Akbank Sanat’ta Sansür Tartışması

29/2/2016 / skopbülten

 

Katia Krupennikova

 

Danışma Kurulu’nda Suzan Sabancı Dinçer, Hakan Binbaşgil, Paul McMillen ve Hasan Bülent Kahraman’ın yer aldıkları, Derya Bigalı idaresinde hizmet veren Akbank Sanat 1 Mart 2016’da açılması planlanan “Post-Peace” [Barış-Sonrası] başlıklı sergiyi Türkiye’nin içinde bulunduğu hassas politik durumu gerekçe göstererek iptal etti.

Günümüzde savaşın aldığı hallere odaklanan “Post-Peace”, Akbank Sanat’ın bu yıl dördüncüsünü düzenlediği Uluslararası Küratör Yarışmasını kazanan Katia Krupennikova’nın küratörlüğünde gerçekleşecekti.

Akbank Sanat konuyla ilgili yaptığı resmi açıklamada iptal kararını Türkiye’nin içinden geçtiği hassas politik süreçle gerekçelendirdi:  

“Türkiye çok zor bir süreçten geçmektedir. Özellikle, yakın zamanda Ankara’da yaşanan trajik olaylar insanların hafızasında hâlâ canlılığını korumaktadır. Bir yas sürecinden geçmekte olan Türkiye bu olayın artçı şoklarını atlatmaya çalışmaktadır” denen açıklamada bu koşullar altında her gün pek çok kültür ve sanat etkinliğinin iptal edildiği hatırlatıldı.  

Küratör Katia Krupennikova ise bu açıklamaya rağmen Akbank Sanat’ın Post-Peace sergisi dışında hiçbir etkinliği iptal etmediğini, dolayısıyla bunu bir sansür uygulaması olarak gördüğünü söyledi.

Konuyla ilgili Hyperallergic’e açıklama yapan Krupennikova, “Türkiye’deki gergin ortamın farkındayım ve bu koşullar altında Akbank Sanat’ın adının bu sergiyle beraber anılmasını istememesini anlıyorum. Fakat, tam da aynı sebeplerden ötürü, insanların birbirleriyle serbestçe tartışabilecekleri ve Türkiye’yi ve dünyayı ilgilendiren meseleler hakkında faklı bakış açılarıyla ilişkiye geçebilecekleri alanların varlığı çok önemli” dedi.   

 

Kaynaklar:

Akbank Sanat, Türkiye'deki siyasi ortam nedeniyle "barış" sergisini iptal etti

Açılsa bomba olacaktı

Istanbul Gallery Cancels War-Themed Exhibition, Citing “the Delicate Situation in Turkey”