Venedik Bienali’nin Açılışına İşçi Hakları Damgasını Vurdu

13/5/2015 / skopbülten

  

 

Venedik Bienali’nin açılış gününde, aralarında G.U.L.F (Gulf Ultra Luxury Faction / Körfez Aşırı Lüks Fraksiyonu), Gulf Labor (Körfez Emeği), Sale Docks ve Macao (2012’den beri sanat işçilerini örgütleyen Milano menşeli bağımsız bir sanat mekânı) adlı örgütlerin üyelerinin de bulunduğu yaklaşık 40 kadar eylemci Peggy Guggenheim Koleksiyonu’nun rıhtımını işgal etti. Rıhtıma teknelerle yaklaşan eylemciler, üzerinde “İşçilerin Taleplerini Karşılayın” gibi sloganların yazılı olduğu pankartlar ve bayraklar açtılar. İşgal, Guggenheim, Louvre ve New York Üniversitesi gibi sanat ve kültür kurumlarının Abu Dhabi’nin Saadiyet Adası’ndaki şubelerinin inşaatında çalışan göçmen işçilerin yaşadığı hak ihlallerini protesto etmek için düzenlenen bir dizi eylemin sonuncusu.

İşgal eyleminin, 56. Venedik Bienali’nin resmi davetlileri arasında bulunan Gulf Labor’ın bienal süresince gerçekleştireceği eylemlerin ilki olduğunu belirten New York Üniversitesi profesörü Andrew Ross sözlerine şöyle devam etti: “Bu eylem, geçen hafta New York Guggenheim’da gerçekleştirdiğimiz eylemin devamı niteliğindedir. Her iki eylemi de aynı talepleri dillendirmek için gerçekleştirdik. Guggenheim yetkilileri bizimle görüşmeye bile tenezzül etmediler. Bizimle konuşmaktansa müzeyi kapamayı tercih ettiler. Tek yaptığımız, işçilerin taleplerini duyurabilmek için gönüllü olarak çaba ve emek harcamak. Taleplerimizi ciddiye almıyorlar; oysa bunlar ciddiyetle yaklaşılması gereken meseleler. Biz bu eylemi Venedik Bienali’nin resmi katılımcısı sıfatıyla gerçekleştiriyoruz.”

 

 

 

Bir başka amaçlarının da Venedik Bienali’nin 120 yıldır uyguladığı düşük ücret politikasına dikkatleri çekmek olduğunu belirten Ross, “Bienal gibi sergiler tamamıyla ücretsiz ya da düşük ücretli emek sayesinde ayakta duruyorlar. Eserlerinin sergilenmesi karşılığında sanatçılardan para talep eden bir pavyon bile var,” dedi.

Eylemi gerçekleştiren grupların amacı, şirketlerin dünyanın dört bir yanına yayılmasına cevaben, işgal eylemlerini daimileştirmek ve her yere yaymak. G.U.L.F üyesi Nitasha Dhillon’un söylediği gibi: “Müzeler küresel şirketler gibi davranıyor. Dolayısıyla [ortaya koyduğumuz eylemin de] bu küresel niteliği yansıtabilmesi gerekiyor. Bilbao’da ve başka yerlerde işgaller sürmeli; ta ki müzeler harekete geçinceye kadar.” [AB]

 

 

 

 

 

 

 

Gulf Labor and Other Arts Groups Occupy Venice’s Guggenheim

sanat ve emek, Gulf Labor