-
14/2/2018
Fransız sanatçı Zacharie Gaudrillot-Roy’un "Cepheler" başlıklı serisi, dijital olarak müdahale ederek, yalnızca ön cephelerini bıraktığı binaların ve tekinsiz sokakların fotoğraflarından oluşuyor. 
-
29/1/2018
Hayalperest şair ve ressam William Blake’in, bir iskambil kartından daha küçük boyutlu gravürü, ilk Ay'a yolculuk hayallerinden biridir. Ay'a ulaşma arzusunu bir çocuğun çığlığıyla duyuran figürün yolculuk için yine çocuksu bir çözümü vardır: çok büyük bir merdiven.
-
19/1/2018
"Düzene dönüş", Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman işgali altındaki Fransa'da etkili olan milliyetçi kültürel rejimi tanımlar. Savaş öncesinin modernizminin Almanlar tarafından Fransız sanatını yok etmek için geliştirildiğini iddia ederek, kübizmi, sembolizmi, fütürizmi ve diğer estetik arayışları düşmanlaştırır; romantizme saldırır. 
-
6/1/2018
Toplumsal devrim peşinde bir ütopyacı, ezoterik bir mistik, vizyoner bir peygamber olarak nitelenen William Blake, şiirleri ve resimleriyle 1800’ler civarında İngiliz kültür hayatının en önemli figürlerinden birisiydi.
-
9/12/2017
Berlin Dada’nın yegâne kadın üyesi olan Hannah Höch, hem içerik hem teknik olarak fotomontaj alanında çarpıcı örnekler üretmişti. Höch’ün dert edindiği konulardan birisi, Weimar Cumhuriyeti’nde toplumsal rolü yeniden tanımlanmakta olan kadının temsiliydi. 
-
8/11/2017


-
24/10/2017


-
11/10/2017
Genzken, meta çöplüğünün bütün tasarımı bastırdığı "Fuck the Bauhaus" maketlerinde Duchamp'dan etkilenmiş gibi görünüyor. İşler, Kurt Scwitters'in "ticaret", "acı" ve "bok" kelimelerinden türeterek Merz adını verdiği, kendi icadı olan dadaizmi de hatırlatıyor... 
-
26/9/2017
Rejlander, sanat fotoğrafçılığının öncülerinden, ayrıca "photoshop"un habercisi sayılıyor. İlk kez 1857’de Manchester’da sergilenen eseri, fotoğrafta yer alan çıplaklar dolayısıyla epey tereddütle karşılanıyor. 
-
3/8/2017
Çağdaşı Poussin, Caravaggio'nun sanatı yok etmek için dünyaya geldiğini söylüyor. Caravaggio geleneği parçalamakla kalmıyor, Kilise’nin kutsal ikonografisini de çiğniyor. Kilise otoriteleri sürekli onun "kokuşmuş ve çürümüş" olduğu yolundaki yargıları yayıyor ve ölümünden sonra da sanatçıyı unutturmak istiyor.
-
26/7/2017
Kimine göre Geç Gotik, kimine göre Erken Rönesans diye nitelenen bir çağda yaşayan Felemenk ressam Hieronymus Bosch (1450-1516), çağdaşlarından farklı bir yol tutmuştu. Dönemin sanat anlayışı doğanın olduğu gibi resmedilmesi üzerine inşa edilmişken, o doğayı ve gerçekliği altüst ediyor, resimlerine ancak düşlerde ya da kâbuslarda görülebilecek fantastik imgeler koyuyordu. 
-
11/7/2017
Fütürizmin kurucusu Marinetti’nin en önemli icatlarından birisi, "Özgür Sözcükler" diye adlandırdığı ve sözdizimi kurallarından azat edip görselleştirdiği ‘şiirler’di. Bu formu bulan Marinetti’ydi ama öteki fütüristler onu izlediler ve edebiyat niyetine okunan, görsel sanat yerine geçen ve fütürist gösterilerde teatral bir form olarak icra edilen kendi ‘özgür sözcükler’ini yarattılar. 
-
30/6/2017
Albrecht Dürer çıplak otoportresini yapan ilk ressamdı, ve onun çıplakları geçmişin iri yapılı, kaslı savaşçılarından farklı, daha gerçekçiydi: 19. yüzyıl başında Ingres’in, 20. yüzyıl başında Schiele’nin çıplakları gibi idealden uzak, yaşlı, zayıf, kırılgan, yumuşak hatlı, hatta sarkık tenli.
-
17/6/2017
1918’de henüz 28 yaşındayken İspanyol gribinden ölen Egon Schiele kısacık ömrüne 300 kadar yağlıboya, birkaç bin kâğıt iş sığdırdı. Bunların arasında insan figürü ve özellikle de otoportreler önemli bir yer tutar. 
-
26/5/2017
Rus avangardının önderlerinden, süprematizmin kurucusu Maleviç'e göre, sanatın mayası olduğu, armonik toplumdan oluşan bir ütopya, ancak başka bir gezegende kurulabilir. Çünkü, saf formlardan oluşan kozmik armoninin geometrisi ancak gökyüzünde mevcuttur. 
-
10/5/2017
Avrupa kıtasına adını veren, Girit Kralı Minos'un güzeller güzeli annesi. Zeus Avrupa'ya vurulunca onu kaçırmaya karar veriyor. Eşi Tanrıça Hera'nın hışmından kaçmak için de boğa kılığına giriyor. Zeus'un Avrupa'dan adaletli olmalarıyla bilinen üç erkek çocuğu oluyor. 
-
3/4/2017
Deleuze ve Guattari'nin sık sık kullandıkları kavramlardan biri de "makine"dir. Makine, birbirleriyle uyumsuz olan fragmanlar arasındaki ilişki silsilelerini, akımları/akışları tanımlar ve bütün hayatı kapsar. 
-
20/3/2017
1968 Devrimi'nin Fransız düşüncesinde yol açtığı büyük dönüşümün filozofları üzerinde, gene o zamanlarda Paris'te ortaya çıkan "Anlatısal Figürasyon" (Figuration Narrative) sanatçılarının ciddi etkileri olmuştur. Ama nedense, Fransa'dan hep sanat ithal etmeye alışmış olmasına rağmen, Batı dünyası bu filozofları göklere çıkarırken, onların kapıldıkları sanatçıları hiçe saymıştır. 
-
6/3/2017
Foucault, modern bilgi rejiminin kuruluşunu incelediği ve en temel eseri sayılan "Les Mots et les choses" kitabını "Las Meninas" makalesiyle açıyor. Ona göre öznesini dışlayan bu resim belki de temsilin temsilini resmediyor. Picasso da bu resmin muammasına kapılıyor. 1957 yılında "Las Meninas" üzerine tam 58 iş yapıyor.
-
23/2/2017
Mısırlı rahip Aziz Antonius'u şeytan önce parayla, servetle, lüksle, şöhretle, ihtişamla baştan çıkarmaya çalışır. Olmayınca kadın kılığına girer. Ve birden ortalığı canavarlar basar... 