-
2/9/2016
Köln'deki Dada Erken İlkbahar sergisinde Max Ernst'in yirmi, Johannes T. Baargeld'in dokuz eseri ve bir de ortak işleri olan Simultantriptychon vardı. Bunlardan pek azı geriye kaldı. Bir kısmı sonradan Berlin'deki Dada Fuarı'nda sergilendi, orada çekilen fotoğraflardan izleri sürüldü.
-
16/7/2016
Birinci Dünya Savaşı'nın Avrupa avangardı üzerinde birbirine karşıt iki etkisi oldu. Bir yandan İtalyan fütürizmi, Alman ekspresyonizmi, İngiliz vortisizmi gibi akımlar içinde milliyetçilik güçlendi. Bunun en uç örneğini, İtalya'nın savaşa girmesi için propagandaya girişen fütüristler oluşturdu.
-
25/6/2016
Dada portrelerinin birçoğu makine ve insan karışımı melez temsillerdi. Dadacılar modern toplumda teknolojinin yeri konusunda karşıt görüşlere sahipti. Özgürleştirici yanıyla teknolojiyi kucaklıyorlardı. Ama fütüristler gibi makineyi yüceltmiyorlar, mekanikleşmeye ve rasyonelleşmeye karşı çıkıyorlardı.
-
11/6/2016
Berlinli dadacılar montajı yeniden keşfederek ve dönüştürerek, kendilerine özgü bir estetikle dönemin en çarpıcı görsel ürünlerinden bazılarını yarattılar. Bunu yaparken, basına ve reklamcılığa özgü iletişim tekniklerini kendilerine mal ettiler ve Weimar basın endüstrisine meydan okudular.
-
3/6/2016
Richard Huelsenbeck "benim Berlin'e taşıdığım Dada, sanattan öte, hayata bağlanan bir felsefeydi" diyordu. Gerçekten de Berlin'deki dadacılar sokakta süregiden devrimle öylesine kaynaştılar, Spartakistlerle öylesine özdeşleştiler ki, Raoul Hausmann'a göre Dada, bastırılan sosyalist devrimin mirasçısı oldu
-
28/5/2016
Dadacıların Berlin'de çıkardıkları dergi "Der Dada" hem grubun siyasal ve estetik görüşlerini yansıtıyordu ve hem de tipografi ve kolajla yaptıkları deneyleri. Yalnızca üç sayı yayınlanan derginin Haziran ve Aralık 1919'da çıkan ilk iki sayısının editörü Raoul Hausmann'dı; üçüncü sayının derlenmesine George Grosz ve John Heartfield de katıldı.
-
10/4/2016
Panama Belgeleri, "servet yönetimi"nin arkasındaki kara para aklama, vergi kaçırma gibi suçları gözler önüne seriyor. Sızan belgelerle, 20 yıl önce dünya sanat piyasasını sarsan bir müzayedenin gerisinde yatan dalavereler de aydınlanıyor.
-
18/3/2016
Hugo Ball, gençliğinden itibaren tiyatroya tutkuyla bağlanmıştı. Henüz on sekiz yaşındayken iki tiyatro oyunu yazmıştı. Sonra Münih Üniversitesi'nde Nietzsche'ye kapıldı, tezini onun üzerine yazmaya başladı.
-
6/3/2016
1916 Haziran’ında Kabare Voltaire’in kapanmasının ardından, dadacılar mekânsız kalmıştı. İlk Dada suaresini tek gece için kiraladıkları Waag Salonu’nda düzenledikten hemen sonra Tzara, "Koleksiyon Dada" başlıklı bir kitap dizisini yayınlamaya başladı.
-
14/12/2015
Kapitalist sistemin işçilerin birlik içinde yürümesinden duyduğu korku, onların müziğinin özgürlük içinde oluşmasını engelledi... Fakat sonra devrim oldu. Aniden, o unutulmaz akşam, Kızıl Petrograd binlerce sesle inledi: sirenler, düdükler ve alarmlar...
-
20/3/2015
Londra’daki Trafalgar Meydanı’na Mart başında Hans Haacke’nin Gift Horse (Hediye At) adlı bronz heykeli yerleştirildi. 79 yaşındaki Alman sanatçı, hep yaptığı gibi, bu işinde de sanat, iktidar ve para arasındaki ilişkilere odaklanıyor.
-
1/11/2014
İrlanda asıllı, Parisli tasarımcı Eileen Gray, 1920’lerin avangardı içinde yaratıcı, bağımsız, başına buyruk, sıradışı bir kadın. Sanatın ve hayatın koyduğu normların hep dışına çıkmış. 20. yüzyılın en bilinen tasarımlarından bazılarını yapmasına karşın, zamanın hiçbir akımına ya da grubuna katılmamış.
-
6/8/2014
Torre David efsanesinin artık sonu geldi. Temmuz’un son haftasında Venezuela hükümeti burada yaşayanları Karakas’ın bir saat kadar güneyinde, “artık vakarla yaşayacakları” toplu konutlara taşımaya başladı. Yani, hep bildiğimiz yoksulları büyük kentlerin dışına sürme operasyonu.
-
1/7/2014
Katar’daki az sayıda bağımsız sanat kurumundan birisi olan ve yerel sanatçılara alan açma amacını taşıyan Katara Sanat Merkezi (KAC) 30 Haziran 2014’te kapandı. Nedeni, inanması güç de olsa, parasal kaynakların yetersizliği.
-
7/6/2014
İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan yıkımla nasıl baş edileceği konusu, Avrupa kentlerinin birçoğunda olduğu gibi, Almanya’da da hep gündemde kaldı. Eskiyi geri getirmek mümkün olmasa da, yok olanın taklidini inşa etmek bir yoldu.
-
21/5/2014
Sürrealizmin örgütlü bir hareket olarak ortaya çıkışı bundan tam 90 yıl önce gerçekleşti. 11 Ekim 1924’te Paris’te Sürrealist Araştırmalar Bürosu kuruldu, dört gün sonra ilk Sürrealizm Manifestosu yayınlandı.
-
21/5/2014
Sayı 6
-
14/1/2014
“Tek bir resim sanattır; aynı resimden çok sayıda üretirsen sanayi olur.” Çin’in güneyindeki Kanton bölgesi’nde, Dafen köyünde çalışan 8000’den fazla ressamdan biri, Wu Ruiqui, böyle diyor. Bu ressamlar tüm dünyada satılan kopya resimlerin %60’ını üretiyorlar.
-
14/8/2013
İlk manifestosunun 1924’te yayınlanmasından neredeyse 90 yıl sonra, dünyanın dört bir tarafında sürrealizmin mirasını canlandıran sergiler art arda açılıyor.
-
29/7/2013
Uluslararası sanat piyasasının üzerindeki gizlilik perdesi aralandıkça, 2000’li yılların rekor satışlarının gerisinde müthiş zenginliğiyle ufak Körfez ülkesi Katar’ın olduğu ortaya çıkıyor. Daha önce görülmemiş ölçekte sanat satın alan Şeyh ailesi, Katar’ın başkenti Doha’yı uluslararası bir sanat merkezine dönüştürmekte kararlı.