-
6/6/2021
Artnet News’un geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği araştırma, galeri çalışanlarının giderek kötüleşen ekonomik durumunu ve sektördeki gelir eşitsizliğinin boyutunu gözler önüne seriyor.
-
9/1/2020
19. yüzyıl dünyasının ünlü hayaletinin ruh ikizi 21. yüzyıl dünyasının semalarında dolaşmakta… Latin Amerika, Amerika, Avrupa ülkeleri, Afrika, Ortadoğu ve Asya’da, ister demokrasi ister otoriter rejimler altında yönetilen tüm dünya ülkelerinde emeğiyle geçinen geniş halk yığınlarının mevcut yönetimlerden talepleri var.
-
7/5/2018
Kültür sektöründeki pek çok çalışanın, işçi sınıfından bir insanın kurumlarını ziyaret etme ihtimalinin ne kadar düşük olduğu konusunda en ufak bir fikri bile yok. Kültür çalışanlarını esasen şöyle tanımlayabiliriz: hizmet sundukları izleyicilere neredeyse tıpatıp benzeyen bir grup insan...
-
22/10/2017
"Merci Patron", küreselleşmenin sanıldığı kadar güçlü olmadığını; tabandan örgütlenerek istenilen sonuçlara ulaşılabileceğini; zamanını tamamlamış, işlevini yitirmiş klasik sosyalist partilerin (Fransa örneği) artık hiçbir şeyi temsil etmediğini; sosyalistlerle büyük sermayenin nasıl iç içe geçtiğini gösteriyor.
-
3/7/2017
Akira Kurosawa’nın "Yojimbo" filmini seyredin. Sonradan Sergio Leone bu filmi, başrolünde Clint Eastwood’un oynadığı "Bir Avuç Dolar" adıyla uyarladı; o yüzden konusunu biliyor olabilirsiniz. Ama yine de siz muhakkak Kurosawa’nınkini izleyin.
-
11/6/2017
Emekçi olarak sanatçı, yerini, girişimci olarak sanatçıya bıraktı – tıpkı diğer “yaratıcı” işçiler gibi gittikçe açılan varsıllar/yoksullar uçurumunun doğru tarafında yer alabilmek için canını dişine takan serbest bir oyuncu...
-
8/12/2016
İşbölümü hiçbir şekilde, makinelerin bizi gitgide ağır işlerden kurtardığı, kölelik ve sömürünün başarıyla yok edildiği tek taraflı bir ilerleme paradigması içine yerleştirilemez. Aksine bilişsel emeğin yükselişiyle, fabrikalar, ucuz imalathaneler ve çağrı merkezlerinde kölelik koşulları altındaki emek, çocuk emeği ve okumamışlık artıyor.
-
26/10/2016
-
23/10/2016
Mimarların yapılı çevre üzerindeki etkisi azalırken, bir avuç seçkin tasarımcı olağanüstü kültürel iktidara kavuştu. Şimdilerde kent yöneticileri, “yaratıcı sınıfı” çekme amacı taşıyan ve civarındaki tüm yerleşimlerin arsa değerini yükselten kültür semtlerini Gehry, Nouvel, Rogers, Piano, Hadid veya Koolhaas gibi isimlerin imzasını taşıyan binalarla donatmak için birbirleriyle yarışıyor.
-
13/10/2016
-
7/3/2016
Bugün mimarlıkta, ileri teknoloji yönetim teknikleri sayesinde yapım sürecinin tüm aşamalarının entegre edildiği iddia edilse de, "gayri maddi üretim" retoriği, mimarları maddi bedenler ve mekânlar konusunda hesap verme yükümlülüğünden kurtarıyor – yasal sorumluluktan kaçınma bahanesi sağlaması da cabası.
-
17/12/2015
Sarayda değil, kentin merkezinde, kamusal bir alan olarak opera binamızı istiyoruz. AKM’yi nasıl ki Gezi direnişinde kendimize mal ettiysek, yine bizim olsun, hepimizin olsun...
-
15/12/2015
Sanat yönetiminin yüksek kademelerinde, hatta sanatçılar arasında bile, sanatsal emeğin koşulları meselesi önemsiz addedilir. Sanat topluluğunun mensupları, seslerini çıkarmaya karar verdikleri kimi durumlarda, bir sergiden veya projeden dışlanma tehlikesiyle ya da belirli kurumların ‘kara liste’sine alınıp buralarla çalışmaktan men edilme tehdidiyle karşı karşıya kalırlar.
-
19/8/2015
Artleaks Gazette’in üçüncü sayısı örgütlenme modelleri, sendikalaşma ve direniş stratejileri gibi acil meseleler üzerine düşünen sanat işçilerini biraraya getiriyor.
-
1/7/2015
2010 yılında, mimarlık alanındaki çalışma koşullarına tepki olarak, Sinirli Mimarlar isimli bir web sitesi kurulur ve siteye bağlı sosyal medya hesapları açılır. Site yöneticilerine, kısa bir süre içinde, mimarların iş hayatlarında karşılaştıkları olayları aktardıkları mesajlar yağmaya başlar.
-
20/5/2015
Teknik açıdan baktığımızda, her mekanizma insanlara ait bir işlevi gasp eder. Otomasyonun politik bir bilinçdışı vardır: Üretim sürecini otomatize etmeye yönelik her girişimin altında, asla isyan etmeyecek ve zam istemeyecek “mükemmel köleyi bulma” arzusu yatar.
-
29/4/2015
New York’taki Artists Space, 24 Mayıs tarihine kadar Hito Steyerl’in 2004-2014 yılları arasında çekmiş olduğu dokuz filme ev sahipliği ediyor. Steyerl’in filmlerinin hepsi, ortak temalar etrafında birbirine bağlanıyor: Savaş, büyük sermaye, güvencesizlik ve bunlara göbekten bağlı çağdaş sanat.
-
20/11/2014
-
25/9/2014
-
19/6/2014
Fransa’da “Intermittents du spectacle” olarak anılan, geçici veya yarı-zamanlı çalışan kültür işçileri, Sosyalist Parti hükümetinin “kemer sıkma” tedbirlerine karşı greve başladı.