Mısır’ın El Minye şehrindeki Malavi Müzesi geçtiğimiz hafta, ülkenin yakın tarihinde görülmüş en ciddi ve şiddetli müze yağmalamalarından birine maruz kaldı. Eski Eserler ve Müzeler Dairesi başkanı Ahmen Sharaf’ın verdiği bilgiye göre bu yağmayı gerçekleştirenler, Müslüman Kardeşler üyesi bir grup. 16 Ağustos’ta yapılan bu saldırı sırasında birçok güvenlik elemanına ateş açılmış ve müzenin gişe görevlisi de öldürülmüş. Kurumun envanterinde bulunan 1089 adet objeden geriye neredeyse hiçbir şey kalmamış. Muhtemelen taşınamayacak kadar ağır oldukları için bırakılanlar ise, yağmanın ardından müzeye saldıran bir başka grup tarafından büyük oranda tahrip edilmiş bir halde. Kahire’deki Amerikan Üniversitesi’nde eski Mısır uzmanı Salima İkram’ın verdiği bilgiye göre müzede henüz incelenmesi tamamlanmamış ve eşi benzeri olmayan pek çok parça vardı ve bunlar, eski Mısır’ın dinsel ritüellerinin anlamlandırılmasında, kimi boşlukların doldurulmasında kilit bir öneme sahipti.
Aslında Mısır’da müzelere yönelik saldırılar Hüsnü Mübarek karşıtı ayaklanmalarla birlikte 2011 itibariyle başladı. Dünyanın en önemli arkeolojik eser koleksiyonlarından birine sahip olan Mısır Müzesi, ilk saldırıya uğrayanlardan biri oldu. Yaşanan iç karışıklık nedeniyle gevşeyen güvenlik önlemlerini fırsat bilen yağmacılar Mısır Müzesi’nden yaklaşık 50 adet arkeolojik eseri hiç zorlanmadan alıp götürdüler.
Yağmacılık, küresel güçlerin Ortadoğu üzerinde kurmaya çalıştığı hâkimiyetin, sistematik olarak yürütülen ayaklarından biri haline gelmiş durumda. Bunun en fütursuz ve aleni örneklerinden biri de, Irak İşgali sırasında ABD ve İngiliz ordularının başını çektiği Koalisyon güçleri gözetiminde, 10-13 Nisan 2003 tarihlerinde Bağdat Müzesi’nin planlı bir biçimde yağmalanması olmuştu. Kültürel miraslarından mahrum kalan ulusların etnik ve mezhepsel parçalanmalara daha açık hale geldiği gerçeği de düşünüldüğünde, Mısır’ın tarihi hazinelerine yapılan saldırıları, Mısır halkının kültürel hafızasına ve dolayısıyla da geleceğine indirilen bir darbe olarak değerlendirmek yanlış olmayacaktır. Ortadoğu’daki ülkelere demokrasi getirme bahanesiyle yapılan tüm müdahalelerde, her belli başlı müzenin yağmalanması veya eserlerin tahrip edilmesi salt bir yağma olayından çok daha fazlasıdır.
5000 yıllık bir heykel, yağmadan önce
ve sonra
Malavi Müzesi’nden çalınan veya tahrip edilen objeler arasında kireçtaşından yapılmış 3500 yıllık bir heykel ve 18. hanedanın firavunu Akhenaton’un kızının heykeli de var. Eski Mısır uzmanlarından oluşan Mısır Mirası Çalışma Grubu da, çalınan eserlere dikkat çekebilmek amacıyla Facebook üzerinden bir sayfa açmış ve zaman kaybetmeden bulabildikleri tüm fotoğrafları yüklemişler. Eserlerin herhangi bir müzayede evi, antikacı veya gümrükte görülmesi durumunda kendilerine haber verilmesi çağrısında bulunuyorlar.[1] [NÖ]
http://www.theartnewspaper.com/articles/Egypts-Mallawi-Museum-ransacked/30227
http://news.nationalgeographic.com/news/2013/08/pictures/130823-museum-mallawi-egypt-looting-artifacts-archaeology-science-antiquities/