-
11/8/2018
Lucy Skaer’in "Sticks & Stones" başlıklı projesi, bir yandan sanat eserinin oluşumunda katkıları göz ardı edilen ‘ustaların’ payını teslim ediyor, bir yandan da sanatçının fikri ve el emeği tartışmalarını yeniden gündeme getiriyor.
-
10/4/2018
1956’da Paris’teki Asya sanatı müzesinde Çin sanatının başyapıtları sergilendi. Fakat kısa bir süre sonra resimlerin sahte olduğu ortaya çıktı. Olayın hassas yanı, sahteleri yapan kişinin 20. yüzyılın en meşhur Çinli ressamı olan Chang Dai-chien’in ta kendisi olmasıydı.
-
3/4/2015
Artık yeniden ürettiğimiz eserlerin mükemmel birer kopya olmaları yeterli değil. Musul Müzesi’nde yok edilen eserler söz konusu olduğunda, bize IŞİD’in balyoz darbelerinin açtığı çatlakları anımsatacak, bizi hatırlamaya teşvik edecek ‘yeniden inşa’lara ihtiyacımız olabilir.
-
18/1/2014
Dong Cheng, Çin’de bir heykeltıraşlar köyü. Neredeyse tüm ticari faaliyeti, tanınmış klasik heykellerin kopyalarının üretimiyle sınırlı bir köy. Burası kendine özgü, tuhaf bir yer. Mükemmele yakın kopya heykeller alelade atölyelerde, molozlarla çöplerin arasında. Biricik başyapıtların birkaçı birarada; besbelli ait oldukları yerde değiller.
-
14/1/2014
“Tek bir resim sanattır; aynı resimden çok sayıda üretirsen sanayi olur.” Çin’in güneyindeki Kanton bölgesi’nde, Dafen köyünde çalışan 8000’den fazla ressamdan biri, Wu Ruiqui, böyle diyor. Bu ressamlar tüm dünyada satılan kopya resimlerin %60’ını üretiyorlar.
-
24/8/2013
Geçtiğimiz hafta New York Times’ta çıkan bir haberle, çağdaş sanat piyasasında artık duymaya alıştığımız sahte eser skandallarına bir yenisi daha eklendi. İşin ilginç yanı, toplam değeri 80 milyon doları bulan, aralarında Jackson Pollock, Willem de Kooning, Mark Rothko, Franz Kline ve Robert Motherwell gibi modernizmin devlerinin de olduğu onlarca sahte eserin sorumlusu yalnızca bir kişiymiş.
-
15/4/2013
Robert Driessen gelmiş geçmiş en başarılı sanat eseri kopyacılarından biri. Otuz yıllık sahtecilik meşgalesi içinde özellikle Giacometti kopyaları üzerine uzmanlaşmış. Şimdilerde Avrupalı otoritelerin eline düşme endişesinden uzakta, Tayland’da küçük bir kafe işleterek yaşamını sürdüren Driessen bu öyküsünü anlatma kararı almış.
-
21/2/2013
Michelangelo, antik sanatı taklit eden bir "Uyuyan Melek" heykeli yontuyor. Sonra bu heykeli bir süre toprak altında tutarak, ona eski havası veriyor ve Roma’ya götürerek Kardinal Raffaele Riario’ya antikaymış gibi yutturarak ciddi bir para kazanıyor.
-
9/1/2013
Çincede, hakiki olamayacak kadar ucuza satılan taklit ya da korsan olarak üretilen marka ürünlere sokak ağzında shanzai denir. Shanzai kültürü ise bugünlerde mimari yapıların korsan taklitleriyle yeni bir düzleme geçmiş durumda.