-
18/12/2012
Yıl 1977. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin kuruluşunun 40. yılı olmuş. Olmuş ama açıldığı günden beri paylaşılamayan ya da paylaşıldıkça büyüyen Veliahd Dairesi sorununa çözüm bulunamamış.
-
5/8/2012
Bilindiği gibi, aslında modernizm öncesine kadar galeri ile müze arasında hiç de keskin bir ayrım yoktu. Örneğin İtalya’da sanat eserlerinin, kitapların, el yazmalarının saklandığı odalara “Galleria” adı verilirdi. Modern dönemde ise Louvre Müzesi, British Museum, Metropolitan Museum of Art gibi kurumlar müze adını bütün dünya medeniyetlerinin kültür üretimlerini toplama ütopyasıyla pekiştirdi.
-
5/6/2012
İstanbul’da henüz sanat patlamaları olmamıştı... Büyük küratörlerimiz daha doğmamıştı... Özel müzelerimizde uzun kuyruklu sergiler yapılmamıştı... Tarih 1960’ların sonuydu... Sanatın yapılmadığı söylenen zamanlar... İşte ilk kapalı gişe sergisi, bu tarihlerde Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlenmişti.
-
27/5/2012
Türkiye’nin ilk modern sanat müzesi, sanıldığı gibi İstanbul Modern değil, İstanbul’da 1937 yılında açılan Resim ve Heykel Müzesi’dir. Türkiye’nin tarihini (salt sanat tarihini değil, tüm tarihini) 1980 yılında sıfırlama projesi, özel bir girişim olan İstanbul Modern’in kamusal bir müze gibi kabul edilmesine yol açmıştır.
-
15/4/2012
Halil Edhem, Osman Hamdi Bey’in kardeşi olarak; ve de ilk müzemiz Müze-i Hümayun ile Sanayi-i Nefise Mektebi’ne Hamdi Bey’i müteakiben yaptığı müdürlük ile bilinir. Öte yandan Ali Artun, Halil Edhem’in farklı bir yönünü ortaya koymuş, modern müzeolojinin tarihsel, kategorik ve söyleme dayalı yapısına uygun bir sanat koleksiyonu oluşturmasına değinmiştir.
-
31/3/2012
Türkiye'de küratörlüğün 1970 sonrasında başladığı fikrini aslında şimdilerde giderek güçleri artan artokratlar yavaş yavaş akıllara yerleştirmiştir.