BP Sponsorluğunda Düzenlenen Batık Şehirler Sergisi Direnişçilerin Hedefinde

22/5/2016 / skopbülten

 

 

BP or Not BP adlı eylem grubu, Sunken Cities [Batık Şehirler] başlıklı sergiye BP’nin verdiği desteği protesto etmek amacıyla British Museum’da iki ayrı korsan gösteri gerçekleştirdi. Sergide, sular altında kalmış iki antik Mısır liman şehrinden çıkarılan eserler teşhir ediliyor. Petrol şirketlerinin sanat sponsorluğuna karşı mücadele eden Art Not Oil koalisyonunun bileşenlerinden bir olan BP or Not BP, bu serginin, sanat kurumlarıyla fosil yakıt şirketleri arasındaki kirli ilişkileri tüm veçheleriyle gözler önüne serdiğini ifade ediyor. Grup üyelerinden Jess Worth, grubun itirazlarını şu sözlerle özetledi: “İklim değişikliğinin itici kuvvetlerinden biri olan BP, baskıcı rejimlerle şaibeli anlaşmalar yapıyor ve bu faaliyetlerini dikkatlerden kaçırmak, ve hatta mümkünse meşrulaştırmak için müzeleri kullanıyor.”

Batık Şehirler sergisinin odağında Fransız bir arkeoloji ekibi tarafından keşfedilmeden önce bin seneden uzun bir süre boyunca sular altında yatmış iki “kayıp şehir”, Thonis-Heraklion ve Canopus, var. Şehirlerin batma sebebi ise yükselen deniz seviyesi ve gelgitlere sebep olan depremler – günümüzün kıyı şehirleri de iklim değişikliğinden dolayı aynı sebeplerle batma tehlikesi altında. Fosil yakıt endüstrisinin de bu tehditte çok büyük payı var.  

Elli senedir Mısır’da yatırımlar yapan BP, halihazırda Nil Delta’sında petrol arama çalışmaları yürütüyor. Burada bulunan İskenderiye, Dimyat ve Port Said gibi şehirlerin batma tehlikesiyle karşı karşıya olması, BP’nin Batık Şehirler sergisinin sponsorluğunu üstlenmesini daha da problemli kılıyor. BP or Not BP grubu, sergiyi, “BP ile Mısır hükümeti arasındaki vahşi iş ilişkisinin British Museum aracılığıyla sürdürülmesi” olarak görüyor ve sponsorluk anlaşmasını sona erdirmediği müddetçe Müze’nin, petrol şirketlerinin suçlarına ortak olmaya devam edeceğini ifade ediyor.    

Geçtiğimiz Salı günü gerçekleşen basın gösterimi sırasında Müze’ye giren grup üyeleri, geçen sene Mısır hükümeti tarafından kaybedilen 340 kişinin anısına 340 siyah taş kullanarak bir daire oluşturdular; ortasına da ham petrol numunesi taşıyan bir şişe ve boş bir biber gazı kovanı yerleştirdiler. Ardından müzeyi terk eden göstericiler akşam saatlerindeki açılış resepsiyonunda geri dönerek, aralarında BP yetkilileri ve Mısır hükümetinden temsilcilerin de bulunduğu davetlilerin önünde sırılsıklam bir şekilde yere oturarak iklim değişikliğinden dolayı yakın gelecekte sular altında kalma ihtimali bulunan şehirlerin adlarını sıraladıktan sonra “BP’nin gelecek vizyonunu kabul etmediklerini” duyurdular.    

BP ile British Musuem arasındaki sponsorluk ilişkisinin son örneği olan Batık Şehirler sergisini hedef alan bir başka örgüt de Greenpeace oldu. BP or Not BP’nin müdahalesinden iki gün sonra British Musuem’un sütunlarına tırmanan Greenpeace eylemcileri, indirdikleri sergi afişleri yerine iklim değişikliğinden ötürü sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olan şehirlerin isimlerinin yazılı olduğu afişler astılar ve serginin adını Sinking Cities/Batan Şehirler olarak değiştirdiler. British Museum’un talebiyle olay yerine gelen polisler soruşturma başlatırken, müze, güvenlik gerekçesiyle dört saatliğine kapatıldı. [AB]

 

 

 

 

 

Kaynaklar:

Claire Voon, “Protestors Disrupt a BP-Sponsored Exhibition at the British Museum”, 18 Mayıs 2016

Adam Vaughan, “Greenpeace Activists Scale British Museum to Protest BP Sponsorship”, 19 Mayıs 2016

 

petrol ve sanat