-
14/8/2016
Novalis’e sanatının ne yönde olduğu sorulduğunda verdiği cevap; “ben her zaman eve gidiyorum, her zaman babamın evine” olmuş. Neydi ya da neresiydi bu ev Novalis için? Kayıp Altınçağ’ın ardından estetik bir mırıldanma mıydı? Yoksa sanatının araladığı uzamda, bir başka deyişle uzamda yarattığı boşlukta ısınma çabası mıydı?
-
24/4/2014
"Poiesis" ile "praksis" arasındaki yakınlaşmaya koşut biçimde, eskiden en alt kademede bulunan "çalışma" kilit değer konumuna yükselir ve tüm insan etkinliklerinin ortak paydası olur.
-
16/5/2013
Hermeneutikte ve spekülatif felsefede rastlanan içe katma figürlerine, “yamyamlık figürleri” adını veriyorum. Bunların en açık örnekleri Hegel’de bulunsa da, Batı düşüncesinin tamamında işbaşındadırlar. Ne de olsa yemek, Hıristiyanlığın en büyük gizemlerinden biridir...
-
2/11/2012
Sembolizm, fütürizm gibi erken uyanışlar sayılmazsa, avangard sanat Birinci Dünya Savaşı’nın ürünüdür. Kurt Schwitters da, Savaş sonrası ilk avangard kuşağın bir şairidir, ressamıdır, heykeltıraşıdır, mimarıdır, masalcısıdır, eleştirmenidir…
-
1/10/2011
sayı 1