-
19/10/2021
Resim ve Heykel Müzesi, hayatı boyunca varla yok arasında devindi. Ama hiçbir zaman yok olmadı. Kurulduğu günden bu yana hep konuşuldu, eleştirildi, övüldü, soruldu, sorgulandı...
-
9/12/2018
Bu çalışma sanat eleştirisinin ortaya çıkışını, tarihsel süreçlerini, dönüm noktaları ve ana kaynakları ile incelerken, esas olarak Türkiye'de sanat eleştirisi kültürünün gelişimini konu almaktadır.
-
30/3/2018
Üç ana bölümden oluşan çalışmanın ana eksenini modernleşme süreci ile sanatın birbirini etkileyen, belirleyen karşılıklı ilişkisini araştırma perspektifi oluşturmuştur.
-
25/8/2015
Sanat tarihi ve müzik çalışmalarıyla, sanat dalları arasındaki etkileşim üzerine yaptığı incelemelerle tanınan Nazan İpşiroğlu (1923-2015), geçtiğimiz gün hayatını kaybetti.
-
6/11/2014
Sanat tarihçisi Zeynep Rona’nın 1970’lerden bu yana Türkiye sanatı üzerine oluşturduğu ve halen Mimar Sinan Üniversitesi’nde bulunan arşivi, sürdürülmesi için gerekli kadro çıkarılmadığı için kapılarını kapattı.
-
7/2/2014
Bazı ressamlar vardır, hiçbir risk almazlar, durmadan bildikleri resmi yaparlar. Ben her açtığım sergide bir risk almışımdır. Yani değişik bir şeyler yapmak istemişimdir. Bir problem bitmiştir, başka bir problemle uğraşmaktayımdır.
-
7/2/2014
Bir ressamın bir şeyi çizmesi özel bir görüşün genel bir görüş haline getirilmesi olayıdır. Bir buluş olayıdır. Eğer bir buluş varsa, genel nitelikler ortaya çıkar, bu da herkesi ilgilendirir. O genel şey havadadır ve kim daha önce elini uzatırsa o tutacaktır. Şöyle de diyebiliriz: kübizmin gelişi ya da Picasso’nun resmi toplumun burnunun hemen ucundaydı.
-
7/2/2014
Resim yapma olayı yalnızca bir kültür olayı değil. Yalnızca kültürlerle hesaplaşmak ya da yalnızca bir kültürü canlandırmak ya da daha eski bir kültürle ilişki kurmak olayı değil. Bunu böyle görürsek sanatın çok önemli bir bölümünü yadsımış oluruz. Sanat yapmak önünde sonunda bir risk almaktır.
-
7/2/2014
Bizde kurumların, derin araştırmaların olmaması, Türkiye’nin bu konuda çok yetersiz kalması, Akademi’nin her an Batı’ya dönük olması, her yeni gelen hocanın orada gördüğü en son şeyi burada kabul ettirmeye çalışması büyük bir kargaşalık doğurdu.
-
29/1/2014
Düşünce özgürlüğünün kısıtlandığı zor bir süreç içindeyiz. Sadece politik, ekonomik açılardan değil, sanatsal bakımdan da, “düşüncenin” kapı dışarı edildiği zamanlara tanıklık etmek kolay değil.
-
6/1/2014
Bu çalışmayla, Cumhuriyet dönemi Türk resim sanatı tarihinin şekillenmesine katkıları olan Hofmann Atölyesi'nde eğitim gören dört Türk ressamının, hocalarından aldıkları etkiler ortaya konulmuştur.