Avangard Kuramı

27/9/2017 / skopduyuru

 

Avangardın davası, sanatı ve hayatı buluşturmaktır. Sanatın içinden toplumu dönüştürmeyi umar. 20. yüzyılda eleştirel bir kültürün kurulmasındaki en aykırı deneyimi oluşturur.

Bürger, iki dünya savaşı arasında tırmanan, dada, sürrealizm gibi avangard girişimler ve kışkırttıkları kuramsal polemikler ışığında, avangardın toplumsal, tarihsel suretini çıkarır. Avangardın modernizmle ilişkilendirilmesinde sürüp giden belirsizliği çözümler. Avangard Kuramı, 20. yüzyıl kültürü, sanatı ve edebiyatı üzerine incelemelerde bir eşik sayılır. Uyandırdığı tartışmalar hâlâ sürüp gitmekte ve avangardın sicilini zenginleştirmektedir. 1968 eylemleri avangardın belki sonu, belki de yeniden doğuşudur. Öyle veya böyle, avangard sanatın hayatındadır. Uyandırdığı umut ve tehdit etkisini sürdürür.

Peter Bürger Avangard Kuramı’nın bu yeni baskısına, kitabındaki tezleri yeniden yorumladığı “Avangardın Çelişkili Mirası” (2014) ve kitabı yazma sürecini anlattığı “Avangard Kuramı’na Giden Yol” (2015) başlıklı metinleri eklemiştir. [arka kapak yazısı]

 

Peter Bürger, Avangard Kuramı, genişletilmiş yeni baskı, çev. Erol Özbek, Şeyda Öztürk (İstanbul: İletişim Yayınları sanathayat dizisi, 2017)