-
18/12/2021
Harabe sanatının üstadı muhakkak ki Piranesi’dir. Giovanni Battista Piranesi, ayrıca gravür sanatının en büyük ustalarından sayılıyor. Ama o, asıl olarak mimar, ve mesleğinin dünyada devrim yaratabileceğine inanıyor.
-
17/4/2020
Harabeler, haklarında anma törenleri yapılan abidevi “artıklar” değildir yalnızca, insanın elinde kalanlardır. Ve işte bizler de elimizde hayalet şehirlerle, harabelerle, molozla kaldık.
-
22/9/2019
Muhafaza/Mimarlık, gelecek çalışmalara öncü olacak, mimarlık, kent ve koruma tarihi yanı sıra kentlerimize güncel yaklaşımlara da eleştirel olarak farklı çerçevelerden bakmamızı sağlayacak nitelikte bir derleme olarak düşünsel dünyamıza önemli bir katkı yapıyor.
-
26/6/2019
Giovanni Battista Piranesi (1720-1778) gravür sanatı tarihinin en büyük ustalarından sayılıyor. O asıl mimar ve mesleğinin dünyada bir devrim yaratabileceğine, insanların hangi mekânlarda nasıl yaşadıklarını dönüştürebileceğine inanıyor.
-
14/4/2019
Kadim imparatorlukların gücüne özenen iktidar sahipleri 20. yüzyılda harabeleri araçsallaştırırlar. Mussolini geçmişten kalan harabeleri canlandırırken, Hitler geleceğe miras bırakacağı harabeleri tasavvur eder...
-
11/4/2019
Avrupa’da harabelere ilgi Rönesans’la uyanır. Kadim Yunan ve Roma mirasının canlanmasıyla birlikte, geçmiş güncellik kazanır; tarihî değer kavramının farkına varılır...
-
16/3/2019
Yakın tarihte ortaya çıkan endüstriyel harabe, çürümekte olan bir Roma amfitiyatrosunun pitoresk görünümünün çağdaş muadilidir: artık bir imge olarak etkisini neredeyse tamamen kaybedecek kadar yaygınlaşmış bir estetiğin parçasıdır.
-
30/10/2018
Ford’un kibiri Amazon’u ehlileştirip zaptedebileceğini düşünmesinden ileri gelmiyordu. Onun kafasında çok daha büyük bir hedef vardı: Endüstriyel kapitalizmi ehlileştirip zaptedebileceğini sanıyordu...