Floransa’daki Uffizi Müzesi, geçtiğimiz günlerde bir Michelangelo NFT’sini[1] 170 bin dolara sattı ve koleksiyonundan Botticelli ve Tiziano gibi sanatçıların eserlerini de NFT olarak satışa sunmaya hazırlanıyor. Uffizi, tarihin en eski müzesi. Medici hanedanının koleksiyonu 1584’te, Mediciler’in mimarı, ressamı ama asıl küratörü olan, “sanat tarihinin babası” Vasari tarafından daha önce bir yönetim yapısı olarak tasarladığı Uffizi (ofisler) sarayına taşınarak burada sergilenmeye başlar. Sanat, ilk defa bu mekânda sahibinin gücünü değil de, kendi tarihini gösteren bir tasnif düzenine sokularak sergilenir. Son Medici Anna Maria Luisa 1743 yılında hanedanın kültür servetini Floransa halkına vasiyet eder. Böylece Uffizi de Floransa halkının olur. Rönesans sanatını kuran koleksiyonlara sahip olan Uffizi, yakın zamanlara kadar dünyanın en çok izlenen müzesiydi. Ne var ki 2019’da 4,4 milyonu bulan izleyici sayısı bir yıl sonra 1,2 milyona düşer.
Artnet News'un haberine göre, ziyaretçi sayısı ciddi şekilde düşen ve ekonomik açıdan zorlayıcı bir yıl geçiren müzenin fon yaratmak amacıyla hayata geçirdiği projede ilk satış, Michelangelo’nun 140 bin Euro, ya da 170 bin dolara alıcı bulan Doni Tondo (1505–06) adlı tablosunun NFT’si oldu.
Cinello’nun kurucu CEO’su Franco Losi (sol) ve Uffizi direktörü Eike Schmidt (sağ), Michelangelo’nun Doni Tondo (1505-06) adlı eserinin önünde.
Müze, satıştan elde ettiği geliri bu iş için ortaklık kurduğu “Cinello” adlı firma ile paylaşıyor. Firma, ünlü tabloların dijital kopyalarını üretmek için patentini de aldığı yeni bir yöntem geliştirmiş. Buna göre “DAW” adıyla anılan dijital eserler, orijinal eserlerle bire bir aynı ölçülere sahip, tamamen tekil ve hırsızlığa karşı korumalı olarak üretiliyor. Eserlerin orijinalliği de, blockchain üzerinde her bir DAW için ayrı ayrı tanımlanmış olan NFT “token”ları sayesinde belgeleniyor. Uffizi için üretilen eserler, müzenin direktörü Eike Schmidt’in imzasını taşıyan birer orijinallik sertifikası eşliğinde sunuluyor.
Müze, dijital Doni Tondo’nun kimin tarafından satın alındığını açıklamazken, Corriere della Sera’nın iddiasına göre alıcı, Roma’da yaşayan ve önemli bir koleksiyoner olan eşine altmışıncı doğumgünü için hediye alan bir kadın. Schmidt, NFT satışlarının müze için “orta vadede” yaratacağı finansal getirinin, “bir restoran işi ile kıyaslanabilecek ölçekte” olacağını ve yeni bir kaynak yaratacağını; ancak bu alanda kayda değer bir piyasanın oluşmasının bir miktar zaman alacağını söylüyor. Botticelli’nin Venüs’ün Doğuşu, Raffaello’nun Grandük Madonnası, Caravaggio’nun Baküs’ü ve Tiziano’nun Urbino Venüsü de yakında NFT olmayı bekleyen eserler arasında.
Kaynak: Artnet News
[1] https://www.e-skop.com/skopbulten/kripto-sanat-kripto-para/6130