Filistin Müzesi İlk Sergisini Kudüs’e Adıyor

27/8/2017 / skopbülten

 

Filistin Müzesi

 

Filistin Müzesi ilk sergisini Kudüs şehrine adıyor. Bu geniş kapsamlı ve açıktan açığa politik sergi, dünyanın ilk küresel şehri olarak görülen Kudüs’ün bir yandan da küreselleşme projesinin dünya genelindeki çöküşünü gözler önüne serdiği yolundaki fikri irdeliyor. Batı Şeria’nın Bir Zayt şehrinde bulunan Müze, 2016 Mayıs’ında açılmış fakat son anda gerçekleşen direktör değişiminden dolayı açılış sergisini iptal etmek zorunda kalmıştı.

Serginin küratörü Reem Fadda, “Tahya Al Quds” (Kudüs Yaşıyor, 27 Ağustos-15 Eylül) başlıklı karma serginin “şehrin yaşamına odaklanmayı ve insanlarına destek olmayı hedeflediği[ni]” söylüyor. Dört bölüme ayrılan serginin ilk bölümünde, Rula Halawani ve Simone Bitton gibi sanatçıların çağdaş eserleri ve görsel-işitsel malzemeler yer alıyor. Bu bölüm, Kudüs yaşamının kültürel, politik, ekonomik ve ideolojik yönlerine odaklanıyor. Reem Fadda, bölümün şu sorular etrafında şekillendiğini belirtiyor: “Şehirde neler oluyor ve bu dışlayıcı politikalar neden kabul görüyor? Sanatçılar, örgütler ve sivil toplum bu politikalara nasıl direniyor?” ve “Nasıl yeni baştan birlikte bir şey inşa edebiliriz?”. Bu bölümde ayrıca, Facebook üzerinden yayınlanan bir açık çağrıya cevaben insanların gönderdikleri, Eski Şehir’de çekilmiş fotoğraflardan bir seçki yer alıyor.

 

 

Mona Hatoum, Present Tense (Şimdiki Zaman), 1996.

 

İkinci bölüm, yirmi büyük ölçekli eserlerden oluşuyor. Oscar Murillo, Simone Bitton, Mona Hatoum, Emily Jacir ve Khaled Jarrar gibi önde gelen sanatçılara ait eserler toprak, açıklık ve kapsayıcılık meselelerini konu alıyor. Üçüncü bölüm, Müze’nin desteğiyle başka Filistin kurumlarında düzenlenen etkinlik ve programlardan oluşuyor. Dördüncü bölüm ise sergi kataloğu işlevi gören özel bir The Jerusalem Quarterly nüshası.

Sergi, şehirde gerginliğin arttığı bir döneme denk geliyor. Temmuz ayında İsrail’in, güvenliği gerekçe göstererek Müslümanların Mescid-i Aksa’ya girişini engellemesi üzerine Eski Şehir’de ciddi çatışmalar yaşandı. Gerginliğin bir başka sebebi de İsrail’in Kudüs Belediye sınırlarını genişletmek adına sürekli olarak topraklara el koyuyor olması. Dahası, Donald Trump, İsrail’in başkentini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma planlarını destekliyor. Reem Fadda, küratörlük görevini kabul etme sebebini şu sözlerle açıklıyor: “Bu görevi kabul etmemin sebebi Kudüs meselesiyle uğraşmanın aciliyetini anlamış olmam. Bu tür sorunlu ve dışlayıcı politikalara kültür cephesinden de karşı koymak önemli”. [AB]  

 

 

Rula Halawani, The Wall (Duvar), 2004.

 

Kaynak:

Aimee Dawson, “Palestinian Museum’s inaugural show focuses of contested city of Jerusalem”, The Art Newspaper, 25 Ağustos 2017.