-
27/2/2021
Dünya genelinde beşeri bir etkinlik olarak eleştirinin ve eleştirel düşüncenin gittikçe gözden düştüğü bir dönem içindeyiz. Doğal olarak, eleştirel düşüncenin gerekliliğini vurgulayan mimarlık yayınlarına rastlamak da gittikçe zorlaşıyor.
-
17/9/2020
Fotoğraflarda görülen viraneye dönmüş manzara, Kasım 1947 ile Mart 1949 arasında yaşananın, bir savaş değil, çok çeşitli yollarla yürütülen bir politika olduğunun en sağlam kanıtı. Bu fotoğraflarda apaçık görünen politika, bir yıkım politikası...
-
8/7/2020
Son yıllarda Amerikan şehirlerinde birçok mahalle ‘konut hakkı’ temalı örgütlenmelere ve protestolara sahne oldu. Los Angeles, yerel yönetim ve yatırımcıların işbirliğiyle sakinlerini mülksüzleştirerek ‘geliştirilen’ şehirlerin belki de başında geliyor.
-
1/7/2020
Sanayi sonrası kentlerinde oluşan endüstriyel boşlukları(!) yeniden kullanıma sunarak ‘kentsel canlandırma’ adı altında yapılan kültürel ya da kamusal eksenli projelerin, aslında çevresindeki rant değerini artırmaya yönelik olduğu açıktır.
-
22/5/2020
18 Mayıs'ta, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve TMMOB Gaziantep Şubesi işbirliğiyle düzenlenen bir hayvanat bahçesi tasarım yarışması için çağrı yapıldı. TMMOB Gaziantep Şubesi yöneticisi meslektaşlarımızı bu yanlıştan dönmeye, tüm meslektaşlarımızı da, herhangi bir canlıyı tecrit eden her türlü tasarımı boykot etmeye çağırıyoruz.
-
23/4/2020
Mimarlık tarihi, büyük ölçüde, bulaşı denetim altına alma çabası ile buna eşlik eden örtük ırk kodlarından oluşur. Salgınları kontrol altında tutmak amacıyla geliştirilen mekânsal araçlar genellikle kalıcı olmuş; sonraki dönemlerde de devlet denetiminin mahiyetini belirlemeye devam etmişlerdir.
-
21/4/2019
-
24/10/2018
Alexander Kluge ve Peter Schamoni’nin 1960 tarihli kısa belgeseli "Brutalität in Stein", Alman toplumunun Nazi geçmişini unutmaya çalıştığı yıllarda yakın tarihe dair hafızayı uyandırırken, bir yandan da Genç Alman Sineması’nın yolunu açıyordu...
-
22/7/2018
-
18/4/2018
Bu yerleşimler sıcak bir yuva hayalinin gerçeğe dönüştüğü mahalleler değil; sonuçlarını ve boyutlarını kestirmenin çok zor olduğu bir ekolojik ve toplumsal müdahalenin her yere yayılmış şebekeleri...
-
11/4/2018
Hindistan, giderek taşeronlaşan ve ucuz işgücünün peşinden koşan küresel şirketlerin gözde yatırım alanlarından birisi. Yeni Delhi’ye 32 km uzaklıktaki boş tarım arazileri üzerinde son birkaç onyılda yükselen Gurgaon kenti, bu şirketler için bir çekim merkezi olmak üzere...
-
23/2/2018
Katı olan her şey buharlaştıysa şayet, cam mimari de yükselerek o buharın içinden geçtiğimizi hissettirir bize. Ama eninde sonunda bir tavana toslarız. Cam en nihayetinde, bizi zapteden bir maddedir. Yaşayanların bu şekilde buharlaşması, ölü nesnelerin böyle yığılması... işte bu, sera etkisidir.
-
6/2/2018
Pencere çıkıntılarına yerleştirilen dikenlerden, bankları bölen çubuklara kadar, disipliner mimari örnekleriyle artık her yerde karşılaşmak mümkün. Bu tür tasarımlar kamusal alanlarda belirli davranışları engelleme amacı taşıyor; herkesi etkilemelerine rağmen, esasen buralarda yatan evsizleri hedef alıyorlar.
-
19/12/2017
Pahalı arabalarına kuş pisliği bulaşmasını önlemek isteyen zengin Bristol sakinlerinin, kuşları kovmak üzere ağaçlara yerleştirdiği dikenler kent sakinleri arasında infial uyandırdı.
-
23/10/2017
Eylül 2017’nin son günlerinde Lord unvanlı İngiliz mimar Richard Rogers’ın yeni kitabı uluslararası mimarlık ortamını bir süre meşgul etti. Rogers’a göre Galler Prensi, nüfuzunu kullanarak İngiltere’deki önemli inşaat firmalarını baskı altına alıyor. Kendi mimarlık anlayışını yansıtacak yapıların ve planların oluşturulması için bu firmaların mimar tercihlerini biçimlendiriyor.
-
14/7/2017
Londra’daki kuleler konut ihtiyacını karşılamak amacıyla inşa edilmiş falan değil. Bunlar, soru sormayan ve hızlı kazanç peşinde koşan düzensiz bir emlak piyasası arayışındaki spekülatif (ve kaynağı şüpheli) para akışlarının bir ürünü. Hepsi bu.
-
15/5/2017
“Aerotropolis” sözcüğünün mucidi, 1939 yılında, Popular Science dergisine aynı adla gökdelen havalimanı çizen New Yorklu sanatçı Nicholas de Santis; ancak sözcüğün içinin doldurularak popüler olması, epey sonra, 2012’de yazılan bir kitap sayesinde oluyor.
-
29/11/2016
Dubaileşme ya da Dubaileştirilme literatüre çok yakınlarda giren bir kavram. Bir zamanların mütevazı balıkçı kasabası ve kaçakçıların sığınağı Dubai’nin, Körfez sermayesi tarafından keşfiyle, tüketim çılgınlığının tavan yaptığı bir yapay cennete, bir küresel kent ikonuna dönüştürülüşünü tanımlıyor.
-
7/2/2016
-
10/1/2016
Ai Weiwei’in yönettiği Ordos100 spekülatif proje süreci ortadayken, Midilli Adası’nda sanat atölyesi kurmak ve anıt yapmak gibi mimari programlar içeren öneriler, gerçekte neyi amaçlıyor? Sadece yaşanan insanlık dramına dikkat çekmeyi mi, yoksa bir başka gösteri daha kurmayı mı?