Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde 40 Yıllık Sanat Tarihi Arşivi Tehlikede

6/11/2014 / skopbülten

 

 

Sanat tarihçisi Zeynep Rona’nın 1970’lerden bu yana Türkiye sanatı üzerine oluşturduğu ve halen Mimar Sinan Üniversitesi’nde bulunan arşivi, sürdürülmesi için gerekli kadro çıkarılmadığı için kapılarını kapattı. Oysa üniversite yönetimi, sözleşme şartlarına göre, arşiv çalışmasını sürdürmeyi ve kamuya açık tutmayı taahhüt ediyor.

Zeynep Rona Arşivi, Türkiye sanat tarihinin son 40 yılına ilişkin 100 bini aşkın belgeyi biraraya getiriyor. Arşivde toplanan malzemenin konu başlıkları şöyle:

Sanatçılar (Türkiye’de sergi açan bütün sanatçılar – yabancılar dahil)

Karma sergiler (yurtiçinde açılanlar, yurtdışından gelen ve yurtdışına giden karma sergiler)

Bienaller / trienaller / büyük sergiler

Fuarlar

Müzeler / müzecilik

Galeriler / sanat kurumları / kültür merkezleri vb

Sanat eğitimi veren kurumlar / modeller / çocuklara ve gençlere yönelik sanat çalışmaları

Kültür Bakanlığı / kültür politikaları / kurullar

Vakıflar / dernekler / meslek birlikleri / sanatçı inisiyatifleri / sivil toplum kuruluşları

Sanata destek / sponsorluk / sigorta / telif hakları

Genel değerlendirmeler / eleştirmenler / küratörler / sanat yazarları

Yarışmalar / ödüller

Sempozyumlar / festivaller gibi düzenli yapılan kapsamlı süreli etkinlikler

Koleksiyonlar / koleksiyonculuk

Müzayedeler / sanat piyasası

Kayıp, çalıntı ve sahte sanat yapıtları / sansür / müstehcenlik / yapıt tahribatı / ekspertiz / onarım vb teknik konular

Malzeme / türler

Kentler

 

2005 yılına kadar Rona’nın kendi evinde bulunan arşiv, 2006’da Bilgi Üniversitesi’ne bağlı santralistanbul’a taşınmış, ancak 2010 yılında yönetim değiştiğinde tasfiye edilmiş ve üniversitenin depolarına taşınarak kamuya kapatılmıştı. 2012 yılında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim-Heykel Müzesi’nin yeni yerine taşınması ve projelendirilmesi gündeme geldiğinde arşivi de bu projeye dahil etmek istedi. Bunun üzerine Bilgi Üniversitesi depolarında korunan belgeler MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi’ne taşındı. Arşiv daha sonra Rektörün isteğiyle Sanat Tarihi Bölümü’ne bağlandı ve çalışmalarına aynı mekânda devam etti.

Fakat halihazırda arşivin sürdürülmesi ve kamuya açık tutulması için gereken eğitimli personel istihdam edilmiyor, bu yüzden arşiv Temmuz ayından beri hem kamuya kapatılmış durumda, hem de o tarihten beri birikmiş olan belgelere işlem yapılmıyor. Zeynep Rona, kadronun çıkmayacağı ve arşivin kütüphaneye taşınacağı konusunda endişeli olduğunu belirtiyor. [EG]

sanat tarihi, Türk sanat tarihi, Santral Müzesi, Çağdaş Türk Sanatı, hafıza, arşivcilik