-
25/10/2022
14 Ekim günü Just Stop Oil adlı aktivist gruba üye iki kişinin, Van Gogh’un Londra’daki Ulusal Galeri’de sergilenen "Ayçiçekleri" tablosuna bir kutu çorba konservesi fırlatarak sahneledikleri performans tartışmalara konu oldu...
-
20/9/2021
Kültürü ve sanatı yönetiyor olmasına rağmen İKSV’nin başındaki kadroda tek bir kültür sanat temsilcisi yok. “Kamu yararına” çalışıyor olmasına rağmen bir tek kamu temsilcisi, örneğin sanat tarihçisi bir öğretim üyesi, yok. Hemen hepsi şirket patronu veya yöneticisi...
-
8/3/2020
Amazon fabrikalarındaki koşulların, 1908’de New York’ta kadınlar gününün doğuşuna kaynaklık eden grevi tetikleyen çalışma koşullarının 21. yüzyıldaki muadili olması, şirketin "international women's day" sitesinin ortakları arasında olmasına ayrı bir ironi katıyor.
-
25/1/2020
Ömrünü faşist propaganda aygıtının manipülasyonlarını karşı-ataklarla aşındırmaya adayan Brecht, 1934 ve 1935’te “hakikati” konu alan iki metin yazdı: “Hakikati Geri Getirmek” ve “Doğruları Yazmanın Beş Zorluğu”...
-
7/10/2019
Aralarında Whitney Bienali etrafındaki tartışmaların da bulunduğu güncel gelişmeler gösteriyor ki, 16. İstanbul Bienali’nin, doğrudan veya dolaylı yoldan ilişkili olduğu halk sağlığı problemlerini bertaraf etmesi için, asbestli mekânları terk-i diyar eylemesi tek başına yeterli olmayabilir.
-
15/8/2019
Sanat ve eğitim kurumlarına yaptığı bağışlarla imajını temizleyen ilaç şirketi sahibi Sackler hanedanının nihayet bu kurumlardan atılmış olması gibi, kimyasal silah üreticisi Kanders’ın da Whitney Müzesi’nden kovulması, sanat emekçilerinin mücadelesindeki iki büyük zaferi temsil ediyor.
-
19/7/2019
Yakın zamana kadar sanat ve akademi dünyasının prestijli kurumlarına yaptığı ‘cömert’ bağışlarıyla öne çıkan Sackler ailesinin hayırseverliğinin iç yüzü, 2017’de ardı ardına yayınlanan iki makaleyle ortaya çıkmıştı: "Sanatla Aklanan Zehir".
-
27/3/2018
Amerika’nın en zenginleri arasında sayılan Sackler hanedanı, yakın zamana kadar sanat ve akademi dünyasının önde gelen kurumlarına yaptıkları cömert bağışlarla tanınıyordu...
-
6/9/2017
Ukrayna asıllı milyarder Len Blavatnik, kültür ve eğitim kurumlarına yaptığı bağışlar nedeniyle Britanya’nın en cömert hayırseveri olarak tarif ediliyor, ancak Blavatnik’in Oxford Üniversitesi’ne yaptığı bağışın ardından siyaset kuramı hocalarından birinin istifa etmesi üzerine, bağışların arka planıyla ilgili tartışmalar artmış durumda.
-
28/7/2017
Aziz Çalışlar 1980'lerin başında yayınladığı "Sanat Kimindir?" yazısına şöyle başlıyor : "Ülkemizde sanatsal yaşamın bugünkü gelişmesi içinde yeni bir olguyla karşılaşıyoruz: Kastelli Kültür Sanat Vakfı'nın kurulmasıyla birlikte artık bankerliğin de sanat yaşamı içinde yer alması."
-
28/6/2017
Fosil yakıt üreten şirketlerin sanat sponsorluklarıyla imaj temizleme faaliyetlerinden sonra şimdi de çocukların eğitimine el attığı ortaya çıkıyor. ABD’deki şirketler çocuklara sevimli görünmesi amaçlanan Petro Pete ve Sammy Shale gibi karakterler üzerinden okullarda fosil yakıt tanıtımı yapıyor.
-
19/6/2017
Esasen başka birinin bulduğu bir işletim sistemini kısmen kopyalayıp patentleyerek servete konan Bill Gates, eğitimden küresel gıda üretimine kadar pek çok hayati sorunda “hayırsever” girişimci rolüne bürünüyor. Ancak zenginlerin “hayırseverlik” girişimleriyle kamu politikaları üzerinde doğrudan nüfuz sahibi olduğu biliniyor.
-
13/11/2016
Hans Haacke gibi sanatçılar belki Bakunin’in önerdiği gibi sanat eserlerini barikatların önüne asmamıştır. Fakat eylemleri, aldıkları tavırlar ve ürettikleri eserlerle, direnişi, barikatları müzelerin içine taşımışlardır. Müze politikalarının otoriterliğine karşı örgütlenen “sanat emekçileri”, Haacke'nin izinden giden sanat direnişçileridir.
-
12/2/2015
-
30/1/2015
Bir zamanlar, sanatçıların eserlerinin sergilenmesi karşılığında ücret almaları gerektiğini düşünecek kadar saf bir sanatçı varmış. Katıldığı pek çok projede bu konuda ısrar ettiğinde yaşadığı olumsuz deneyimlere rağmen, elinden geleni yapması gerektiğini düşünüyormuş...
-
15/1/2015
-
24/11/2014
Yeni Tate Modern aslında bir sanat galerisi olmayacak, kültürümüzün bir sanat galerisine ihtiyacı olsa bunun neye benzeyebileceğini gösteren, gerçek boyutlarda bir maket olacak.
-
17/7/2012
Trabzon'a bağlı Solaklı Vadisi köylüleri 2 Haziran günü Şekerbank'ın İstanbul Gümüşsuyu şubesi önünde bir eylem düzenlediler. Eylemin sebebi, Solaklı Vadisi Derebaşı bölgesinde başlatılan Derebaşı Hidroelektrik Santrali projesinin ana ortaklarından birinin Şekerbank olmasıydı.
-
31/10/2011
Ünlü para dergisi Forbes, Viktor Pinçuk'un servetinin 3,3 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor. Bu servetin çoğunu Ukrayna'da "Turuncu Devrim"in başa geçirdiği Leonid Kuçma'nın kızı Elena'yla evlendikten sonra sağladığı ayrıcalıklar sayesinde yapmış. Örneğin, 850 milyon dolara özelleştirdiği Ukrayna'nın belli başlı çelik tesisini bir süre sonra Hint çelik devi Laksmi Mittal'e 4,8 milyar dolara satmış.
-
2/10/2011
The Art Newspaper’in yayınladığı bir araştırmaya göre, çağdaş sanata en yoğun olarak yatırım yapanlar, Arap Emirlikleri’ni başındaki şeyhler. Onlar arasında da en önde gelen, Katar Emiri Şeyh Saud Bin Muhammed Bin Ali El-Tahani. Emir’in çağdaş sanat ticaretini yirmi yedi yaşındaki kızı, Şeyha El Mayassa Bin Hamad Bin Halife El-Tahani yönetiyor.