-
15/12/2018
Bir zamanlar duvarınıza astığınız sanat eseri size haz verirdi ama satmaya niyet etmediğiniz sürece ondan maddi bir beklentiniz olmazdı. Artık öyle değil. Bugün o sanat eseri duvarınızda asılı durmaya devam ederken size para sağlayabilir
-
11/7/2018


-
15/2/2018
1980’lerdeki eğilim, şirketlerin sanatı ofis mekânlarına taşımalarıydı. Modanın damgaladığı çağdaş sanat vitrinleri ise avangard işleri lüks alışveriş mekânlarıyla biraraya getiriyor ve gösteriş amaçlı tüketim deneyimine vasıta olması için sanatı kullanıyor.
-
18/4/2017
Fransız modaevi Louis Vuitton ne zamandır çağdaş sanatçılarla işbirliği yapıyor, onlara ürünlerini tasarlatıyor – özellikle ikonik çantalarını. Stephen Sprouse, Takashi Murakami ve Yayoi Kusama’nın ardından şimdi sıra Amerikalı sanatçı Jeff Koons’da. Ama "Üstatlar" başlıklı bu işbirliği diğerlerinden farklı çünkü sanat tarihinin kimi başyapıtlarını devreye sokuyor. 
-
12/6/2016
Nasıl ki bürokrasi, yurttaşları kendilerini yönetmekten, dolayısıyla da siyasetten mahrum ediyorsa; ve nasıl ki teknokrasi, çalışanları üretim süreçlerine ve araçlarına ilişkin bilgiden mahrum ediyorsa; artokrasi de sanatçıları ve izleyicileri özgür ve özerk bir estetik deneyimden mahrum eder. 
-
24/11/2014
Yeni Tate Modern aslında bir sanat galerisi olmayacak, kültürümüzün bir sanat galerisine ihtiyacı olsa bunun neye benzeyebileceğini gösteren, gerçek boyutlarda bir maket olacak. 
-
24/10/2014


-
20/10/2014
Papalık, Katolik âleminin kutsal ibadet ve tören mekânı Sistin Şapeli’ni özel bir konser için Porsche’ye kiraladı. Şapel, başta Michelangelo’nun başyapıtlarından sayılan yaratılış ve kıyamet konulu freskler olmak üzere, Botticelli, Perugino, Ghirlandaio gibi Rönesans ustalarının duvar resimleriyle biliniyor. 
-
9/7/2014
Zamanımızda emlak ile sanat arasında gayet mahrem birtakım ilişkiler gelişiyor ve gün geçtikçe bu ilişkiler daha da şiddetleniyor. Ve sonunda bakıyoruz ki emlak ve sanat birbirini soğuruyor adeta. Ve bu metamorfoz sonucunda da, ikisinin de varlıkları son buluyor. 
-
11/6/2014
Müzayedelerin tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar gidiyor. İlk müzayedeler, Heredotos’un bahsettiği, her yıl Babil’de yapılan gelinlik kız müzayedeleri ile köle müzayedeleri. Sanat müzayedeleri MÖ 3. yüzyılda görülüyor. 
-
21/4/2014
Bir reklam panosuna yapılacak en ‘sanatsal’ müdahale, onu güzelleştirmek ya da dönüştürmektense, içeriği ne olursa olsun ne mesaj ne de imaj yayamaz hale getirmek değil midir? McLuhan’ın dediği gibi mecranın kendisi mesajsa, mesajı yok etmenin tek yolu, mecrayı külliyen yok etmekten geçmiyor mu? 
-
18/2/2014
Çağdaş/"güncel" sanat alanında birikmiş hınç duygusunu anlatmaya başlamak için pek çok uç bulunabilir. Hınç, güçle ve iktidarla ilişkilidir. Nietzsche’nin dilinden söyleyecek olursak, güçsüzlerin yöntemidir. 
-
18/8/2013
Marina Abramoviç’in adı son günlerde medyadan hiç eksik olmuyor. Önce hip-hop yıldızı Jay-Z’nin "Picasso Baby" adlı performansında arz-ı endam ederek gündemi sarstı... Ardından, New York’ta kurmayı planladığı Enstitü için düzenlediği bağış kampanyasında Lady Gaga’yla işbirliği yaptı.
-
2/1/2013
Modern eleştiri türü Ansiklopedist Diderot ile başlar. İzleyicileri saray çevresiyle sınırlı olan Salon sergilerinin kamuya açılması üzerine, Diderot bu sergileri irdeleyen metinler kaleme alır ve elyazısıyla çoğaltarak Avrupa’yı yöneten on altı aristokrata postalar. 
-
5/1/2013
Avrupa’nın yaşadığı ciddi mali kriz, sanatı ve kültürü finansallaştırma projelerinin ekmeğine yağ sürdü. Varoluşunu bu tür bir sistem üzerine kurmuş olan Amerika zaten nicedir, devlet desteği geleneğinin devam ettiği Avrupa kültürünün izlerini silmeyi istiyordu. 
-
24/12/2012
Amerika’nın önde gelen sanat eleştirmenlerinden Dave Hickey’nin de çağdaş sanat dünyası karşısında sonunda sabrı taştı ve artık eleştirmenlik yapmayacağını açıkladı.
-
23/12/2012
Vaktiyle Marcel Duchamp, "çift taraflı hazır-nesne" örneği olarak bir Rembrandt'ı ütü sehpası niyetine kullanmayı önermişti. Duchamp bu önerisini hayata geçirmedi ama, sanatın etrafındaki kutsallık halesini aşındırmaya yönelik bu fikri, yüz yıl sonra, tam da "sanatı yüceltmek" adına hayata geçiriliyor. 
-
31/7/2012
Varşova'da Abbey House isimli müzayede evi, temsil ettiği az tanınmış 12 Polonyalı sanatçının eserlerine kısa sürede sağladığı inanılmaz değer artışlarıyla dikkatleri üzerine çekerken, yerel galerileri şaşkına çeviriyor. 
-
10/7/2012
Salvatore Ferragamo’nun 12 Haziran’da “birkaç milyon” avro karşılığında Louvre Müzesi’nde düzenlediği defileden bir hafta sonra; yine Floransalı bir şirket, Ricci Modaevi, bu sefer de Uffizi Müzesi’ni defile mekânı olarak kullandı. 
-
19/6/2012
Moda ile sanat ilişkisi, nicedir devam eden bir tartışmanın konusu. Ama İtalyan moda şirketi Salvatore Ferragamo, modayı yüksek sanat mertebesine çıkarma yolunda gelmiş geçmiş en cüretkâr –ve en pahalı– girişime imza atarak, Louvre Müzesi'ndeki ilk defileyi sahneledi.