-
12/6/2017
Özellikle Gezi'den sonra, kentsel yağmanın teşhir edilmesi ve önlenmesi konusunda mücadele eden birçok yerel inisiyatif ortaya çıktı. Bunlar kendi aralarında örgütlü olmasa da ve giderek ivmelerini kaybetse de, kentsel haklar davasıyla öteden beri uğraşan Mimarlar Odası gibi kamusal kuruluşların yanında yer alarak, hem bu davayı yaydılar ve güçlendirdiler hem de çağdaş bir siyasal deneyim yarattılar.
-
1/6/2015
"Gazi örgütlü bir mahalledir. 1995’te yaşanan Gazi katliamı insanlarda baskılanma, korku, endişenin yerine örgütlülüğü harekete geçirdi. İnsanların var olma sebebidir direnmek..."
-
30/5/2015
25 Ocak 2011 tarihini milat alan Mısır Devrimi’nin ardından şöyle yazıyordu Hamid Dabashi: “Eğer sanatın rolü bize imkânsız görünenlerin özgürlükçü siyasetini hayal etmekse, sanat, devrimci siyasetimizi takip etmekten ziyade ona liderlik etmelidir”. 
-
28/6/2014
Son on yıldır yaptığımız çalışmalarda, katılımcı demokratik süreçlerin kapitalizme karşı bir alternatif sunmaktan aciz olduğunu savunduk. Bu süreçleri, iletişimsel kapitalizm ideolojisinin semptomları olarak okumak gerek: demokratik ideallerin medyada ve enformasyon ağlarında somutlaştırıldığı, böylece %1’in sermaye birikiminin korunduğu kapitalizm türü. 
-
5/6/2014
Gezi direnişinde Ankara’da polis tarafından öldürülen Ethem Sarısülük’ün ölümüyle ilgili dava sırasında adliye kapısına kırmızı boya atan sanatçı Sema Yayla hakkında “kamu malına zarar vermek”ten 6 yıla kadar hapis cezası isteniyor. 
-
5/6/2014
Ersin Kana'nın yönettiği, Gezi direnişini konu alan "Cennetin Düşüşü" adlı belgesel Caddebostan Kültür Merkezi'nde ücretsiz olarak gösterimde, 7 Haziran Cumartesi, saat 14.00 
-
1/6/2014
Hâkim sınıf yoksul insanlara mahrumiyet içinde geçen bir hayatı kabullenmeyi, beklentilerini düşük tutup kemer sıkmaya alışmaları gerektiğini öğretmek ister. Onun için bir park talep etmek, bu politikalara karşı çıkmanın en doğru adımlarından biridir. 
-
29/5/2014
Sana zafer kazandırmış bir taktiği tekrar etme, eylemlerin sınırsız çeşitlilikte olsun. Su, üzerinde aktığı yerin şeklini alır; sen de zaferlerini karşındaki düşmana göre tertiple. Nasıl ki suyun sabit bir biçimi yoksa, savaşın da sabit bir cephesi yoktur. 
-
31/5/2014


-
18/4/2014
Geçtiğimiz Cumartesi günü on binlerce insan, yeni Matteo Renzi hükümetinin kemer sıkma tedbirlerini ve ekonomik reformlarını protesto etmek ve kendi çağrılarını –herkes için gelir, barınma ve onurlu bir yaşam hakkı– dillendirmek için Roma’da yürüyüş yaptı. 
-
29/3/2014


-
28/3/2014
Haziran 2013’te, Türkiye’de AKP hükümetine isyan eden göstericiler arasında Süpermen figürü epeyce yaygınlık kazandı. Gezi Parkı’na kurulan çadırların üzerine “Gündüz Clark Kent, Gece Süpermen” yazılı dövizler asıldı...
-
27/3/2014
"Marx, devrimlerin dünya tarihinin lokomotifi olduğunu söyler. Ama durum çok farklı olabilir. Belki de devrimler trenin hızla gidişini değil, insanlığın imdat frenini çekişini temsil ediyordur."
-
30/12/2013
Bu yazı, Gezi Parkı olayları sırasında kentli protestocuların kullandıkları yeni bir siyasal iletişim biçimi olan mizahi sloganların içerik çözümlemesini konu edinmektedir. Mizahın protestolar sırasında bir siyasal iletişim formu olarak kullanılması, Cumhuriyet tarihinde daha önce ortaya çıkmamış, yeni bir sosyolojik olgudur. 
-
6/12/2013
Kelimelerle ekmek bıçağı arasında fark yoktur: Ekmek de keserler, adam da. Kimin, nasıl kullandığına bağlıdır. Kurşun gibi kullanmak isteyenler de çıkar. Nitekim çapulcu’yu kurşun gibi sıkmak istedi iktidar göstericilerin üstüne. 
-
17/11/2013
TÜYAP Artist Sanat Fuarı her yıl inisiyatiflere ve proje sergilerine alan desteği sağlayarak, belirli bir konsepte sahip, geniş ölçekli sunumların gerçekleştirilmesine zemin oluşturuyor. Bu yıl da 7. holdeki bir alanda Ali Şimşek küratörlüğünde “Müdahale Var mı?” başlıklı bir proje sergisi gerçekleştirildi. 
-
10/11/2013
23. Tüyap Sanat Fuarı, Tayyip Erdoğan’ın bir portresi üzerinde yapılan bir çalışma hakkında Başbakan’a hakaret gerekçesiyle açılan soruşturmayla gündeme oturdu. “Müdahale Var mı?” sergisi, zaten daha başlığından bir müdahale beklentisi yaratıyordu; öyle ki, soruşturma biçiminde gelen bu müdahale olmasa neredeyse şaşıracak, “müdahale yok mu” diye soracaktık. 
-
12/10/2013
Sabancı Üniversitesi iki yıl önce, Sakıp Sabancı’nın vefatının 10. yılı anısına Kutluğ Ataman’dan özel bir çalışma hazırlaması isteğinde bulunmuş ve üniversitenin akademik kadrosunu da hazırlanacak esere katkıda bulunmaya davet etmişti.
-
6/10/2013
Onunla ilk olarak Ocak ayında MAK’ın (Viyana Uygulamalı Sanatlar Müzesi) sergisi Mucizevi Göstergeler’in açılışında karşılaştık. Ortak bir arkadaşın yanında, sergi açılışlarının boğucu atmosferinden bunalmış bir dansçı ve bir sanat tarihçisi olarak hoş sohbet ettik.
-
30/8/2013
Bir tür politik hareket karakterine sahip olan “#gezidirenişi”, son yıllarda yaşadığımız, paylaştığımız en önemli sosyal olgu olarak, bir tür “milat noktası” gibi yorumlanabilir. 