-
27/9/2014
Eskiden esere, ölümsüzlük bahşetme görevi verilirdi; şimdiyse eser öldürme hakkını, yazarının katili olma hakkını elde etmiştir.
-
18/12/2013
Foucault’nun 1970 ile 1984 arasında Collège de France’ta verdiği dersleri, düşünürün popüler kültür alanına kadar yayılan ününün ve sıkça indirgendiği “iktidar her yerdedir” formülünün yarattığı fakir algıyı aşmak için eşsiz birer kaynak sunuyor.
-
27/11/2013
Rancière’in felsefe, siyaset ve sanat arasında bağ kurma yeteneği benzersizdir; hem bir araştırma konusu hem de mücadele hedefi olarak eşitlikçiliğe bağlılığı için de aynı şeyi söylemek mümkün.
-
15/11/2013
Akıl hastalığından mustarip bir insana deli olduğunu kabul ettirmek geleneksel terapide çok eski bir yöntemdir. 17. ve 18. yüzyıla ait eserlerde, “hakikat terapisi” denebilecek bu yöntemin örneklerine çok rastlanır.
-
8/11/2013
Birkaç sene önce Michel Foucault’yla şöyle bir şey fark ettik: İkimiz de, tarihin çok farklı dönemlerine bakmakla birlikte, aynı soruyla uğraşıyorduk. Soru şu: Cinsellik, insanların kendilerini tanımlaması noktasında neden bu denli önem kazandı?
-
9/9/2013
Modernlik geçmişin başkalığı bilinci üzerine kurulur... Baudelaire de bu bilincin, “modern hayat”ın şair "par excellence"ı, majesteleridir; işte bunun için “geçmiş seneler, göğün balkonlarından eski zaman esvaplariyle” eğilir.
-
8/7/2013
Araştırmada, 20. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan vücut ve performans sanatı hareketleri kapsamında sanat nesnesi olarak bedenin kullanılması ve bu anlayışla çalışan sanatçıların eylemleriyle/ performanslarıyla iktidar kavramına direnme biçimleri incelenmiştir.
-
1/5/2013
Diogenes “İnsanlar için en güzel şeyin ne olduğu sorulduğunda, ‘konuşma özgürlüğü’ dedi”...
-
1/8/2012
Bu yazıda Michel Foucault'nun "Bir Yaşam Biçimi Olarak Dostluk" ve "Şen Bilim" başlıklı söyleşilerinden yola çıkarak "dostluk" kavramında ve deneyiminde yatan politik imkânlar üzerine birkaç söz söylemek istiyorum.
-
6/6/2012
18. yüzyıl ortalarında, Brittany'de meşhur bir haydut çetesine liderlik eden Marion Le Goff'un idamı hakkında yazılanlar ne kadar inandırıcıdır? Bu kadın haydut, güya, darağacından idamını seyredenlere şöyle haykırmıştır...
-
1/1/2012
20. yüzyılın önemli düşünürlerinden Giorgio Agamben "Kutsal İnsan" kitabında birbiriyle ilişkili iki temel tez öne sürer. Bunların ilki, insanın çıplak hayatı ile siyaset arasındaki ilişkinin, Foucault’nun iddiasının tersine, modernliğe özgü olmadığıdır.