Sanal İnşaat Sektörü: Kripto Mimarlık

17/7/2021 / skopbülten

Bilgisayar oyunu meraklıları, “metaverse” (çoklu evren) diye anılan ve kendi evreni içinde yeni evrenler yaratılmasına olanak tanıyan teknoloji platformlarının yabancısı değil. Ancak Blockchain’in hayatımıza girmesiyle birlikte ortaya çıkan, kullanıcıların evren yaratma becerilerini paraya çeviren Decentraland, Sandbox ve Cryptovoxels gibi platformlar hayli yeni. Buralarda üretilen sanal yapılar kiralanabiliyor, alınıp satılabiliyor ve hibe edilebiliyor. Üstelik söz konusu ortamda etkinlikler düzenlemek ve arkadaş edinmek de mümkün. Binance, Kraken ve CoinGecko gibi kripto alanında faaliyet gösteren şirketlerin, dijital teknoloji firmalarının ve Atari, HTC gibi oyun şirketlerinin bu alanda öncü girişimlerde bulunmaları, imajları açısından son derece önemli. Dahası, sıradan kullanıcılar da bu furyaya büyük ilgi gösteriyor; ne de olsa arazi satın alıp üzerine bir şeyler kondurmak daha önce hiç bu kadar kolay ve eğlenceli olmamıştı.

 

Çoklu ortamda düzenlenen dj’li bir partiden görüntü

 

Gelelim sanal inşaat sektörünün nasıl işlediğine. Decentraland adlı firma, 2020 yılında “boş arazisini” kullanıcıların hizmetine sundu. 2021’de bazı şirketler, bu sanal evrende kendi ofislerini açtı; etrafları kısa süre içinde kumarhaneler, alışveriş merkezleri, etkinlik salonları ve galerilerle dolup taştı.

Süreç, görece basit yapıların üretimiyle başladı. İlk örneklerde şirketle ilgili bilgiler binaya giydirilerek kullanıcının, şirketin web sayfasını ziyaret etmesi sağlanıyordu. Bununla yetinmeyen şirketler, zamanla görkemli ofis açılışları düzenlemek ve avatarlar için dijital kıyafetler dağıtmak gibi yeni tanıtım stratejilerine yöneldiler. Hatta kullanıcıları markaya ısındırmak amacıyla, katılımcılara ödül vâdeden etkileşimli dijital oyunlar tasarladılar. Bazı ofislerde kullanıcıyı, şirketi tanıtıcı konuşmalar yapan önceden programlanmış karakterler (NPC) karşılar oldu.

 

Decentraland’in sunduğu boş arazinin ilk durumu

 

Winklevoss Capital adlı firmanın Decentraland arazisinde inşa ettiği ofis binası.

 

Decentraland’in müşterileri, dilerlerse çoklu evrende faaliyet gösteren prodüksiyon stüdyolarına başvurabiliyor. Stüdyo, istenen binayı tüm görsel ve teknik özellikleriyle sıfırdan tasarlayıp müşterisinin arazisine inşa ediyor. Aynı zamanda Decentraland’in ortağı olan DappCraft, bu oluşumlara iyi bir örnek. 2019’dan bu yana etkin olan şirketin projeleri, sade ofis binalarından veri görselleştirme içeren karmaşık yapılara uzanan bir çeşitlilik gösteriyor. On dört kişilik stüdyo ekibinin her bir üyesi farklı uzmanlık alanlarından geliyor. Öte yandan Decentraland, kullanıcının kendi tasarladığı modelleri ve nesneleri üretebilmesine de olanak sunuyor. Konuya en uzak kullanıcı bile platformda sunulan prefabrik nesnelerden yararlanarak kendine bir saat içinde sıfırdan bir bina yapabiliyor. Dilerse binayı hemen satışa sunabiliyor ya da kendine müşteri aramaya başlayabiliyor. Başka bir deyişle, bu sanal evrende kendi prefabrik binanızı kendiniz yapabileceğiniz gibi, gerçek hallerinden çok da farklı olmayan bir “kripto-mimarlık ofisi” bulup projeyi onlara da yaptırabiliyorsunuz.

 

Decentraland bina tasarım arayüzünden görünüm

 

Bundan sonraki aşamanın, içinde devam eden etkinliğe göre anlık olarak renk ya da form değiştiren, “veritabanlı mimarlık” anlayışına göre tasarlanmış binalar olacağı öngörülüyor. Örnek olarak böyle bir yapı, şirketin fiziksel ortamdaki binasına yerleştirilen sensörler aracılığıyla onu çevreleyen hava koşullarının aynısını sanal ortamda da gerçek zamanlı olarak yaratabilecek. Görünen o ki artık fiziksel evrende duvara çarpan emlak piyasası, çareyi hayalî bir değiştokuş anlayışının hükmettiği sanal uzamın sonsuzluğunda arıyor. [İpek Yeğinsü]

 

Kaynak:

Here comes a new trend: construction on virtual land