Tanrı Punk'ı Korusun!

22/3/2016 / skopbülten

Malcolm McLaren ve Vivienne Westwood, Londra'daki "Sex" adlı butikleri

 

Sex Pistols’ın menajeri Malcolm McLaren ile moda tasarımcısı Vivienne Westwood’un oğlu Joe Corré, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak, ebeveynlerinden kalan ve 5 milyon sterlin değerinde olduğu iddia edilen ‘punk koleksiyonunu’ 26 Kasım 2016’da halka açık alanda yakmayı planladığını duyurdu. 2016 yılı Londra yerel yönetimi tarafından “Yıkıcı Kültürün 40 Yılı” başlığı altında punk yılı ilan edilmişti; bu doğrultuda belediyenin ve büyük kültür kurumlarının sponsorluğuyla yıl boyunca Punk.London kapsamında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Joe Corré, Londra Belediye Başkanı’nın, Heritage Lottery Fund’ın, hatta bizzat İngiltere Kraliçesi’nin desteklediği bu olayın, punk’ı “müzelik” bir nesneye dönüştürüp kurumsallaştırması karşısında kapıldığı dehşeti ifade ederek, eylemiyle bu etkinliği protesto etmeyi amaçladığını belirtiyor. Eylemi için 26 Kasım tarihini seçme sebebi ise, bu tarihin Sex Pistols’ın “Anarchy in the UK” single’ının yayınlanmasının 40. yıldönümü olması.

Punk.London etkinliklerinin web sayfasında ise , punk’ın temelini oluşturan DIY [Kendin-Yap] ve doğrudan eylem ilkesi şu sözlerle ifade ediliyor: “Punk, her şeyden çok, bir doğrudan eylem çağrısıydı. İster bir müzik grubu kurarak olsun, ister bir plak şirketi kurarak veya kendi kıyafetlerinizi tasarlayarak olsun, punk bir kuşağa yaratıcı demokrasi itkisi kazandırdı, ve bu ruh belki de hâlâ bu akımın en önemli mirasını temsil ediyor.” Kendin-Yap ilkesinin girişimciliğe, doğrudan eylemin ‘yaratıcı demokrasi’ye dönüşmüş olması, Londra’da mutenalaşmanın başını çeken Muhafazakâr Partili Belediye Başkanı Boris Johnson’ın himayesindeki bir etkinlik için şaşırtıcı değil. Bundan 40 sene önce, Sex Pistols’ın Kraliçe Elizabeth’in taç giyme yıldönümü sırasında çıkardığı God Save the Queen/Tanrı Kraliçeyi Korusun şarkısı nedeniyle uğradığı sansür, grubun şarkıcısı Johnny Rotten’ın bıçaklanması, davulcu Paul Cook’un demir sopayla dövülmesi, ve ülke çapında punk’ların ‘müesses nizam’ın savunucuları tarafından uğradığı ağır saldırılar da hafızalardan silinmeye çalışılıyor.

 

Corré'nin yakmayı planladığını söylediği koleksiyon parçalarından bazıları

 

Kimileri, Corré’nin tasarladığı eylemin tam da Sex Pistols ve punk ruhuna uygun olduğunu savunuyor; kimileri ise, 5 milyon sterlin değerinde bir ‘punk koleksiyonunun’ var olmasının bile punk ruhuna hakaret olduğunu söylüyor. İşin aslı, büyük ölçüde biçim verdikleri Sex Pistols 'projesi' üzerinden punk’ı bir ürüne dönüştürerek pazarlayanlar tam da McLaren ve Westwood çiftiydi; daha 1983'te "Punkature" başlığıyla düzenledikleri defile, punk'ı bir haute couture formu olarak metalaştırıp tasarım müzelerine girmeye namzet hale getirmişti bile. Kendisi de moda tasarımcısı olan, ulusararası lüks iç çamaşır markası Agent Provocateur’ün kurucusu ve eski sahibi Joe Corré’nin de punk ruhunun bekçiliği için pek iyi bir aday olduğu söylenemez. Belki de Corré'yi asıl kızdıran, Victoria & Albert Museum'da punk sergileri açan annesinin çoktan hayata geçirdiği "punk'ın müzeleştirilmesi" değil, Londra Belediyesi'nin düzenlediği etkinliklerin estetik zafiyetidir. [DY]

Punk.London, punk