-
27/1/2022
Bu tez deforme bedenin algılanış biçimlerinin tarih boyunca yaşadığı dönüşümleri temel alarak, sahne üzerinde bir komedi unsuru olarak nasıl yorumlandığına odaklanmaktadır.
-
19/5/2019
Cadı avları, klasik anlamda hümanizmin doğuşuyla aynı tarihe denk gelmiştir. Yoldaşlık bu hümanizmin sınırlarını aşar; bu da onu, gizli ittifakları, canavarlarla teması ve elbette nefes kesici çıplak gece uçuşlarıyla, büyücülükle aynı kategoriye yerleştirir...
-
5/4/2019
Tod Browning’in 1932 yılında çektiği "Freaks" filmi, toplumsalı ihlal eden "sıradışı" bedenler üzerine yapılmış çalışmaların en sık göndermede bulunduğu filmlerden birisidir.
-
13/7/2018
Bu çalışmada, modern kitle eğlence biçimleri olarak ucube gösterileri ve korku sineması arasındaki bağlantının, iki sanayi dalının da öncü figür ve kurumlarından hareketle tartışılması amaçlanmaktadır.
-
4/7/2018
Ortaçağda canavar imgeleri genelde ezilen gruplara mensup insanlarla özdeşleştirilirdi, onların insan altı varlıklar olduğunu gösterme amacı taşırlardı. Bu strateji baskıyı gerekçelendirdiği gibi, zaman zaman şiddeti teşvik etmek için de kullanılırdı.
-
16/5/2018
Geçenlerde gösterime giren "Kare" başlıklı film, içinde bulunduğumuz karmaşa hakkında fikir edinmemize yardımcı olabilir. Yönetmen Ruben Östlund, özellikle iki sahnede, hedefi tam on ikiden vuruyor...
-
30/8/2016
Zombi, yani yaşayan ölü miti, savaşın değil çalışmanın doğurduğu bir mittir. Sakatlanma savaşın sonuçlarından biri olabilir, ama Devlet aygıtının ve çalışmanın örgütlenmesinin zorunlu bir koşulu, bir önkabulüdür.
-
8/8/2016
Kapitalist piyasa toplumu ucubelerle kaynıyor. Ama modern imgeleme vampir ve zombi kadar egemen olan başka hiçbir grotesk tür yok. Vampirlerin bizi ele geçirip kendi kölelerine dönüştürebilecek korkunç varlıklar olması gibi, zombiler de bize nicedir yabancı güçlerin emrindeki cansız, güçsüz bırakılmış failler olabileceğimizi hatırlatırlar.
-
14/6/2016
Kökenlere dair anlatılar insan ile hayvanın aynı dili konuştuğu zamanları resmeder, ağaçlarla, nehirlerle, yıldızlarla konuşabilen kutsal kişilerden söz eder. Bu anlatıların bize söylediği, bu mutlu kolektif varlığın insanın bir zaafı yüzünden parçalandığı, bundan böyle insanlar ve insan-olmayanlar arasındaki iletişim kanallarının da büsbütün kapandığıdır.
-
31/1/2015
Bataille'ın bir Katolik rahibi olmayı bırakarak edebiyatla uğraşmaya başlamasının ardından yazdığı ilk romanı, "Gözün Hikâyesi". Takma adla yazıyor: Lord Auch, yani Lord Bok-Çukuru.
-
6/12/2014
Julia Pastrana, 1834’te Batı Meksika’nın dağlarında dünyaya gelir. Doğduğunda annesi, Julia’nın görünüşünde doğaüstü güçlerin etkili olduğuna vehmeder. Yerli kabileler, ölü-doğum ve sakatlıklardan, şekil değiştiren bir kurt-adam cinsi olan "naualli"nin sorumlu olduğuna inanmaktadır.
-
26/11/2014
Devletin bakış açısından zombiler isyankâr yığınlardır, çünkü ehlileşmemiş arzuları bizzat devlet iktidarının yapısını tehdit eder.
-
17/10/2013
Kedi, bizde ne görmüştü? Ne tür bir canavara bakıyordu? Kedinin bizim için ne ifade ettiği değildi mesele, biz kedi için neydik?
-
5/11/2012
Edgar Degas "On Dört Yaşındaki Dansçı" heykelini 1881'deki Altıncı Empresyonist Sergi’de sergilediğinde, heykele verilen tepkiler oldukça abartılı olmuş. Bırakın güzel olarak görülmesini, heykelin bir sanat eseri olmadığı, "hayvansı cüreti olan bir kız-maymunu", bir canavarı temsil ettiği ve bir Aztek'e benzediği söylenmiş.
-
11/10/2012
Sayı 3