-
23/10/2022
Açılıştan sonra sanat camiasının sessizliği İstanbul Resim Heykel Müzesi'nin kamusal olma gücünden duyulan endişeyi kanıtlıyor. Bugün Türkiye’nin sanat tarihine sahip çıkmakla övünen özel girişimlerin sesi duyulmuyor...
-
3/2/2022
İstanbul Resim ve Heykel Müzesi (İRHM), nihayet, “Serginin Sergisi II” ile yeniden kapılarını açtı. Koleksiyonun bir kısmını içeren bu sergi, sembolik bir açılış. Büyük açılış için, 20 Eylül tarihi telaffuz ediliyor...
-
19/10/2021
Resim ve Heykel Müzesi, hayatı boyunca varla yok arasında devindi. Ama hiçbir zaman yok olmadı. Kurulduğu günden bu yana hep konuşuldu, eleştirildi, övüldü, soruldu, sorgulandı...
-
31/5/2021
"Modernizm Kavramı ve Türkiye’de Modernist Sanatın Doğuşu", modernlik, sanat ve tarihyazımı arasındaki karmaşık ilişkiyi ele alıyor. ‘Batı-merkezli bir sanat tarihi yazımı dışında başka bir sanat tarihi mümkün mü?’ sorusuna odaklanıyor.
-
28/5/2019
Anadolu Yakası’nda bir İslam Eserleri Müzesi ya da İslam Medeniyetleri Müzesi açılacağı haberleri uzun zamandır var. Süreç hızlanmış olacak ki, müzenin koleksiyonunun nasıl oluşturulacağına dair “şaibeli” haberler kulaktan kulağa dolaşmaya başladı.
-
28/3/2019
Kamusallığı bir kurumdan, devletten, merciden, hukuktan, kanundan talep etmek, bu kavramın doğasına aykırıdır. Kamusallığı biz üretiriz. Özel, öznel, konformist alanımızdan çıkarak iyiyi tasarlamaya niyetlendiğimizde, kamusal alanın yaratıcı etkisinin dönüştürücülüğüne kapılırız.
-
24/11/2017
Yakın zamanda sıklıkla adını duyduğumuz ya da eli kulağında duyacağımız Bruno Latour, çağdaş sanatımızın yükselen değerlerinden. Sadece sanat dünyasının değil, yeni teorileri yutmayı seven akademyanın da gündeminde...
-
22/10/2013
Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Gazetesi’nde “Müze gişeleri özelleşiyor” başlıklı bir haber yayınlandı. Selda Güneysu’nun haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde bulunan 105 müze ve ören yerinin gişe ve kontrol işlemlerinin özelleştirme işlemlerine başlanmış bulunuyor.
-
18/12/2012
Yıl 1977. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin kuruluşunun 40. yılı olmuş. Olmuş ama açıldığı günden beri paylaşılamayan ya da paylaşıldıkça büyüyen Veliahd Dairesi sorununa çözüm bulunamamış.
-
5/8/2012
Bilindiği gibi, aslında modernizm öncesine kadar galeri ile müze arasında hiç de keskin bir ayrım yoktu. Örneğin İtalya’da sanat eserlerinin, kitapların, el yazmalarının saklandığı odalara “Galleria” adı verilirdi. Modern dönemde ise Louvre Müzesi, British Museum, Metropolitan Museum of Art gibi kurumlar müze adını bütün dünya medeniyetlerinin kültür üretimlerini toplama ütopyasıyla pekiştirdi.
-
5/6/2012
İstanbul’da henüz sanat patlamaları olmamıştı... Büyük küratörlerimiz daha doğmamıştı... Özel müzelerimizde uzun kuyruklu sergiler yapılmamıştı... Tarih 1960’ların sonuydu... Sanatın yapılmadığı söylenen zamanlar... İşte ilk kapalı gişe sergisi, bu tarihlerde Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlenmişti.
-
27/5/2012
Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi, sanıldığı gibi İstanbul Modern değil, İstanbul’da 1937 yılında açılan Resim ve Heykel Müzesi’dir. Türkiye’nin tarihini (salt sanat tarihini değil, tüm tarihini) 1980 yılında sıfırlama projesi, özel bir girişim olan İstanbul Modern’in kamusal bir müze gibi kabul edilmesine yol açmıştır.
-
15/4/2012
Halil Edhem, Osman Hamdi Bey’in kardeşi olarak; ve de ilk müzemiz Müze-i Hümayun ile Sanayi-i Nefise Mektebi’ne Hamdi Bey’i müteakiben yaptığı müdürlük ile bilinir. Öte yandan Ali Artun, Halil Edhem’in farklı bir yönünü ortaya koymuş, modern müzeolojinin tarihsel, kategorik ve söyleme dayalı yapısına uygun bir sanat koleksiyonu oluşturmasına değinmiştir.
-
31/3/2012
Türkiye'de küratörlüğün 1970 sonrasında başladığı fikrini aslında şimdilerde giderek güçleri artan artokratlar yavaş yavaş akıllara yerleştirmiştir.
-
16/1/2012
Yetmiş dört yıldır İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'ne ait olan Dolmabahçe Sarayı Veliaht Dairesi'nin bir türlü bitmek bilmeyen restorasyonu bitene kadar, Müze'nin geçici olarak İstanbul Modern'in yan tarafındaki 5 numaralı Antrepo'ya taşınacağı haberi yeni değil.