-
18/4/2017
Gösteri toplumunun görme rejiminde kitsch bütün göstergeler evrenine nüfuz ederek kendini eritmiştir. Bu bakımdan, artık avangard ile kitsch’in karşıtlığı veya bu karşıtlığı silmeye yönelik pop ve postmodern jestlerin kitsch’i avangardlaştırması geçersizdir.
-
18/4/2017
Fransız modaevi Louis Vuitton ne zamandır çağdaş sanatçılarla işbirliği yapıyor, onlara ürünlerini tasarlatıyor – özellikle ikonik çantalarını. Stephen Sprouse, Takashi Murakami ve Yayoi Kusama’nın ardından şimdi sıra Amerikalı sanatçı Jeff Koons’da. Ama "Üstatlar" başlıklı bu işbirliği diğerlerinden farklı çünkü sanat tarihinin kimi başyapıtlarını devreye sokuyor.
-
23/5/2015
Giderek kentlerimizi, köfte, fıstık, kavun, havuç heykellerinin yanı sıra, dinozor, robot, vakvak heykelleri sarıyor. Bir de selfie çeken Şehzade Mustafa Heykeli çıktı ki ortaya, gerçekten eşşiz.
-
24/1/2015
Bir gevşeme ve vazgeçme dönemindeyiz. Zamanın renginden söz ediyorum. - Jean-François Lyotard
-
3/1/2015
Kitsch, sahte duyguları dile getiren sahte sanattır. Amacı, aslında hiçbir şey hissetmediği halde tüketiciyi derin ve yoğun bir şey hissettiğine inandırmaktır.
-
19/12/2014
Herkes yalan söyleyebilir. Oysa sahte bir dünya yaratıp hem kendini hem de başkalarını o dünyanın gerçekliğine inandırmak her babayiğidin harcı değildir. Yalancı, yalanı ortaya çıktığında şaşırmış gözükebilir; ama bu şaşkınlık numarası da yalanın bir parçasıdır.
-
13/12/2014
Bir zamanlar, avangard sanat kitsch’le karşıtlığı üzerinden tanımlanırdı; kitsch’i bağrına basmasının da hayret ve şaşkınlık uyandırıcı bir yanı olabilir ama öncü bir meydan okuma ya da başkaldırı içermediği kesindir.
-
1/9/2014
Modern sanat, piyasa ekonomisine doğmuştu ve 20. yüzyıl başında artık bir meta olduğunu inkâr etmesi mümkün değildi. Bazı sanatçılar, bu durumdan soyutla kaçmaya çalıştılar. Diğerleri ise hazır-nesneyle, yani bir sanat eseri olmaya atadıkları gündelik bir ürünle, bu durumun altını çizmeye çalıştılar.
-
16/6/2012
Milan Kundera kitsch'i şöyle tanımlar: "İlahiyatın kutsallığa yakıştıramadığı ve insanlar için bir utanç kaynağı olarak yorumladığı dışkının varlığını gizler; iğrenç olanı meşrulaştırır. Böylece hayat iğrençliğin yükünden kurtulur ve varoluş 'dayanılmaz' biçimde 'hafifler'."