-
20/9/2022
Bataille antropolojik yazılarında, insanın emek sayesinde insan olduğunu kabul eder. Ama “emek” kadar önemli bir etken de “Aşk-Sanat-Ölüm” birliğidir. İnsanlar ölümlü olduklarını keşfedip ölülerini evlerinde gömmeye başladıklarında erotik yaratıklar olduklarının da farkına varırlar.
-
22/7/2021
Bu çalışmada Vahşet Tiyatrosu ile Bufon Tiyatrosu arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmak istenmiştir.
-
15/2/2020
Artaud, var olmaktan nefret etse de, hemhâl olduğu Van Gogh’unkine benzer çileli yaşamıyla, var olma direncinin vücut bulmuş hâlidir; yazısı da, şiiri de, tiyatrosu da, hastalık belirtisi olmaktan çok, karşı-semptom haline gelen bir im ve mim üretimidir.
-
12/2/2020
Goya ve Sade sayesinde Batı dünyası aklını şiddet içinde aşabilme olanağına kavuştu... onlarla birlikte akıldışılık, yani bir sanat eserinin içerdiği öldürücü ve zorlayıcı ne varsa, modern dünya için sanat eserinde belirleyici oldu...
-
21/1/2020
Ben, Antonin Artaud, kendimin oğluyum, kendimin babası, kendimin anası, ve kendim...
-
11/9/2018
Germaine Dulac, bugün kimi eleştirmenler tarafından sinema tarihindeki ilk sürrealist filmin yönetmeni olarak tanımlanıyor. Dulac, senaryosunu Antonin Artaud’nun yazdığı "Deniz Kabuğu ve Rahip" filmini, Luis Buñuel’in "Endülüs Köpeği" ve "Altın Çağ" filmlerinden önce, 1928’de tamamlamıştır.
-
27/2/2015
Düşüncemi canımdan ayrı tutmam ben. Dilimin her titreşimiyle, düşüncemin tenimde yürüdüğü patikalardan bir daha geçerim.
-
5/8/2014
Gerçeküstücülerin sinemaya karşı duydukları anlaşılabilir kuşku, bu yeni dışavurum aracının getirdiği olanakları ve gerçeği ortaya çıkarma gücünü kabul etmelerini hiçbir zaman engellemedi...
-
3/7/2014
André Parinaud, Gerçeküstücü akımın önderi André Breton’la, radyo için, 1952 yılında, zincirleme biçimde yayınlanan 16 görüşme yaptı. Breton’un entlektüel hayatını 1914’ten başlayarak kuşatan bu maraton-söyleşiden bir kolaj yapmayı, tek bir bölümü çevirmeye yeğledik.
-
25/6/2014
Gece, sokakta bir kaldırım kenarında, sokak lambasının altında, karalar giyinmiş, sabit bakışlı, bastonuyla oynayan, sol elinde bir saat asılı duran bir adam. İbre saniyeleri gösterir.
-
13/4/2014
Van Gogh’un resmi belli bir geleneğin itaatkârlığından ziyade, kurumların itaatkârlığına saldırıyordu. Kurumlar, toplum düzeyinde çözülür; ve tıp bilimi de, Van Gogh’un deli olduğunu öne sürmekle, hiçbir işe yaramayan, güvenilmez bir kadavra olduğunu kanıtlamıştır.
-
20/8/2013
Sürrealizm benim için başlı başına yeni bir sihir olmuştur hep. İmgelem ve düş yoluyla da, ruhun içinde saklı duran her şeyin yüzeye çıkması ve bilinçdışında gerçekleşen bu şiddetli özgürleşme, ister istemez görünür olanın boyutlarında, anlamlamanın öneminde ve yaratılmış olanın sembolizminde yoğun dönüşümlere kapı açar.
-
22/5/2013
Sürrealist devrim, tüm zihinsel durumlara, her çeşit insan faaliyetine, akıl âleminde vuku bulan her şeye, tüm yerleşik ahlak kurallarına ve zihinsel düzenlerin tamamına uygulanabilir bir olgudur.
-
23/3/2013
Eğer ne İyiye ne de Kötüye inanmıyorsam, eğer bastırılamayan bir yok etme arzusuyla yanıp tutuşuyorsam ve eğer hiçbir ilkeyi mantığıma kabul ettiremiyorsam, bunun nedeni bedenimde, etimde saklı.
-
29/2/2012
Nietzsche, "Ahlakın Soykütüğü"nün üçüncü metninde, Kant'ın güzeli "çıkarsız haz" olarak tanımlamasını köklü bir eleştiriye tabi tutar: "Kant, güzelin sıfatları arasında, bilgiye saygınlığını kazandıranları vurgulayıp öne çıkarmakla, sanata saygınlık bahşettiğini sanıyordu. Bunun esaslı bir hata olup olmadığını sorgulamanın yeri burası değil...