-
21/12/2019
Çalışmanın odağı, Mural İstanbul’un uygulanmasını mümkün kılan belediye(ler), Mural İstanbul Organizatörleri, mural sanatçıları ve graffiticilerle yapılan görüşmeler aracılığıyla biyoiktidar, sanat ve sokak kavramsallaştırmalarının birbirleriyle ilişkileri içinde nasıl görünür hale geldiğini incelemek olacaktır.
-
23/6/2019
Bu tez çalışması, bir altkültür olarak grafiti ve sokak sanatının hâkim kültürle iletişimini aktörlerin deneyimleri aracılığıyla incelemesi bakımından alana bir katkı sağlayabilecektir.
-
16/3/2018
H&M, yeni reklam kampanyasında graffiti sanatçısı Jason “Revok” Williams’a ait bir eseri izinsiz kullandı. Eserinin H&M markasıyla özdeşleştirileceğini düşünen Williams, moda şirketine ihtarname göndererek, eserinin tanıtım filmlerinden çıkarılmasını talep etti.
-
23/1/2018
-
6/10/2016
McDonald’s, Dash Snow’un eserlerini yüzlerce restoranında dekor olarak kullanıyor; onun ismini ve imzasını kullanarak, McDonald’s’ın graffiti temalı tüm restoranlarını süsleyen bu dekorların bizzat Snow’un elinden çıkmış olduğu izlenimi yaratıyor.
-
20/3/2016
İtalyan sokak sanatçısı Blu, Bolonya Tarih Müzesi’nde (Palazzo Pepoli) gerçekleşecek Street Art: Banksy & Co. başlıklı sergiyi protesto etmek amacıyla yirmi yıl boyunca şehrin sokaklarına yaptığı bütün duvar resimlerini tahrip etti.
-
27/10/2015
20. yüzyılın başında Meksika’da, ve 1970’lerin başında Şili’deki devrimci hareketlerde olduğu gibi, Nikaragua'da da müraller, devrimi izleyen kültürel canlanmanın ve Sandinistlerin ülke içinde CIA destekli kontralara karşı verdiği mücadelenin taşıyıcılarından biri oldu. Duvarlar, tam anlamıyla bir kamusal ifade alanı haline geldi ve devrimci mücadelenin hafızasına dönüştü...
-
7/10/2015
Müral için “halk sanatı” deyip geçmek mümkün değildir, müral bir semtin sakinlerinin seferber edilip politize olmasındaki önemli unsurlardan biridir. Dayanışmanın hem ifadesi hem de yaratıcısıdır.
-
6/10/2015
Şili’de 1970 seçimleri yaklaşırken, komünist ve sosyalist gençlik kolları, sokakları kamusal bir ifade alanına çevirecek "müral tugayları” kurdular. Bunlar arasında en etkilisi, adını 1946’daki bir gösteride öldürülen işçi Ramona Parra’dan alan Ramona Parra Tugayı idi. Sürrealist ressam Roberto Matta da, 1971'de Tugay'la birlikte bir müral yapacaktı.
-
3/3/2015
Gazze hep ‘dünyanın en büyük açık hava hapishanesi’ diye tanımlanır, ama bu tanımla hapishanelere biraz haksızlık ediliyor zira hapishanelerde insanlar neredeyse her gün elektrik ve içme suyundan mahrum bırakılmaz.
-
28/1/2015
Bir zamanlar graffiti toplumun çeperlerine itilmiş gençliğin kendini ifade etme yollarından biriydi. Şimdilerde ise müzelerde ve müzayede evlerinde arz-ı endam eden kurumsal bir sanat biçimine, belediyelerin şaibeli kentsel projelerine hizmet eden bir uygulamaya dönüşüyor.
-
23/10/2014
Meksika’nın devrimci sanat konusunda uzun bir tarihi vardır. Özellikle Rivera, Orozco ve Siqueiros, Meksika’daki devrim sırasında yaptıkları mürallerle tanınırlar. Bugün, Meksika’nın güneyindeki Oaxaca eyaletinde yeni bir sokak sanatının tohumları atılıyor.
-
3/10/2014
Banksy’nin Essex eyaletinde yaptığı bir duvar resmi, yerel yönetim tarafından ‘ırkçı’ olduğu gerekçesiyle silindi. Yakında ırkçılık da, “müstehcenlik”, “genel ahlaka aykırılık” veya TCK’nın 125. maddesindeki “şerefe karşı suçlar” gibi, salt bir sansür gerekçesi haline gelebilir.
-
21/4/2014
Bir reklam panosuna yapılacak en ‘sanatsal’ müdahale, onu güzelleştirmek ya da dönüştürmektense, içeriği ne olursa olsun ne mesaj ne de imaj yayamaz hale getirmek değil midir? McLuhan’ın dediği gibi mecranın kendisi mesajsa, mesajı yok etmenin tek yolu, mecrayı külliyen yok etmekten geçmiyor mu?
-
4/1/2014
Ramiro Gomez’in eserleri kasten kışkırtıcı olmaları için yapılmış, özellikle de alıcıların çoğunluğunun temizlik ve diğer ev işleri için gündelikçi çalıştırdıkları sanat fuarları bağlamında. Sanatçı, rahatsız edici gerçekleri gözler önüne sermekten çekinmiyor...
-
30/12/2013
Bu yazı, Gezi Parkı olayları sırasında kentli protestocuların kullandıkları yeni bir siyasal iletişim biçimi olan mizahi sloganların içerik çözümlemesini konu edinmektedir. Mizahın protestolar sırasında bir siyasal iletişim formu olarak kullanılması, Cumhuriyet tarihinde daha önce ortaya çıkmamış, yeni bir sosyolojik olgudur.
-
17/4/2013
Rusya'nın Banksy'si olarak anılan Rus sokak sanatçısı Pavel (Pasha) 183 geçtiğimiz hafta yaşamını yitirdi. Henüz 29 yaşındaydı ve The London Times'ın haberine göre kendini asmıştı; intihar deniyordu. Bilindiği kadarıyla herhangi bir not da bırakmamıştı.
-
27/2/2013
Geçtiğimiz hafta Londra'nın Wood Green semti sakinleri bir binanın cephesini süsleyen Banksy'ye ait graffitinin yerinden söküldüğünü fark etti. Çok geçmeden graffitinin nereye kaybolduğu anlaşıldı: Miami'de bir galeri "Banksy Slave Labor (Bunting Boy), Londra 2012" adıyla 700.000 dolara satışa çıkarmış ve bunu internet sitelerinden duyurmuştu.
-
25/2/2013
Sokak sanatı kamu alanlarını yeniden düzenler ve yapılan çalışmalar yoluyla bu alanları, izleyiciye küçük mesajlar ileten mekânlar haline getirir.
-
8/12/2012
Biz adına graffiti demezden önce izine mağara resimlerinde, Pompei uygarlığının antik mezarlarında ve kalıntılarında veya Roma yeraltı mezarlarında rastlanan duvar çizimleri, şüphesiz ki bugün olduğu gibi vandalizm olarak nitelendirilmiyordu.