-
19/9/2020
Erken Alman romantiklerinin arasında gösterilen Friedrich Schlegel, romantik bir şair ve yazar olmasının yanında, eleştirmen ve filozof kimliğiyle romantizmin felsefi temellerini atan kişiler arasında sayılır.
-
28/6/2020
Sanat tarihçisi ve filozof Hubert Damisch’in, Bulut Kuramı’nda (2012) Correggio’nun resimlerini incelerken üzerinde durduğu imge Bulut’tur. Damisch, bulutu basit bir imge olmaktan ziyade tarihsel bir moment içinde görmüştür...
-
25/4/2019
İster gerçekten dağa tırmansınlar, ister izlemek ya da düşlemekle yetinsinler, tırmanmak tüm romantikler için bir çeşit “hac yolculuğu” gibi ortaya çıkabilir. Kutsal yer ise kendi ruhsal derinlikleridir...
-
16/4/2019
Aydın paradoksal bir varlıktır. Bu paradoksal niteliği, ya saf kültür ya da siyasi angajman biçimindeki klasik ikiliği sorguladığınızda anlayabilirsiniz ancak. Aydının tarihsel oluşumu, bu karşıtlığı aşmasına dayanır...
-
16/3/2019
Yakın tarihte ortaya çıkan endüstriyel harabe, çürümekte olan bir Roma amfitiyatrosunun pitoresk görünümünün çağdaş muadilidir: artık bir imge olarak etkisini neredeyse tamamen kaybedecek kadar yaygınlaşmış bir estetiğin parçasıdır.
-
8/2/2019
Boşluğu şekillendiren zihinsel tasarımın içinde bir karşı-bakış nasıl yaratılır? Mevcut toplumsal biçimi ayakta tutan aklın tasarımının yerine kendini dünyaya açmak, boşluğa kendini katmak bir sanatçı için ne demektir?
-
10/10/2018
Romantik sanat ve edebiyatın tamamı bir anlamda hipokondriyaktır: kendi benliği ile dünya arasına sağlam bir sınır çizemediği için suçluluk duygusunun etkisiyle ilaç bağımlısı olan, veya her an gelecek ölüm saplantısıyla kendini hırpalayan bir şair...
-
5/8/2018
Gelenekçilik günümüzde pek çok hegemonik toplumsal katmanda moda haline geldi ve neredeyse hiçbir çatışma yaşanmaksızın modern olanla kaynaştırılabiliyor – yeter ki geleneklerin yüceltilmesi kültür düzeyiyle sınırlı olsun, modernleşme ise toplumsal ve ekonomik olana mahsus kalsın.
-
20/9/2017
Blake ve Wordsworth, Shelley ve Keats gibi şairler kadar zamanlarının toplumuyla derinden ilgilenmiş, kendilerini onu incelemeye ve eleştirmeye hasretmiş pek az yaratıcı yazar kuşağı vardır.
-
18/12/2016
1968 direnişlerini üniversitelerin sınırları içinde düşündüğümüz zaman ufkumuz daralıyor. Oysa bu konuda, üniversiteyi radikal bir toplumsal dönüşümün motive olduğu bir çekirdek gibi görmek önemlidir bence.
-
14/8/2016
Novalis’e sanatının ne yönde olduğu sorulduğunda verdiği cevap; “ben her zaman eve gidiyorum, her zaman babamın evine” olmuş. Neydi ya da neresiydi bu ev Novalis için? Kayıp Altınçağ’ın ardından estetik bir mırıldanma mıydı? Yoksa sanatının araladığı uzamda, bir başka deyişle uzamda yarattığı boşlukta ısınma çabası mıydı?
-
13/5/2013
Tarih, bugünü oluşturan geçmişin birikimleriyse eğer, ezilenlerin bugünle hesaplaşması için tarihle yüzleşmesi gerekmektedir. Mevcut dünya, tarihte egemen olanların kurdukları bir dünyadır ve Walter Benjamin’i hatırlayarak söylersek, bu dünyayı değiştirmek için tarihin dışında bir yer aramamız gerekmektedir.
-
29/3/2013
Orsay Müzesi’nin 5 Mart ve 9 Haziran arasında görülebilecek "The Angel of the Odd: Dark Romanticism from Goya to Max Ernst" adlı yeni sergisi, 2010'da düzenlenen "Crime and Punishment" sergisinden bu yana Paris'in gördüğü belki de en yoğun, en karanlık sergilerden biri.