Sosyal medyaya dair sayısız tartışmayla karşı karşıyayız. Dijital dünyanın bu mecralarında etkili bir şekilde var olabilmenin yolları hem iktidarlar (ve şirketler) hem de muhalif hareketler tarafından bir süredir tartışılıyor. Süregiden bu tartışmaların içinde soruları mecranın kendisine yöneltmekse çoğu zaman es geçiliyor.
Milyarlara varan kullanıcılara sahip olan sosyal medya platformlarının ekonomi politiği nasıl işliyor? Sosyal medya platformları ne tür iktidar yapılarını barındırıyor? Bu platformları kullanırken gizliliğimiz güvence altında mı? Ticari amaçları olmayan, kâr amacı gütmeyen bir sosyal medya mümkün mü?
Christian Fuchs bunlara ve daha fazla soruya yanıt ararken eleştiri oklarını sosyal medya dünyasına yöneltiyor. Sosyal medyayı eleştirel olarak incelerken bizleri sosyoloji kuramları, Marksist ekonomi politik, katılım kültürü ve kamusal alan gibi farklı uğrakları olan bir yolculuğa çıkarıyor. Başka bir dünya mümkünse, başka bir İnternet ve başka bir sosyal medyanın da mümkün olduğunu kulaklarımıza fısıldıyor.
Christian Fuchs, Sosyal Medya: Eleştirel Bir Giriş, çev. Diyar Saraçoğlu, İlker Kalaycı, genişletilmiş yeni baskı, NotaBene 2020