-
1/7/2013
Şimdi tam da “savaş sanatı”na karşı, büyük Gezi Direnişi’yle başlayan bir “sanat savaşı” sokaklarda ve parklarda sürüyorken, Suriye’deki savaşı anlamlandırma çabasındaki bir Şam Sanat Festivali düzenlemek akıl sır erdilir gibi değil doğrusu. Ama bu etkinliğin bir yararı, Gezi Direnişi’nin bir komplo olduğu iddialarını boşa çıkarması.
-
16/3/2013
Son dönemde sanatçıların sesinin toplumu şekillendirmek bakımından önem taşıdığı ve bu bağlamda sanatın oldukça kullanışlı olduğu düşünülüyor.
-
30/12/2012
Bugün İslamî bağlamda "radikal" kelimesi fundamentalist bir teolojiyi savunan kişi anlamına geliyor. Oysa bundan yirmi sene önce tam tersiydi: Müslüman cemaatlerinde caminin hâkimiyetine meydan okuyan bir sekülarist.
-
7/11/2012
1990'larda, sanatın dokusunda büyük değişiklikler meydana geldi. Aşırı kaçamak çoğulculuğun ve onun kaçamak enginliğinin ortasında, beklenmedik bir dönemece girildi.
-
27/9/2012
"Çokkültürcülük, ya da Çokuluslu Kapitalizmin Kültürel Mantığı" son dönemin gözde teorisyenlerinden Slavoj Žižek’in oranla erken dönemde yazmış olduğu etkili metinlerden biridir...
-
12/9/2012
Sanatçının bir etnograf olarak rolünü sorguladığı makalesinde Hal Foster, Walter Benjamin'in "Üretici Olarak Yazar" metninden yola çıkar. Sovyet Devrimi'nin rüzgârıyla ve Bertol Brecht etkisinde yazdığı bu yazıda Benjamin, sanatçıyı, proletaryayla aynı safta olmaya ve tıpkı devrimci işçi gibi sanatsal üretim araçlarına müdahale etmeye çağırır.
-
14/6/2012
“Demir Perde”nin yıkılıp, soğuk savaşın son bulmasını izleyen küreselleşme döneminde dünya bir “kültür dönemeci”ne girdi. Toplumsal, ekonomik, siyasal hayat ve düşünce giderek kültüre soğuruldu.