-
14/3/2022
Adolf Loos, "Süsleme ve Cürüm" makalesinde “haç, İsa’nın sembolü olmadan önce tarih-öncesi erotik bir semboldür” diye yazar: “İnsan homo sapiens olmadan önce homo eroticus’tur..."
-
22/12/2020
Arjantinli sanatçı Leonor Fini (1907-1996) oldukça liberter bir hayat sürüyor. Kadınlı erkekli sevgilileri, arkadaşları ve bir dolu kedisiyle yaşıyor. Kadınların cinsel dünyasının gizemlerine dalıyor.
-
10/5/2017
Avrupa kıtasına adını veren, Girit Kralı Minos'un güzeller güzeli annesi. Zeus Avrupa'ya vurulunca onu kaçırmaya karar veriyor. Eşi Tanrıça Hera'nın hışmından kaçmak için de boğa kılığına giriyor. Zeus'un Avrupa'dan adaletli olmalarıyla bilinen üç erkek çocuğu oluyor.
-
7/4/2015
Giacometti baştan beri gerçekliği görmeye, gerçekliği yakalamaya çalışıyor. Ama başaramıyor. Öyle ki ilk heykellerini bu uğurda yonta yonta, küçülte küçülte bitiriyor. Sonunda “gerçeküstü” nesnelerle uğraşmaya girişiyor ve bu alanda bir çığır açıyor.
-
31/1/2015
Bataille'ın bir Katolik rahibi olmayı bırakarak edebiyatla uğraşmaya başlamasının ardından yazdığı ilk romanı, "Gözün Hikâyesi". Takma adla yazıyor: Lord Auch, yani Lord Bok-Çukuru.
-
22/10/2014
Londra, Zürih, Tulln (Avusturya) ve New York’taki dört müzede arka arkaya Egon Schiele sergileri açılıyor. Bu sayede sanatçının, ahlaki konformizmin bayağılaştırmaya çabalayarak örtbas ettiği, son derecede derin ve muamma dolu evreni yeniden tartışmaya açılıyor.
-
7/10/2014
Tıp ve ilaç endüstrisi durmadan yeni yeni hastalıklar icat ediyor. Sonuncular iyice vahim: aşk ve sanat. Bizdeki “aşkından verem oldum” lafı artık bir mecaz olmaktan çıktı.
-
7/3/2014
Pera Müzesi'nde bir Picasso sergisi sürüyor. Sergi, Malaga'da Picasso'nun doğduğu evde kurulan müzenin koleksiyonundan gelen 56 baskı ile 8 seramikten oluşuyor.
-
7/12/2013
Herbert Marcuse, 1960’lardaki anti-otoriter siyasal eylemlerde ve başkaldırılarda yönlendirici bir rol üstlenerek Frankfurt Okulu üyeleri içerisinde Marksizmin temelindeki özgürleşme kavramına en fazla bağlı kalan düşünür olmuştu.
-
15/11/2013
Akıl hastalığından mustarip bir insana deli olduğunu kabul ettirmek geleneksel terapide çok eski bir yöntemdir. 17. ve 18. yüzyıla ait eserlerde, “hakikat terapisi” denebilecek bu yöntemin örneklerine çok rastlanır.
-
13/11/2013
Hakikat, cinsellik ve kendini bilme arasında kurulan bağ bir iktidar ilişkisine işaret ediyor. Düğüm öyle karmaşık biçimde atılmış ki, insanın onu çözmek için dışardan bir otoriteye ihtiyacı var: Hıristiyanlar rahibe günah çıkarır, biz hekime gideriz.
-
8/11/2013
Birkaç sene önce Michel Foucault’yla şöyle bir şey fark ettik: İkimiz de, tarihin çok farklı dönemlerine bakmakla birlikte, aynı soruyla uğraşıyorduk. Soru şu: Cinsellik, insanların kendilerini tanımlaması noktasında neden bu denli önem kazandı?
-
23/10/2013
British Museum’da 3 Ekim’de Shunga: Sex and Pleasure in Japanese Art başlıklı yeni bir sergi açıldı. 5 Ocak’a dek açık kalacak sergide, 1600 ile 1900 yılları arasında üretilmiş 140 adet baskı, resim ve desen yer alıyor.
-
3/3/2013
Uygarlık tarihi, bedeni, iktidar pratiklerinin merkezine yerleştirmiştir. Düzenin oluşturulmasında bedenin kendini ifade etme şekilleri iktidarın üzerinde en çok oynadığı alandır.
-
27/12/2012
Her model –ister giyinik olsun, ister giysisiz–, ressamının önünde çıplaktır. Ressam, kendini seyre açan modelin yüzünde ve bedeninde keşfe çıkar; onun mahremine girer, benliğine nüfuz eder, ona adeta sahip olur, onu kendisinin kılar.
-
2/11/2012
Sembolizm, fütürizm gibi erken uyanışlar sayılmazsa, avangard sanat Birinci Dünya Savaşı’nın ürünüdür. Kurt Schwitters da, Savaş sonrası ilk avangard kuşağın bir şairidir, ressamıdır, heykeltıraşıdır, mimarıdır, masalcısıdır, eleştirmenidir…
-
2/4/2012
Picasso, “sanat ancak erotiktir” der. Başka deyişle, “sanat ya erotiktir, ya da sanat değildir.” Umulmadık başka bir kaynaktan daha aynı sözleri işitiyoruz; mimarlıkta süslemenin suç olduğunu ilan eden Adolf Loos’tan: “Bütün sanat erotiktir.”
-
29/12/2011
Barselona’daki Picasso Müzesi’nde 2010 yılında “Secret Images – Picasso and the Japanese Erotic Print” adlı bir sergi düzenlendi. Sergi, Picasso’nun kendi koleksiyonundaki Japon erotik baskı resimlerinden yola çıkarak, Edo Dönemi baskı resim geleneğini, erotik baskı resimlerin özelliklerini ve bu baskı resimlerin Avrupa sanatındaki yansımalarını gösteriyor.
-
4/12/2011
Chicago’ya yerleştirilen 8 metrelik Mariyln Monroe heykeli sayesinde, artık Marilyn’in bacaklarının arasında dolaşmak, hatta fotoğrafını çekmek mümkün. “Forever Marilyn” adını taşıyan dev heykel, Billy Wilder’ın 1955 tarihli “Yaz Bekârı” filmindeki meşhur sahneyi canlandırıyor – ama filmdeki sahnenin tersine, hayal gücüne hiçbir iş bırakmadan, ima edileni doğrudan göstererek, bir erotizm ikonunu pornografiye peşkeş çekerek…
-
18/10/2011
Anüsüne geçirilen kasap çengeliyle yüksekteki tele asılmış bir torso, kesik kollarından çiçekler büyüyor. İlerde ellerinden mi, ayaklarından mı asılmış belli olmayan başka insan parçaları. Tel, aynı zamanda kâh bir fallus, kâh bir zehirli çiçek şekline giren ışıl ışıl ampullerin sallandığı çıplak bir kablo.