Gulf Labor Coalition [Körfez Emeği Koalisyonu] davetli olarak bulunduğu Venedik Bienali’nde panel düzenledi. Gulf Labor’ın üyeleri arasında bulunan sanatçılar Walid Raad ve Shaina Anand, açılış konuşmasında koalisyonun tarihçesi ve kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında bilgi verdikten sonra Abu Dhabi’nin Saadet Adası’ndaki müze inşaatlarında çalışan göçmen işçilerin sorunlarına dikkat çektiler. Birleşik Arap Emirlikleri’nde [BAE] çalışan göçmen işçilerin karşılaştığı sorunların başında aşırı iş yükü ve kötü çalışma koşulları geliyor. Güvensiz çalışma koşulları iş kazalarına davetiye çıkarıyor; ki bu kazalar, geçtiğimiz ay Abu Dhabi’deki Louvre Müzesi inşaatında olduğu gibi bazen ölümle sonuçlanabiliyor.
Panelin konuşmacıları arasında bulunan bir Uluslararası İnşaat İşçileri Sendikası (ITUBC) temsilcisi konu hakkında şöyle konuştu: “İşçilerin çoğu ülkeye adım attıktan sonra beklentilerinin çok altında bir maaş alacaklarını öğreniyorlar ve aracı şirket tarafından pasaportlarına el konuyor; ki dünyanın neresine giderseniz gidin bu suçtur”. Körfez ülkelerinin göçmen işçiler için açık hava hapishanesinden farksız olduğunu vurgulayan temsilci, 2022 senesinde Katar’da gerçekleşecek olan FIFA Dünya Kupası’nın inşaatlarında çalışan göçmen işçilerin de aynı şekilde dehşet verici koşullarda çalıştıklarını söyledi: “Tıpkı Guggenheim ve Louvre gibi FIFA da işçilerin güvenliğinden ve sağlığından yerel yönetimin sorumlu olduğunu savunuyor”.
Elçilikler bile, ya iradesizlikten ya da isteksizlikten, vatandaşlarının maruz kaldığı insanlık dışı muamele karşısında sessiz kalmayı yeğliyor. Ülkede sendikalar yasak. Bu koşullar altında işçiler haklarını aramak için bir tek mahkemenin kapısını çalabiliyorlar ki bu da, Uluslararası İşçi Sendikaları Konfederasyonu genel sekreteri Sharan Burrow’un belirttiği gibi çoğunlukla çare olmuyor çünkü “BAE’deki hâkimlerin çoğu da aynı şekilde göçmen işçi” ve dolayısıyla yargı bağımsızlığından bahsetmek pek mümkün değil.
Geçtiğimiz beş sene içerisinde Gulf Labor üyeleri, hem Saadet Adası’ndaki inşaatlarda çalışan göçmen işçilerle hem de maaşlarını alabilmek için protesto gösterileri yaptıkları için sınır dışı edilenlerle çok sayıda söyleşi gerçekleştirdi. İşe alma prosedürlerini de inceleyen Hindistanlı eylemcilerden Shaina Anand “en kritik meselelerden birinin Körfez ülkelerinde iş yapan inşaat şirketlerini (ki bunların çoğu Avrupalı şirketler) taşeron kullanmaktan caydırarak doğrudan işçi istihdam etmeye ikna etmek olduğunu” belirtti, “bu sayede, şirketler sorumluluk almaya mecbur kalacaklar”.
Panelde, Gulf Labor üyelerinden New York Üniversitesi profesörü Andrew Ross’un Ekim’de yayınlanacak The Gulf: High Culture/Hard Labor [Körfez: Yüksek Kültür/Ağır Çalışma] başlıklı kitabı da tanıtıldı. Kitapta, Körfez ülkelerindeki çalışma koşulları ve Gulf Labor Coalition’ın Guggenheim Vakfı’nı konu hakkında harekete geçmeye zorlamak için gerçekleştirdiği eylemler hakkında akademisyenler ve eylemciler tarafından kaleme alınmış makaleler bulunuyor. [AB]
Gulf Labor Hips Venice Biennale Visitors to UAE Labor Abuses