Geçtiğimiz hafta Londra'nın Wood Green semti sakinleri bir binanın cephesini süsleyen Banksy'ye ait graffitinin yerinden söküldüğünü fark etti. Çok geçmeden graffitinin nereye kaybolduğu anlaşıldı: Miami'de bir galeri "Banksy Slave Labor (Bunting Boy), Londra 2012" adıyla 700.000 dolara satışa çıkarmış ve bunu internet sitelerinden duyurmuştu. Bir dikiş makinesi başına çökmüş, Britanya flamaları diken çıplak ayaklı küçük bir çocuğu tasvir eden bu graffiti için, çocuk sömürüsünü lanetlediği ve aynı zamanda kraliçenin Elmas Yıldönümü kutlamalarını alaya aldığı yorumları yapılmıştı. Semt sakinleri bu duvar resmini öylesine benimsemiş ve sahiplenmişti ki, turistlerin resmi görebilmeleri için yönergeler bile hazırlanmış, zarar görmemesi için koruyucu şeffaf bir levhayla kaplanmıştı.
önce
Miami'deki müzayedeyi düzenleyen ve the Sun'a graffitiyi satışa çıkaran kişinin iyi bilinen bir koleksiyoner olduğunu ve adının gizli kalmasını istediğini açıklayan Frederic Thut, satışın tamamen yasal olduğunu, bina sahibinin duvarıyla ne isterse yapabileceğini söylemişti. Duvar resminin kamuya ait olduğunu iddia eden ve bunu bir hırsızlık olarak yorumlayan yerel halk ise satışın durdurulması ve graffitinin iade edilmesi için bir kampanya başlattı. Belediye meclisi üyelerinden Alan Strickland, İngiltere Sanat Konseyi başkanı Peter Bazalgette'ye yazdığı bir mektupta şunları dile getirdi: "Tüm ülke olarak kamuya verilmiş bir hediyenin yüksek kâr amacıyla gizlice satışa çıkarılmasını esefle karşılıyor ve bu müzayede evinin derhal satışı durdurmasını ve eseri Wood Green'e geri vermesini talep ediyoruz."
sonra
Ve Miami'deki galeri oluşan infiale kayıtsız kalamayarak, müzayedenin başlamasına dakikalar kala eserin satışını durdurma kararı aldı. Alan Strickland bu karar karşısında, "Taleplerimizden yalnızca ilki gerçekleşti; dolayısıyla işimiz henüz bitmedi. Müzayede evine konuyla ilgili derhal bir açıklama yapması ve bundan sonra ne yapacaklarına dair bilgi vermeleri için bir mektup yazacağım, fakat yine de Wood Green halkının sesinin ABD'yi bile etkileyebilmesi bizi oldukça memnun etti. Bu tam anlamıyla halkın zaferi," dedi.
Her şeyden öte duvarlardan sökülüp satışa çıkarılan bir sanat eseri için, artık sokak sanatı diyebilmek mümkün olabilir mi? Sözde koruma amacıyla ya da mülkiyet haklarını gerekçe göstererek graffitilere el koymak ve ardından, eser sahibinin izni (ya da eser üzerinde imzası) olmaksızın yüksek fiyatlara satmak, sanat dünyasının kriz sonrası içine düştüğü çaresizlikten kurtulma çabalarından yalnızca bir diğeri gibi görünüyor. [NÖ]
Haber kaynağı:
http://www.guardian.co.uk/artanddesign/video/2013/feb/24/banksy-mural-miami-auction-video