-
12/12/2021
Rönesans döneminde yeniden keşfedilmiş olan Roma dönemi süslemelerinden adını alan grotesk biçim, uyumsuz olan formların yeni bir form oluşturmak için bir araya getirilmesidir...
-
9/8/2019
Michel Foucault’nun belki de en iyi bilinen metinlerinden "Cinselliğin Tarihi"nin birinci cildi, yalnızca modern cinsellik tertibatını mercek altına almakla kalmaz, bu tertibatın içinde serpildiği yeni bir iktidar biçimini de tanımlayarak son bulur.
-
19/5/2019
Cadı avları, klasik anlamda hümanizmin doğuşuyla aynı tarihe denk gelmiştir. Yoldaşlık bu hümanizmin sınırlarını aşar; bu da onu, gizli ittifakları, canavarlarla teması ve elbette nefes kesici çıplak gece uçuşlarıyla, büyücülükle aynı kategoriye yerleştirir...
-
8/7/2017
Beden hareketlerini kaybetmiş bir çağ aynı sebeple bunlara kafaya takmıştır. Doğallık mefhumundan tamamen yoksun insanlar için, her beden hareketi bir yazgı haline gelir. Ve beden hareketleri, görünmez güçlerin etkisi altında serbestliklerini ne kadar kaybederse, yaşamı çözmek de o kadar zorlaşır.
-
30/6/2017
Albrecht Dürer çıplak otoportresini yapan ilk ressamdı, ve onun çıplakları geçmişin iri yapılı, kaslı savaşçılarından farklı, daha gerçekçiydi: 19. yüzyıl başında Ingres’in, 20. yüzyıl başında Schiele’nin çıplakları gibi idealden uzak, yaşlı, zayıf, kırılgan, yumuşak hatlı, hatta sarkık tenli.
-
17/6/2017
1918’de henüz 28 yaşındayken İspanyol gribinden ölen Egon Schiele kısacık ömrüne 300 kadar yağlıboya, birkaç bin kâğıt iş sığdırdı. Bunların arasında insan figürü ve özellikle de otoportreler önemli bir yer tutar.
-
8/6/2016
Tarihsel avangard hareketlerde 20. yüzyılın başlarından itibaren bir boks merakı boy gösterdi; zaman içinde, sanatın boksa, ya da genel olarak spora daha çok benzemesi gerektiği iddia edilir oldu. Boksla sanat arasında bağlantı kuran en bildik figürlerden biri, sahnede daha çok iyi spor görmemiz gerektiğini söyleyen Bertolt Brecht’ti.
-
19/1/2016
1989 sonrası dönemde, toplumsal açıdan marjinal konumdaki gruplarla ilgili sanatsal projeler yükselişe geçti; buna koşut olarak sergiler de teşhir alanından üretim sahasına dönüştü. Çağdaş sanatın girdiği toplumsal dönemecin bir diğer tezahürü de, yeni bir performans türünün ortaya çıkması oldu: "ihale edilmiş performans"...
-
31/1/2015
Bataille'ın bir Katolik rahibi olmayı bırakarak edebiyatla uğraşmaya başlamasının ardından yazdığı ilk romanı, "Gözün Hikâyesi". Takma adla yazıyor: Lord Auch, yani Lord Bok-Çukuru.
-
12/2/2014
Marianne Wex, 1972-1977 yılları arasında Hamburg sokaklarında 6000’den fazla fotoğraf çeker. Fotoğraflarda, erkek bedenlerinin duruşlarındaki rahatlığa karşılık kadın bedenlerinin rahatsız duruşlarında yansıyan toplumsal cinsiyet farkları çarpıcı biçimde görülmektedir.
-
13/10/2013
Bedenin erken temsillerine baktığımızda, aynı dönem içerisinde bile, önemli farklılıklar göze çarpar. Dini etkilerin yanında, coğrafi ve kültürel ayrımlar da etkilidir. Batıda mükemmelleştirilmiş insan bedenlerine sahip Tanrılar; Doğuda, özellikle Hindistan’da, çok kollu, çok bacaklı, tekrar eden uzuvlara sahip hayvan-insan bedenli tanrılara dönüşür.
-
6/9/2013
Basile Doganis, "Bedenin Düşünceleri" adlı kitabında bedenin dans, tiyatro ve dövüş sanatları gibi Japon beden sanatlarında nasıl ele alındığını analiz ediyor ve konuya Deleuze, Bergson, Whitehead gibi Batılı filozofların kavramlarıyla bakmayı öneriyor.
-
2/9/2013
Sanatın insanların hayat pratiğinden kopması ve seyircinin sanatla hakiki bir ilişki kuramaz hale gelerek pasif bir tüketici konumuna indirgenmesi, 20. yüzyıl başlarından beri çağdaş sanatın temel meselelerinden biri olageldi.
-
21/6/2013
Gezi direnişinin polis terörüyle bastırılmasının ve direnişe katılanlara yönelik gözaltı operasyonlarının ardından, Türkiye (ve dünya) basını şimdilerde “duran adam” hadisesini tartışıyor.
-
8/7/2013
Araştırmada, 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan vücut ve performans sanatı hareketleri kapsamında sanat nesnesi olarak bedenin kullanılması ve bu anlayışla çalışan sanatçıların eylemleriyle/ performanslarıyla iktidar kavramına direnme biçimleri incelenmiştir.