Altan Gürman

16/9/2019 / skopduyuru

 

Türkiye çağdaş sanatı için ne zaman bir tarih yazımına girişilecek olsa bir başlangıç anını, bir dönüm noktasını işaretlemek amacıyla mutlaka başvurulan, öncü, kurucu bir sanatçı: Altan Gürman (1935-1976).

Altan Gürman’ın üretimi, Arter’in Dolapdere’deki yeni binasının açılış sergilerinden biriyle ilk kez bu denli kapsamlı bir biçimde izleyici ile buluştu. Başak Doğa Temür’ün küratörlüğündeki serginin paralelinde yayımlanan kitapta, çoğunluğu Arter Koleksiyonu’nda yer alan neredeyse tüm Altan Gürman yapıtlarının yanı sıra, sanatçının arşivinden çeşitli belgeler, taslaklar, eskizler, yazışmalar, fotoğraflar, 1960’lara 70’lere damga vuracak yeni bir sanat anlayışının her köşesine sindiği tezler, ders notları, dialar ve titiz düzenlemeler yer alıyor.

Kitapta Barış Acar, Selen Ansen, Ahu Antmen, Duygu Demir, Bora Gürdaş, Ali Kayaalp, İz Öztat ve Nermin Saybaşılı’nın Altan Gürman’ı sanat tarihsel olarak yeniden okuyan, sanatçının etkisini ve gelişiminin evrelerini ele alan, hakkındaki eleştirel literatürü yeniden değerlendiren incelemelerine ve Gürman’ın yapıtlarını yeni karşılaşmalara açan, onlarla tek tek yüzleşen yazılarına yer veriliyor. Genç yaşta kaybettiğimiz ufuk açıcı bir sanatçı için toplu bir saygı duruşu. [tanıtım bülteninden]

 

Altan Gürman, haz. Başak Doğa Temür, Süreyyya Evren (İstanbul: Arter, 2019)

İÇİNDEKİLER:

Melih Fereli Sunuş

Başak Doğa Temür Önsöz

Ahu Antmen Karton Üzerine Selülozik Boya: “Daha Az Kutsal” Bir Sanat ve Altan Gürman

Bora Gürdaş Sanat Eleştirisi ve Altan Gürman

İz Öztat Akademi’de Devrim İhtimali: Temel Sanat Eğitimi Kürsüsü

Barış Acar Türkiye Avangardı İçin Bir Giriş Denemesi: Altan Gürman

Selen Ansen Patates ve Diyalektik

Ali Kayaalp Az Bilinen Üç İş Üzerine: Tasarı A, Tasarı P ve Tasarı 12

Duygu Demir Askeri Bir Miras ve Taktiksel Bir Tahribat

Nermin Saybaşılı Performist Bir Nesne Olarak Kapitone

www.arter.org