-
25/6/2016
Dada portrelerinin birçoğu makine ve insan karışımı melez temsillerdi. Dadacılar modern toplumda teknolojinin yeri konusunda karşıt görüşlere sahipti. Özgürleştirici yanıyla teknolojiyi kucaklıyorlardı. Ama fütüristler gibi makineyi yüceltmiyorlar, mekanikleşmeye ve rasyonelleşmeye karşı çıkıyorlardı.
-
17/6/2016
Zürih'teki Dada kadınları Emmy Hennings ve Sophie Taeuber gibi, Hannah Höch'ün Berlin'deki Dada'yla bağlantısı da hayatındaki bir erkek üzerinden kuruldu: Raoul Hausmann. Bu üç kadın, Dada'ya katkılarından ziyade, dadacıların eşleri olarak tarihe geçtiler. Fotomontajları türünün en yetkin örnekleri arasında görülse de, Höch'ün hakkı da teslim edilmedi.
-
11/6/2016
Berlinli dadacılar montajı yeniden keşfederek ve dönüştürerek, kendilerine özgü bir estetikle dönemin en çarpıcı görsel ürünlerinden bazılarını yarattılar. Bunu yaparken, basına ve reklamcılığa özgü iletişim tekniklerini kendilerine mal ettiler ve Weimar basın endüstrisine meydan okudular.
-
3/6/2016
Richard Huelsenbeck "benim Berlin'e taşıdığım Dada, sanattan öte, hayata bağlanan bir felsefeydi" diyordu. Gerçekten de Berlin'deki dadacılar sokakta süregiden devrimle öylesine kaynaştılar, Spartakistlerle öylesine özdeşleştiler ki, Raoul Hausmann'a göre Dada, bastırılan sosyalist devrimin mirasçısı oldu
-
28/5/2016
Dadacıların Berlin'de çıkardıkları dergi "Der Dada" hem grubun siyasal ve estetik görüşlerini yansıtıyordu ve hem de tipografi ve kolajla yaptıkları deneyleri. Yalnızca üç sayı yayınlanan derginin Haziran ve Aralık 1919'da çıkan ilk iki sayısının editörü Raoul Hausmann'dı; üçüncü sayının derlenmesine George Grosz ve John Heartfield de katıldı.
-
13/5/2016
Dada can yakar. Dada'nın şakası yoktur çünkü sanattan kendi duygularının sahteliğini süslemesini bekleyen kültür düşmanları tarafından değil, devrimci insanlar tarafından deneyimlenmiştir.
-
6/5/2016
Önceleri Dada dergilerinde yer verilen 'Dada Hareketi' vurgusunun en güçlü olarak ifade edildiği etkinlik, gelmiş geçmiş en muhteşem Dada gösterisi olarak lanse edilen Zürih'teki son suare.
-
29/4/2016
Dada'nın Zürih dışına yayılmasındaki en önemli rolü Francis Picabia oynuyor. Picabia, Paris, Barselona ve New York'taki avangard çevrelerde gayet etkili bir sanatçı. Üstelik kendisini en erken dadacılardan biri gibi görüyor.
-
8/4/2016
Dada'dan geriye kalan resimler, kolajlar, fotomontajlar, filmler ve şiirler Dada'ya özgü gelip geçiciliği yansıtmakta yetersiz kalırlar. Dada stratejilerinin çeşitliliğini bir nebze de olsa hissettiren, Dada suarelerinin ve gösterilerinin bir nevi kaydını tutan dergilerdi.
-
1/4/2016
Asıl amaçtan sapıp da estetiğe yönelmemek için, kuramları, örneğin Kandinski'ninkileri, her zaman insanlara ve bireye uygulamalı. İnsanla haşır neşiriz, sanatla değil. En azından öncelikli olan sanat değil.
-
25/3/2016
Dada'yı başlatan, ona adını koyan Hugo Ball'dı. Kabare Voltaire'deki gösteriler, bir bakıma onun tiyatroya olan tutkusunun, bütün sanatları estetik olarak canlandıracak ve toplumu yenileyecek yegâne aracın tiyatro olduğuna inancının ifadesiydi.
-
18/3/2016
Hugo Ball, gençliğinden itibaren tiyatroya tutkuyla bağlanmıştı. Henüz on sekiz yaşındayken iki tiyatro oyunu yazmıştı. Sonra Münih Üniversitesi'nde Nietzsche'ye kapıldı, tezini onun üzerine yazmaya başladı.
-
11/3/2016
Şimdi dönüp geriye bakınca, Galeri Dada'yı bir 'sanat için sanat' havası kaplamıştı. Dinmekte olan cinsel güçlerini 'delice bir şeyler'le canlandırmaya çabalayan çay tiryakisi yaşlı kadınların hava attığı, güzel sanatlar için bir manikür salonuydu...
-
6/3/2016
1916 Haziran’ında Kabare Voltaire’in kapanmasının ardından, dadacılar mekânsız kalmıştı. İlk Dada suaresini tek gece için kiraladıkları Waag Salonu’nda düzenledikten hemen sonra Tzara, "Koleksiyon Dada" başlıklı bir kitap dizisini yayınlamaya başladı.
-
26/2/2016
Ball'un birinci Dada suaresinde okuduğu manifesto, daha sonraki onlarca manifestoda ifade bulacak hareketin ilk bildirisi sayılıyor. Aynı zamanda bu metin, Dada'nın geleceğini belirleyecek, bünyesindeki ilk yarılmanın da belgesi.
-
19/2/2016
Hugo Ball "sanatsal bir örgüt", bir hareket, bir ekol yaratma fikrine karşı; çünkü ne o ne de Richard Huelsenbeck, "sanatın kendi başına bir amaç" olduğuna inanıyorlar. Sanat, içinde yaşadıkları “zamanların hakikatinin kavranması ve eleştirilmesi için bir fırsat".
-
12/2/2016
5 Şubat 1916 akşamındaki açılıştan sonra Kabare Voltaire gösterileri zenginleşerek sürer. Kadroya katılanlar olur; programa başka başka çağdaş sanatçılar girer; buluşlar/deneyler kabardıkça kabarır; bambaşka edebiyat, sanat, müzik ve dans formları icat edilir...
-
1/6/2016
Dada'nın kuruluşunun 100. yıldönümü dolayısıyla skop, yıl boyunca her hafta bir Dada episodundan oluşan derlemeler yayınlıyor.
-
5/2/2016
Dada 5 Şubat 1916'da Zürih'te, Kabare Voltaire'de doğdu. Birinci Dünya Savaşı yıllarında Zürih, ülkelerinde karşılaştıkları tehditlerden kaçan mültecilerle dolu kozmopolit bir kentti. Sanatın ve siyasetin devrimcileri de bu mülteciler arasındaydı...