-
23/10/2017
Eylül 2017’nin son günlerinde Lord unvanlı İngiliz mimar Richard Rogers’ın yeni kitabı uluslararası mimarlık ortamını bir süre meşgul etti. Rogers’a göre Galler Prensi, nüfuzunu kullanarak İngiltere’deki önemli inşaat firmalarını baskı altına alıyor. Kendi mimarlık anlayışını yansıtacak yapıların ve planların oluşturulması için bu firmaların mimar tercihlerini biçimlendiriyor.
-
3/4/2016
Katar'da düzenlenen "Art for Tomorrow" başlıklı konferansı izleyen Cristina Ruiz, gerek Katar'ın gerekse Batı'nın sanat kurumlarını temsil eden yöneticilerin, yıldız sanatçıların ve mimarların, ifade özgürlüğü gibi hayati bir konuda suskun kaldıklarına şahit oldu.
-
9/7/2015
28 Şubat 1974 sanat dünyası için ilginç bir gündü. İranlı bir genç, Amerika Birleşik Devletleri’nin Vietnam politikasını protesto etmek için bir sanat eserini kullanmaya karar vermişti.
-
19/11/2014
Katar’ın eski kültür bakanı, müzayedelerde fiyat yükselterek sanat piyasasını tek başına altüst etmekle tanınan Şeyh Suud es-Sani, Londra’daki evinde, 48 yaşındayken, beklenmedik biçimde öldü. Dünyanın en büyük sanat alıcısı olan Şeyh’in arkasında, skandallar ve borçlarla dolu, şaibeli bir miras kaldı.
-
1/7/2014
Katar’daki az sayıda bağımsız sanat kurumundan birisi olan ve yerel sanatçılara alan açma amacını taşıyan Katara Sanat Merkezi (KAC) 30 Haziran 2014’te kapandı. Nedeni, inanması güç de olsa, parasal kaynakların yetersizliği.
-
9/7/2014
Zamanımızda emlak ile sanat arasında gayet mahrem birtakım ilişkiler gelişiyor ve gün geçtikçe bu ilişkiler daha da şiddetleniyor. Ve sonunda bakıyoruz ki emlak ve sanat birbirini soğuruyor adeta. Ve bu metamorfoz sonucunda da, ikisinin de varlıkları son buluyor.
-
2/3/2014
Katar’ın 2010 yılında 2022 FIFA Dünya Kupası’na ev sahibi seçilmesinin ardından, ülkede hummalı bir inşaat faaliyeti başladı. Fakat ülkenin çağdaş sanat alanındaki ‘parlak’ atılımlarının perde arkasında yoğun sansür ve insan hakları ihlallerinin olması gibi, spor alanındaki bu atılımın arka planında da işçi ölümleri var.
-
29/7/2013
Uluslararası sanat piyasasının üzerindeki gizlilik perdesi aralandıkça, 2000’li yılların rekor satışlarının gerisinde müthiş zenginliğiyle ufak Körfez ülkesi Katar’ın olduğu ortaya çıkıyor. Daha önce görülmemiş ölçekte sanat satın alan Şeyh ailesi, Katar’ın başkenti Doha’yı uluslararası bir sanat merkezine dönüştürmekte kararlı.
-
27/7/2013
Geçtiğimiz günlerde New York Times’ta yer alan bir makale, Katar emirinin sanatsever kızı Şeyha El Mayassa’nın çağdaş sanat piyasasında estirdiği rüzgârı tekrar gündeme getirdi. Ancak monarşiyle yönetilen bu küçük petrol zengini ülkenin eser alımları için ayırdığı bütçe düşünüldüğünde zaten kolay kolay gündemden düşeceği yok.
-
2/10/2011
The Art Newspaper’in yayınladığı bir araştırmaya göre, çağdaş sanata en yoğun olarak yatırım yapanlar, Arap Emirlikleri’ni başındaki şeyhler. Onlar arasında da en önde gelen, Katar Emiri Şeyh Saud Bin Muhammed Bin Ali El-Tahani. Emir’in çağdaş sanat ticaretini yirmi yedi yaşındaki kızı, Şeyha El Mayassa Bin Hamad Bin Halife El-Tahani yönetiyor.