“En İyi Sanatçı”
Karşı caddenin köşesinde, West Broadway üzerinde de bir René vardı.
Yapmacıktan bir alçakgönüllülüğe düşmeden kendini ne yolda gördüğünü gelen geçene bildirmiş olması dışında kaç kişi bilir René’nin kim olduğunu?
Kaldırım katında bir duvara boydan boya, türlü renkler kullanarak, “Ben En İyi Sanatçıyım” diye yazmıştı René.
Biri de gelip duvarın bir köşesine o ürkütücü soruyu çiziktirmişti: “Öyleyse en iyi galeri sahibi kim?”
René’nin başyapıtı da yok oldu. Ama René bir başka duvara bir başkasını yaptı. Orada da “Ben En İyi Sanatçıyım” diyor, şaşmazcasına. Gün geldi, Wooster Sokağı’nda kendi galerisini açtı René (acaba en iyi galeri sahibi mi oldu böylece?) ve yakındaki duvarlara yapmaya başladı resimlerini. Belki onlar da yok olup gidecek, tahta perdelerdeki, otoparklardaki sayısız resim gibi.
Yok oldu bunların çoğu ama, yerlerini başkaları aldı. Sıraları gelince onlar da silinecek, yırtılacak, parçalanacak, atılacak, yok olacak... ve yerlerini başkaları alacak.
Elden çıkarılabilir, “kullanıldıktan” sonra atılabilir bir sanattan mı söz ediyoruz?
Öyle görebiliriz kapı dışlarındaki resimleri. Böyle bir sonucun bilinciyle yapılmış olduklarını bile düşünebiliriz bu resimlerin. Sokak ressamlarının, günün birinde yaptıklarının yok olması sonucunu pek de aldırmadan, tasasını çekmeden kabullenmiş oldukları anlaşılıyor. Elinde kendi yaratısı en çok yapıtla ölen bir sanatçı, köşeyi dönemeden ölmüş sayılacağına göre, yaratılanları elden çıkarmanın güvenceli yolu bunların atılabilirliğini sağlamaktır. Yapılanlar uzun ya da kısa bir süre göz önünde durdukça amaç̧ gerçekleşmiş sayılabilir.
Amaç, olabildiğince çok insanın yapılan resimleri görebilmesidir. “Olabildiğince çok” dediğimizin, kapı dışı sanatı alanında, müzelere ve galerilere gidenlerden çok daha yüksek bir sayıyı tutturması gerekir. Ne de olsa koskoca bir kentten, milyonlarca insanın yaşadığı bir kentten, New York’tan söz ediyoruz. Bütün o sokaklardan gelip geçenlerden, tam anlamıyla “sokaktaki adam”dan. [kitaptan, http://kitap.ykykultur.com.tr]
İlhan Mimaroğlu, New York Kapı Dışı Sanatı, Yapı Kredi Yayınları, 2. baskı 2016