Önümüzdeki yıldan itibaren İstanbul, Bienal ve Contemporary İstanbul fuarıyla aşağı yukarı aynı günlerde, yeni bir uluslararası çağdaş sanat fuarına ev sahipliği edecek. ArtInternational İstanbul fuarı, 14-17 Eylül 2013 tarihlerinde, Beyoğlu’ndaki Hasköy İplik Fabrikası’nda düzenlenecek.
ArtInternational İstanbul fuarı, Hong Kong Uluslararası Sanat Fuarı’nın da kurucularından olan Angus Montgomery şirketinin ve Türkiye’den fuarcılık şirketi İnterteks’in ortaklığıyla kuruluyor. Yönetim kurulunda, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış; küratör Jack Persekian; Kültür ve Sanat Varlıklarını Koruma Vakfı kurucusu Çiğdem Simavi; Rampa Gallery’nin kurucularından Leyla Tara Suyabatmaz; ve Londra’da Arap ve İran sanatının tanıtılmasıyla uğraşan yazar ve küratör Rose Issa yer alıyor.
Fuar’ın yöneticisi ise, Ortadoğu sanatına İngiltere’de “görünürlük kazandırmak” üzere DNAP adı altında sanat projeleri yöneten Dyala Nusseibeh. Nusseibeh, hem dünya çapındaki galerilerden hem de Türkiye’nin “yeni filizlenen” sanat camiasından gelen talepler sonucunda fuar düzenleme kararı alındığını söylüyor. Türkiye’deki özel sermayenin sanat merakının da bu kararda büyük payı olduğunu belirtiyor. Türkiye’de son yıllarda sanat alanında yaşanan yoğun özelleşmeyle ilgili bir tespitte de bulunuyor: “Çok ilginç, Türkiye’deki en zengin ailelerin çoğu aynı zamanda sanatın en önde gelen destekçileri; belli başlı müzelere ve sanat mekânlarına bakmanız yeterli: Hepsinin arkasında özel finansman var.” Doğru söze ne denir…
Türkiye’nin “yeni filizlenen” sanat camiası sonbahar aylarında bir hayli meşgul olacak gibi görünüyor. Bu fuar-festival-bienal çılgınlığı, Sylvère Lotringer’in şu sözlerini akla getiriyor ister istemez: “Sanat, onu tüketim denen bulaşıcı hastalıktan sözümona koruyan dev bir balonun içine kapanmaya çalışmaktadır. Oysa tüketim, bir hastalık gibi, onun da içine sızmıştır – sanat meraklılarının kızarmış yanaklarından, hummalı davranışlarından bellidir bu. Balon hızla aşırı şişmekte. Kısa bir süre sonra, mükemmel şekline kavuşarak sınırlarını zorlayacak, tıpkı bir sakız gibi veya 1987’deki borsa gibi patlayıverecektir.”[1] [silent lotus - EG]
www.istanbulartinternational.com
http://www.theartnewspaper.com/articles/Art+HK+founder+plans+new+fair+in+Istanbul/27242
[1] Lotringer’in, Sanat Komplosu kitabına yazdığı sunuş; Jean Baudrillard, Sanat Komplosu içinde (İstanbul: İletişim, s. 12-13).