-
7/6/2024
Ursula K. Le Guin’in "Dünyaya Orman Denir" kitabı, ormanlarla kaplı Athshe gezegeninin Arz’dan gelenler tarafından kolonileştirilmesini anlatıyor. Arzlıların verdiği isimle bu Yeni Tahiti temizlenip boşaltılmalı, ilkelliği terbiye edilmeli, yerlileri bu uğurda köleleştirilmeli...
-
1/3/2020
Kendinden menkul “kadın” gibi kendinden menkul “insan” kategorisi de bugünün politik ufkuna yetmiyor. Bugün artık hepimiz likeniz!
-
13/8/2019
Ne feminizm ne queer tek bir görüşe indirgenemez ve her biri kapsamında yapılan çeşitli çalışmalar arasında yakınlaşmalar ve uzaklaşmalar vardır. Bence bu ikisinin bir zıtlık içinde düşünülmesinin, ilişkilerinin böyle kurulmasının kendisi sorunsallaştırılmalı...
-
9/8/2019
Michel Foucault’nun belki de en iyi bilinen metinlerinden "Cinselliğin Tarihi"nin birinci cildi, yalnızca modern cinsellik tertibatını mercek altına almakla kalmaz, bu tertibatın içinde serpildiği yeni bir iktidar biçimini de tanımlayarak son bulur.
-
26/11/2017
Toplumsal uzlaşımların karşısına skandalla malul bir yaşam; hakikatin gücünün karşısına, hakikat cesaretini çıkarmak; kendini, yaşamını riske atarak başka türlü bir hakikat, başka türlü bir yaşam önermek, kuşkusuz Foucault için militanlık buydu.
-
20/9/2014
Cumhuriyet gazetesinde çıkan haberle ilgili skop’taki yazınızı gördüğüm için yazıyorum. Ben rapor için Şükrü ve diğer arkadaşlarla çalıştım ve gazete yazısı mevcut durumu hayli saptırarak ortaya koyduğu için, size de yazmak istedim.
-
28/7/2013
55. Venedik Bienali’nin (2013) yan etkinliklerinden biri Ai Weiwei’ın Disposition isimli sergisi. Sergi iki projeden oluşuyor: Le Zitelle’de sergilenen Straight ve Sant’Antonin kilisesindeki S.A.C.R.E.D.
-
11/10/2012
Sayı 3
-
27/9/2012
"Çokkültürcülük, ya da Çokuluslu Kapitalizmin Kültürel Mantığı" son dönemin gözde teorisyenlerinden Slavoj Žižek’in oranla erken dönemde yazmış olduğu etkili metinlerden biridir...
-
12/9/2012
Sanatçının bir etnograf olarak rolünü sorguladığı makalesinde Hal Foster, Walter Benjamin'in "Üretici Olarak Yazar" metninden yola çıkar. Sovyet Devrimi'nin rüzgârıyla ve Bertol Brecht etkisinde yazdığı bu yazıda Benjamin, sanatçıyı, proletaryayla aynı safta olmaya ve tıpkı devrimci işçi gibi sanatsal üretim araçlarına müdahale etmeye çağırır.
-
1/8/2012
Bu yazıda Michel Foucault'nun "Bir Yaşam Biçimi Olarak Dostluk" ve "Şen Bilim" başlıklı söyleşilerinden yola çıkarak "dostluk" kavramında ve deneyiminde yatan politik imkânlar üzerine birkaç söz söylemek istiyorum.
-
8/7/2012
Michael Hardt ve Antonio Negri "Ortak Zenginlik" isimli kitaplarında üç ayrı arı hikâyesi anlatırlar. Burada amaçları, kapitalist, sosyalist ve biyopolitik üretim koşulları arasındaki farkı ortaya koymaktır.
-
18/5/2012
Bu yazıyı "Toplumbilim" dergisinin queer kavramı ve kuramına odaklanan ve Özlem Güçlü ile derlediğimiz yeni sayısı vesilesiyle, söz konusu kavram ve kuram hakkındaki fikirlerimizi paylaşmak için yazıyorum.
-
1/1/2012
20. yüzyılın önemli düşünürlerinden Giorgio Agamben "Kutsal İnsan" kitabında birbiriyle ilişkili iki temel tez öne sürer. Bunların ilki, insanın çıplak hayatı ile siyaset arasındaki ilişkinin, Foucault’nun iddiasının tersine, modernliğe özgü olmadığıdır.
-
1/10/2011
İstanbul’un (ve Türkiye’nin) gündemine damgasını vuran büyük ölçekli kentsel dönüşüm projelerinin zirvesine Recep Tayyip Erdoğan’ın “çılgın projesi” oturdu (2011 Genel Seçimlerinden az önce). Hatırlatmak gerekirse bu proje, Marmara denizini Karadeniz’e bağlayacak 50 kilometre uzunluğunda, 25 metre derinliğinde ve 150 metre genişliğinde bir kanalın İstanbul Boğazı’nın batısına inşa edilmesini içeriyordu.
-
1/10/2011
sayı 1