Enver Ercan’ın genel yayın yönetmenliğindeki Varlık dergisi, Aralık 1994 dosya konusunun "Gerçeküstücülük 70 Yaşında" olarak belirlenmesinden on yıl sonra, "80. Yıldönümünde Gerçeküstücülük" (Aralık 2004) başlıklı özel sayısıyla okuyuculara ulaşmıştı.
Türkiye'de edebiyat ve sanat dergileri arasında en uzun soluklu olanların başında gelen Varlık, Aralık 1994'ün dosya konusunu "Gerçeküstücülük 70 yaşında" olarak belirlemişti. Şair Enver Ercan'ın genel yayın yönetmeni olduğu derginin editör yazısında gerçeküstücülük, “yüzyılın en önemli akımı” olarak nitelendiriliyordu.
Bu yazı, Gezi Parkı olayları sırasında kentli protestocuların kullandıkları yeni bir siyasal iletişim biçimi olan mizahi sloganların içerik çözümlemesini konu edinmektedir. Mizahın protestolar sırasında bir siyasal iletişim formu olarak kullanılması, Cumhuriyet tarihinde daha önce ortaya çıkmamış, yeni bir sosyolojik olgudur.
Herbert Marcuse, 1960’lardaki anti-otoriter siyasal eylemlerde ve başkaldırılarda yönlendirici bir rol üstlenerek Frankfurt Okulu üyeleri içerisinde Marksizmin temelindeki özgürleşme kavramına en fazla bağlı kalan düşünür olmuştu.
1924 yılının Gerçeküstücü Paris’inden André Breton, Gerçeküstücülük Manifestosu’nda çağdaşlarına şöyle seslenir: “Yalnızca özgürlük sözcüğüdür beni hâlâ coşturan biricik şey”.