TUNCA, İsimsiz, 2016. Sibel Horada, Yangın Günlükleri, 2013. Foto: Raimund Zakowski Aslı Çavuşoğlu, Kesit, 2015. Foto: Bartosz Gòrka
Holokost’u birebir yaşamamış bir nesil olarak, Holokost’u hatırlamaya çalışırken duyduğumuz ya da okuduğumuz hikâyeler ve gördüğümüz imgeler üzerinden zihnimizde bir kurgu oluşturuyoruz. Görsel, sözel ve yazılı deneyimler, hafızanın geçmişle olan bağlantısını kurarken, günümüze dair çıkarımlar yapmamıza olanak veriyor. Bu deneyimleme Holokost sonrası nesiller için bazen aile bağları, toplum öğretileri, okul, bazense bir film, müze veya anıt olarak karşımıza çıkıyor. Bu karmaşık süreçte etrafımızı saran bu uyarıcılar hafızamızı nasıl şekillendiriyor ve başkalarının hatıraları hafızalarımıza bir anı olarak nasıl yerleşiyor?
Kara Kare Haftası kapsamında gerçekleşecek etkinlik, Holokost anlatısına dair bir hafızayı günümüz sanatçılarının bakış açılarıyla tartışmaya açıyor. Akademisyen Ayşe Gül Altınay ve sanatçılar TUNCA, Sibel Horada ve Aslı Çavuşoğlu’nun katılımıyla gerçekleşecek olan panel bellek, anıt, unutma ve hatırlama olguları etrafında şekillenecek.
Ayşe Gül Altınay, Holokost sonrası kuşakların hatırlama pratiklerine ve imgeler, nesneler ve hikâyelerle kurulan ilişkiye odaklanacak.
TUNCA, 2014 yılında Polonya’da katıldığı “March of the Living (Yaşam Yürüyüşü)” deneyimi sonrası Auschwitz-Birkenau kampında gördüklerinden yola çıkarak ürettiği “İsimsiz” adlı işlerinden bahsedecek.
Sibel Horada, “Yangın Günlükleri” çalışmasından hareketle bellekte kayıp olan hikâyelere ve bunların tekrar üretilme potansiyeline odaklanarak anıtlaştırmanın alternatif yolları üzerine konuşacak.
Aslı Çavuşoğlu ise 2015 yılında Varşova’da katıldığı bir konuk sanatçı programında gerçekleştirdiği “Kesit” adlı arkeolojik kamusal projesini ve yeraltına gömülmüş bir geçmişin ortaya çıkışını anlatacak.
Program
18.30 Açılış konuşması
Kara Kare
18.35 – 19.30 I. Oturum
Moderatör: Tania Bahar
Ayşe Gül Altınay
“Post-hafıza” çalışmaları
TUNCA
“İsimsiz”
19.30 – 19.45 Kahve arası
19.45 – 20.45 II. Oturum
Moderatör: Lesli Jebahar
Sibel Horada
“Yangın Günlükleri”ve anıtlar üzerine
Aslı Çavuşoğlu
“Kesit”: Bir kamusal mekân müdahalesi
Schneidertempel Sanat Merkezi
Felek Sokak No. 1 Karaköy