-
13/11/2016
Hans Haacke gibi sanatçılar belki Bakunin’in önerdiği gibi sanat eserlerini barikatların önüne asmamıştır. Fakat eylemleri, aldıkları tavırlar ve ürettikleri eserlerle, direnişi, barikatları müzelerin içine taşımışlardır. Müze politikalarının otoriterliğine karşı örgütlenen “sanat emekçileri”, Haacke'nin izinden giden sanat direnişçileridir.
-
22/1/2016
Mekâna özgü eserler üretmekten anladığım, piyasanın yamacına yanaşmak değil.
-
28/7/2015
Sanat belli bir toplumun veya kültürün dünyaya bakışını biçimlendirir. Bunun da politik sonuçları olabilir. Bu uzun ve karmaşık bir süreçtir. Tek bir sanat eserinin fark edilir bir etki yaratması ise çok enderdir, belki de hiç olmaz.
-
22/6/2015
Her kim sanatın hayatı daha insani kılacağına inanıyorsa, safdildir.
-
20/3/2015
Londra’daki Trafalgar Meydanı’na Mart başında Hans Haacke’nin Gift Horse (Hediye At) adlı bronz heykeli yerleştirildi. 79 yaşındaki Alman sanatçı, hep yaptığı gibi, bu işinde de sanat, iktidar ve para arasındaki ilişkilere odaklanıyor.
-
21/2/2015
Sanat endüstrisi alanında yeni bir tür peyda oldu: sanat yöneticileri. Saygın okullarda eğitim alan bu türün mensupları, nasıl başka malların üretiminde ve pazarlamasında bir sevk ve idare söz konusuysa, sanatın da aynı şekilde yönetilmesi gerektiğine inanıyorlar. Bu inançları yüzünden herhangi bir suçluluk duymuyorlar, öyle romantik takıntıları da pek yok.
-
12/11/2014
5 Kasım 2014 akşamı G.U.L.F. (Gulf Ultra Luxury Front) eylemcileri New York’taki Guggenheim Müzesi’nde bu yılki beşinci protesto gösterilerini gerçekleştirdiler. Amaçları, Abu Dhabi Guggenheim inşaatında çalışan işçilerin istismarına yeniden dikkat çekmekti.
-
29/10/2014
Haacke uzun yıllar Cooper Union’da ders verdi ve ailesini geçindirmek için eserlerinin satışına bel bağlamak zorunda kalmadı. Bugün, onca zaman eserlerini kapılarından sokmamış müzelerin kendisine kucak açması gibi sıradışı bir durum yaşıyor.
-
12/7/2014
Çağdaş sanat sergilerinin çoğu, iyileştirici birer toplumsallaşma çalışması görünümü arz ediyor: gelin, birlikte oynayalım, sohbet edelim ve öğrenelim. Katılımcılığın, başka alanlarda tehdit altındayken sanat alanında bu kadar öncelikli olması bir tür telafi olabilir: soluk, geçici bir ikame.
-
5/4/2013
Fulya Erdemci küratörlüğünde düzenlenecek ve Lale Müldür’ün kitabından esinlenerek "Anne, Ben Barbar mıyım" başlığını seçen 13. İstanbul Bienali, neoliberal sanatsal eleştiri döneminin “sahte katarsis” geleneğini tam anlamıyla sahipleniyor.
-
16/3/2013
Son dönemde sanatçıların sesinin toplumu şekillendirmek bakımından önem taşıdığı ve bu bağlamda sanatın oldukça kullanışlı olduğu düşünülüyor.
-
18/2/2013
"Sanatçıysanız hiç para almıyorsunuz, evet, çünkü zaten sergiye davet edilmişsiniz ve size eserinizi üretme imkânı verilmiş, bu yüzden sanatçılara para ödemedik."
-
10/9/2012
Bugün pazarlama, müzelerde yüksek sanat kılığında sağlam bir şekilde yerleşmiştir. Sponsorlar genelde bir serginin sadece küçük bir kısmının giderlerini üstlenseler de, pek çok kurumda sergileri veya eserleri veto etme kararında dolaylı güce sahip olmuşlardır.
-
1/9/2012
Bartlett’in meşhur alıntılar derlemesinde "kültür" maddesine baktığımda, şaşırarak şöyle bir söze rastladım: "Kültür kelimesini duyunca tabancama davranırım." Ben, kuşkusuz bundan çok daha yumuşak başlı bir alıntı olan "Kültür kelimesini duyunca çek defterime davranırım" sözünü arıyordum, çünkü sembolik sermayenin yönetimi konusu için çok uygundu.
-
10/10/2011
Müzelerin müzeyi sergiledikleri sergiler, müzelerin de çağdaşlaşmaya ve modern müzeyi sorunsallaştırmaya başladıkları bir süreçle başladı. Bu tür sergilerin en kapsamlısı, 1999 yılında New York Modern Sanatlar Müzesi’nin düzenlediği, The Museum as Muse sergisiydi.