Forged: Why Fakes Are the Great Art of Our Age

15/4/2013 / skopduyuru

 

Vasari’ye göre genç Michelangelo sıklıkla eski ustaların desenlerini ödünç alır, kopyasını çıkarır ve eseri sahibine geri verirken orijinali saklayıp, sahtesini verirmiş. Bundan beş asır sonra da Andy Warhol Mona Lisa'yı “kopyalayarak” bir oyun başlatır ve bizzat orijinal kavramını sorgular.

Forged, antik çağdan günümüze sanatta sahteciliğin tarihini araştırıyor. Jonathon Keats yaşamöyküsü ve sanat eleştirisini bilgi dolu bir canlılıkla harmanladığı bu kitabında bazı sahte eser üreticilerinin bir profilini çiziyor ve onların öyküsünü alıp, toplumda sahte eserlerin rolü gibi konularla ilişkilendiriyor. Medici ailesinin isteğiyle Raffaello’nun bir başyapıtını kopyalayan Rönesans ustalarından Andrea del Sarto’dan, açgözlü Hermann Göring’i dolandıran Vermeer kalpazanı Han van Meegeren’e, ve uzmanların bilgisizliğini ifşa etmek için kopyalar yapmaya başlayan kızgın İngiliz sanatçı Eric Hebborn’a kadar pek çok sahteci, “meşru” sanat anlayışını sorgulamış, kabul gören uygulamaları ihlal etmiş ve sanat dünyasını bulandırmıştı. Bu eser kopyacıları ayrıca, sanatın temel konularından biri olan toplumsal endişelerin pek çoğuna kışkırtıcı bir eleştiri de getirmişti. Keats, yaratıcılık, kimlik, telif hakkı, dürüstlük, özgünlük ve başarı gibi değişen kavramlar çerçevesinde sahteciliğin ve bizim buna tepkimizin aslında ne gösterdiğini ve sanat eserlerinin değerini neye göre belirlediğimizi soruşturuyor.

Sanatta sahtecilik çoğu kez bir suç olarak düşünülmüş. Forged ise kimi sahte eserlerin, en az orijinal başyapıtlar kadar sanatsal değere sahip olduğunu söyleyen ilk kitap olma özelliğini taşıyor. [Tanıtım bülteninden, NÖ]

 

Jonathon Keats

Oxford University Press, Aralık 2012