Görünüşte önemsiz bir gazete haberine dayanan bu bildiri, ânın dayattığı zorunlulukların (bu durumda, sürrealistlerin kati surette karşı oldukları mecburi askerlik) karşısında aşka duyulan sürrealist inancı bir kez daha olumlama fırsatı sunmuştur.
Mark Chagall, Şehir Üzerinde Aşk
6 Temmuz’da Lamothe-Fénelon’da (Lot), Andrée Lignoz (21), Almanya’ya askerî hizmete gitmesine engel olmak amacıyla nişanlısı Louis Mollat’ın iki parmağını baltayla kesti. (8 Temmuz 1956 tarihli gazete haberi)
Andrée ayrılık fikrini kabullenemiyordu ve Louis’nin gidişini engellemeye kesinkes kararlıydı; böyle bir ayrılığın önüne geçebilmek için Louis’nin kolunu Paris-Strazburg trenine kaptırmasını dahi önermişti... Birlikte başarısız bir intihar girişiminde bulunmuşlardı bile. Bunun üzerine, Louis Mollat, kendi özgür iradesiyle, söz konusu ciddi sakatlanmaya razı geldi. Bu koşullar altında, Andrée Lignoz’un ‘kasten adam yaralamaktan’ yargılanacağı kesin!
Andrée Lignoz’a en içten saygılarımızı sunarız. Onun aşk ve kan eylemi, bedenlerin tıka basa doyurulduğu ve neredeyse tüm vicdanların boyun eğdiği bu zelil dünyada bir kadının hâlâ gerçekleştirebileceği ender eylemlerden biridir. Aşk zaman zaman kendi ötesine geçip en trajik sınırlarına uzanma ihtiyacı duymasaydı aşk olmaktan çıkardı. Yüce tutkunun çılgın dışavurumlarının boyunduruk altına alınmasını salık veren sosyal ya da dinî hijyen hocalarına duyduğumuz derin nefreti yinelemekten başka bir şey yapamayız. Er ya da geç, labirentten çıkan insanlığın inancı, yüreğinin doğrultusunda şekillenecektir.
André Breton, Benjamin Péret, André Laude, Charles Flammand, Jacques Sénelier, Jean Schuster, Louis Janover.
Yaz 1956