-
11/12/2014
Rasih Nuri İleri, 7 Aralık günü 94 yaşında öldü. Yıllar önce, Arif Dino sergisi açma peşine düştüğüm zaman tanımıştım onu. Ercüment Behzat Lav'ın bir zaman heves ettiği şiirler bir kenara konursa, Türkiye'nin yegâne Dadacı sanatçısıydı Arif Dino. 
-
15/10/2014
Bienallerde küratör, bienalin yapılacağı kente birkaç sefer ya geliyor, ya gelmiyor, ama ardından, her nasılsa, bu kentin gelmişi-geçmişi, maddi-manevi bütün hayatı bu küratöre malum oluveriyor. 
-
7/10/2014
Tıp ve ilaç endüstrisi durmadan yeni yeni hastalıklar icat ediyor. Sonuncular iyice vahim: aşk ve sanat. Bizdeki “aşkından verem oldum” lafı artık bir mecaz olmaktan çıktı. 
-
19/9/2014
Modernlik sonrası dönemde, bir topluma, ya da toplumsal bir kesime, sınıfa ait olma kavrayışı giderek aşınmaya başlar. Modern toplumbilimlerin icadı olan “toplumsallık” kavramı entelektüel jargondan aforoz edilir. Yerini etnisiteye, mezheplere, tarikatlara ve diğer kültürel köklere dayalı cemaatlere bırakır.
-
18/9/2014
Geçtiğimiz günlerde, Kültür Bakanlığı’nın, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Sosyoloji Bölümü’ne Türkiye’deki etnik farklılıklar üzerine bir araştırma sipariş ettiği ortaya çıktı. Böyle bir araştırmanın sonuçlarının hükümetin siyasal stratejilerinin tasarlanmasında kullanılacağı muhakkak. 
-
4/9/2014
...ben gözümü kapayınca neyi yapacağımı bilerek çiziyorum; gözümü açtığımda neyi bulacağımı biliyorum. Bir yerde yazıyı ve imlayı bilip, gözü kapalı, yanlış yapmadan yazmak gibi! 
-
29/8/2014
Erdoğan için Ankara’da inşa edilen “Başkanlık Sarayı” tamamlanmak üzere. Atatürk Orman Çiftliği’nde 150 dönümlük bir arazi üzerine oturan, 1000 odalı sarayın inşaatı için 3000 ağaç kesildi.
-
18/7/2014
Mehmet Adam, ODTÜ’de mimarlık okurken, ikinci sınıftaki yapı stajı hocamızdı. Kastamonu’da, nahiye olmak üzere olan Pınarbaşı köyüne nahiye binası yapıyorduk. 1968 yılıydı; Paris, Prag… 
-
15/7/2014
Tarihte ilk kez, 1917 Devrimi’nden sonra, sanatın iktidarı sanatçıların eline geçti. Müzeleriyle, akademisiyle, koleksiyonlarıyla, tarihi ve teorisiyle, Rus modernleşmesini kuran İmparatorluğun sanat birikimi avangardın üstüne kaldı. Maleviç, “dünyayı doğanın ellerinden kurtararak, insanın kendisine ait yeni bir dünya kurmasının” zamanı geldiğine inanıyordu. 
-
9/7/2014
Zamanımızda emlak ile sanat arasında gayet mahrem birtakım ilişkiler gelişiyor ve gün geçtikçe bu ilişkiler daha da şiddetleniyor. Ve sonunda bakıyoruz ki emlak ve sanat birbirini soğuruyor adeta. Ve bu metamorfoz sonucunda da, ikisinin de varlıkları son buluyor. 
-
20/6/2014
Londra'da, Tate Britain'ın ortasındaki üç koca galeri tavana kadar bir konstrüksiyonla kaplı. Tasarlanmamış, öyle pis atıklardan çatılıvermiş, ne işe yaradığı belli olmayan, biçimsiz, berbat bir konstrüksiyon.
-
11/6/2014
Müzayedelerin tarihi MÖ 5. yüzyıla kadar gidiyor. İlk müzayedeler, Heredotos’un bahsettiği, her yıl Babil’de yapılan gelinlik kız müzayedeleri ile köle müzayedeleri. Sanat müzayedeleri MÖ 3. yüzyılda görülüyor. 
-
7/5/2014
İstanbul Resim Heykel Müzesi’nin ömrünün büyük bölümünde kapalı kalması, sadece olanaksızlıklarla ve idari yetersizliklerle açıklanamaz. Devlet, neden bu müzeyi yaşatmak konusunda iradesini ve gücünü göstermemiştir? 
-
17/4/2014
Aslında "sanat" ve "emek" birbirlerine karşıt şeyler. Bataille'a göre sanat da, emek gibi insanı insan yapan temel bir etkinlik. Ama "emek", amaçlı, yararlı, işlevsel, bilinçli, ve akla dayalı bir iş; oysa "sanat", tam aksine, amaçsız, yararsız, bilinçsiz ve hayal gücüne dayalı bir yaratı. 
-
6/4/2014
Cem Erciyes'in "Radikal"deki yazısının başlığı son derecede keskin: "Çağdaş Sanattan Nefret Ediyorum!" Erciyes bu yazısında, çağdaş sanatı "reddeden", ondan nefret ettiğini söyleyen entelektüellerden yakınarak, bunu onların "bilgisizliğine" bağlıyor... 
-
11/4/2014
1930'lardan beri, Türk şiiriyle ilgili çalışmalar, Ercümend Behzat Lav ve Mümtaz Zeki'den başlayarak birtakım şairlerin sürrealizm, dada ve letrizm etkisinde kaldıklarından bahsederler.
-
7/3/2014
Pera Müzesi'nde bir Picasso sergisi sürüyor. Sergi, Malaga'da Picasso'nun doğduğu evde kurulan müzenin koleksiyonundan gelen 56 baskı ile 8 seramikten oluşuyor. 
-
28/1/2014
Emlak piyasasının son yıllardaki yükselişini sanat piyasasındaki tırmanış izliyor. Bu tablonun arkasında, emlakla sanatın birbirlerine kaynayarak geçirdikleri ortak bir metamorfoz var. Bu, her ikisinin de finansallaşarak menkul bir değere dönüşmesinden, sanatın kentsel dönüşüme öncülük etmesine, "lüks"le bileşmelerine kadar uzanıyor. 
-
14/2/2014
Sanattan en büyük serveti yapan tacir, Joseph Duveen’dir. Uzmanlığı, Avrupa aristokratlarına ait koleksiyonları Amerikalı para imparatorlarına satarak, onlara sahte bir soyluluk payesi kazandırmaktır. Duveen Avrupa’nın kültürel mirasının üzerine oturma hırsına kapılan tekelcileri tekeline alır. 
-
22/1/2014
Özerklik modernizmle eşzamanlı. İki oluşum birbirini kuruyor. Öyle ki, bunları birbirinden ayrı düşünmek zor. İkisi de 19. yüzyılda Paris’in merkezi olduğu kültürel devrimin eseri. Ancak sanatın özerkleşmesine ilişkin hazırlıklar oldukça gerilere gidiyor. 