-
26/3/2019
-
3/12/2018
Bu tezin amacı 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Ortadoğu'da çağdaş sanat alanında yaşanan hareketliliğin sanat ve sermaye ilişkisi üzerinden araştırılmasına dayanmaktadır.
-
1/1/2018
20. yüzyılda sanat eserlerinin fiyatlarını belirleyen yapının tarihte bir benzeri yok. Görsel sanatlar bundan önce hiçbir zaman böylesi bir şişme ve fetişleşmeye maruz kalmamıştı.
-
1/5/2017
1991’de Sovyetler’in çöküşünün ardından, CIA’in Soğuk Savaş sırasında sanatın politik amaçlara alet edilmesindeki gizli rolü yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Gelgelelim, CIA’in Amerikan sanatına fon sağladığı yaygın olarak biliniyorken, Arap sanatına verdiği destek hemen hiç tartışılmıyor.
-
18/9/2016
Öğrenciler, lüks markaların çağdaş sanatla ilişkilendiğinin farkında; Pinault ve Arnault gibi insanların, sanat eserlerine yatırım yaptıklarını, artık iş dünyasının patronlarının birer sanat hamisi olduklarını görüyorlar. Biliyorlar ki bu şirketler, ilerde onların işverenleri olacak...
-
12/6/2016
Nasıl ki bürokrasi, yurttaşları kendilerini yönetmekten, dolayısıyla da siyasetten mahrum ediyorsa; ve nasıl ki teknokrasi, çalışanları üretim süreçlerine ve araçlarına ilişkin bilgiden mahrum ediyorsa; artokrasi de sanatçıları ve izleyicileri özgür ve özerk bir estetik deneyimden mahrum eder.
-
9/10/2015
-
20/6/2015
Venedik Bienali’ndeki Ukrayna pavyonunun arkasında olan Viktor Pinçuk, çelik ve medya patronu, eski bir parlamenter, ve şaibeli eski devlet başkanı Leonid Kuçma’nın damadı. Sovyetler'in dağılmasının ardından devlete ait işletmeler özelleştirilirken bir anda yaratılan milyarder oligarklardan biri. En önde gelen destekçisi ise, eskiden beri rehberi olarak gördüğü George Soros.
-
24/5/2015
Hakiki hayırseverliğin özü hediyedir: safi harcama, Bataille’ın terimleriyle söyleyecek olursak “verimli olmayan harcama”. Gerçek mesenler para kaybederler ve itibarlarını tam da buna borçludurlar. Oysa, ne Pinault ne de Arnault sanata yatırdıkları paralardan ötürü beş kuruş kaybediyor.
-
23/2/2014
Bir grup sanatçı, Avustralya'da sığınmacıların tutulduğu merkezleri işleten Transfield şirketinin ana sponsoru olduğu Sydney Bienali'ni boykot etmekle tehdit ediyor.
-
29/7/2013
Uluslararası sanat piyasasının üzerindeki gizlilik perdesi aralandıkça, 2000’li yılların rekor satışlarının gerisinde müthiş zenginliğiyle ufak Körfez ülkesi Katar’ın olduğu ortaya çıkıyor. Daha önce görülmemiş ölçekte sanat satın alan Şeyh ailesi, Katar’ın başkenti Doha’yı uluslararası bir sanat merkezine dönüştürmekte kararlı.
-
27/7/2013
Geçtiğimiz günlerde New York Times’ta yer alan bir makale, Katar emirinin sanatsever kızı Şeyha El Mayassa’nın çağdaş sanat piyasasında estirdiği rüzgârı tekrar gündeme getirdi. Ancak monarşiyle yönetilen bu küçük petrol zengini ülkenin eser alımları için ayırdığı bütçe düşünüldüğünde zaten kolay kolay gündemden düşeceği yok.
-
10/5/2013
Uzun yıllardır sanat çevrelerinde soyut ekspresyonizmin başarısının CIA’in marifeti olduğu yönünde şaka yollu dedikodular yapılır. Eski CIA ajanlarının açıklamaları, şüphelerin gerçek olduğunu kanıtlıyor.
-
29/11/2011
Sanat dünyasında yeni bir sanat koleksiyoncusu nesli peyda oldu; en çarpıcı özellikleri, kamusal alanda görünür olmak için harcadıkları olağanüstü enerji. Yeni açılan nispeten küçük özel müzelere bile kayıtsız kalmak imkânsız.
-
31/10/2011
Ünlü para dergisi Forbes, Viktor Pinçuk'un servetinin 3,3 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Bu servetin çoğunu Ukrayna'da "Turuncu Devrim"in başa geçirdiği Leonid Kuçma'nın kızı Elena'yla evlendikten sonra sağladığı ayrıcalıklar sayesinde yapmış. Örneğin, 850 milyon dolara özelleştirdiği Ukrayna'nın belli başlı çelik tesisini bir süre sonra Hint çelik devi Laksmi Mittal'e 4,8 milyar dolara satmış.
-
2/10/2011
The Art Newspaper’in yayınladığı bir araştırmaya göre, çağdaş sanata en yoğun olarak yatırım yapanlar, Arap Emirlikleri’ni başındaki şeyhler. Onlar arasında da en önde gelen, Katar Emiri Şeyh Saud Bin Muhammed Bin Ali El-Tahani. Emir’in çağdaş sanat ticaretini yirmi yedi yaşındaki kızı, Şeyha El Mayassa Bin Hamad Bin Halife El-Tahani yönetiyor.
-
1/10/2011
Para, sanat, lüks, iktidar, himaye, 17 Eylül 2011- 22 Ocak 2012 tarihleri arasında Floransa’da, Palazzo Strozzi’de düzenlenen Money and Beauty sergisinin başlıca temaları. Ancak sergi bugünleri değil, modern bankacılığın ortaya çıktığı 15. yüzyıl Floransa’sını ele alıyor.