KABA HAT sanatçıları geçtiğimiz ay Türkiye’nin "küresel marka kozu olan İstanbul’un ve başkent Ankara’nın" belediye başkanları Kadir Topbaş ve Melih Gökçek için bir anıt yarışması başlatmış, "herkesi Sn. Topbaş ve Sn. Gökçek’in şahsiyetlerini ve / veya değerli hizmetlerini gelecek nesillere aktaracak anıt projeleri düşlemeye" çağırmıştı. Yarışmanın KABA HAT’ın internet sitesinde yayınlanan duyurusunda, kurgulanacak olan anıt önerilerine herhangi bir kısıtlama getirilmemiş; yarışmaya heykel tasarımı, mimari tasarım, kamusal sanat projesi, performans, yerleştirme, video, resim, fotoğraf, kolaj, kavramsal metin, şiir, kitap, müzik gibi her alanda üretim ile katılmanın mümkün olduğu açıklanmıştı. Her katılımcıdan işini tanımlayan, uygun gördüğü uzunlukta birer de metin beklenmekteydi.
Yarışmanın duyuru metninin yayınlanmasının hemen akabinde Melih Gökçek’in avukatlarından bir ihtar mektubu alan KABA HAT, duyurunun yayından kaldırılması talebiyle karşılaştı. Aynı mektup, yarışmanın duyuru metninin eski halinin yayınlandığı yumusak-g.com’a ve buradaki bağlantıyı Twitter hesabından paylaşan ortaformat dergisine (http://www.ortaformatdergi.com/) de gönderilmişti. Mektupta, duyurunun yayından kaldırılması dışında, aşağıdaki özür metninin yayınlanması da talep ediliyordu:
"İnternette muhtelif sosyal paylaşım siteleri (twitter, facebook v.s.) ile http://kaba-hat.com isimli web sayfamızda yayınlanan '..Kaba-hat’tan Kadir Topbaş/Melih Gökçek Anıt Yarışması ..' başlıklı yayında geçen ifade ve olguların Sayın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek’in şeref, onur ve saygınlığını rencide emesi sebebiyle, anılan içerik yayından çıkarılmıştır. Bahse konu yayın sebebiyle, öncelikle Sayın Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Melih Gökçek’in şahsiyetinden ve devamında tüm kamuoyundan özür dileriz."
Haber yumusak-g.com’dan ve ortaformat dergisi’nden kaldırıldı; fakat KABA HAT duyuruyu kendi sitesinde yayınlamaya devam etti ve ihtara cevaben bir metin kaleme aldı. Melih Gökçek’in avukatlarına gönderilen bu metin; kamusal figürlerin ya da kent kültürüne dair unsurların sanat yoluyla tartışmaya açılabileceğini; bu tür girişimlerin ancak şehirlerin kültürel yaşamına ve demokrasi kültürüne zenginlik katmaya yarayacağını belirtiyordu. Bu tür girişimlerin hakaret ya da tehdit olarak algılanmasının ise Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda yer alan fikir, düşünce ve ifade özgürlüğüne ilişkin hükümlerle bağdaşmadığının altını çiziyordu. [RO]
KABA HAT’ın yarışma çağrısına ve Melih Gökçek’in avukatlarıyla gerçekleştirilen yazışmalara KABA HAT’ın internet sitesinden ulaşılabilir:
http://kaba-hat.com/category/kadir-topbas-melih-gokcek-anit-yarismasi/