Uyuşturucu ve Sanat

2/7/2018 / skopbülten

  

Sanatçı Domenic Esposito 22 Haziran'da, eroin çekerken kullanılan kaşığın dev bir heykelini, Purdue Pharma adlı ilaç şirketinin önüne yerleştirdi. Çelikten yapılmış heykelin adı da  Purdue. Purdue, bağımlılık yapan ağrı kesici OxyContin ilacını üreten ve öldürücü etkisine rağmen türlü ahlak ve yasa dışı yollardan bu ilacın kullanımını teşvik eden bir şirket. Sahibi, servetinin kaynağı olan Purdue Pharma ile adının anılmasından özenle kaçınan ve sanat hamiliği ile tanınmaya özen gösteren Sackler ailesi. Yıllardır dünyanın dört bir yanındaki prestijli sanat ve eğitim kuruluşlarına yaptıkları bağışlar sayesinde, korkutucu boyutlarda uyuşturucu bağımlılığı ve doz aşımından ölümlere yol açan ilaçla olan bağlantılarının üzerini örtüyorlar.

 

  

Esposito’nun kaşık heykeli, bir dizi Purdue protestonun sonuncusu. Onu kışkırtan, kardeşinin OxyContin’le başlayan ve on dört yıldır kurtulmaya çalıştığı eroin bağımlılığı. ABD’de ilaç ve uyuşturucuların kötüye kullanılması konusunda bilimsel araştırmalar yürüten National Institute of Drug Abuse’un geçtiğimiz Mart ayında açıkladığına göre, her gün aralarında en çok satılanı OxyContin olan opioid türü ilaçları aşırı dozda kullanan 115 kişi ölüyor; eroin bağımlılarının %80’i uyuşturucuya opioidlerle başlıyor.[1] 

Esposito ve Connecticut eyaletinde, Stamford’da bir galeri işleten Fernando Luis Alvarez, kaşık heykelini, tam da heykelin arkasında Purdue logosunun görüneceği bir şekilde şirketin önüne diktiler. Alvarez binaya girişi engellemekten tutuklandı; heykel de apar topar polis tarafından kaldırıldı. Aynı günün akşamında Fernando Luis Alvarez'in galerisinde, teması opioid salgını olan bir serginin açılışı vardı: Opioid: Express Yourself. Esposito da sergide yer alan sanatçılar arasındaydı.

Eylem, epeydir süregiden protestolardan yalnızca biri. Aslında kimse bu protestolardan hemen bir sonuç almayı beklemiyordu. Nitekim, aleyhindeki tüm verilere, kazanılmış onca davaya karşın tüm dünyada ilacın satışı sürüyor. Şimdilik yegâne kazanım, birkaç ay önce OxyContin’in pazarlama ve tanıtım etkinliklerinin durdurulmasından ibaret. Bir de son protesto sonrasında şirketin sözcüsünün yaptığı pişkin açıklama var: “Protestocuların opioid salgını konusundaki kaygılarını paylaşıyoruz ve şiddete başvurmadan kendilerini ifade etme haklarına saygı duyuyoruz. Purdue, opioid’larla ilişkili aşırı dozdan ölüm dalgasını önlemeye yardımcı olacak anlamlı çözümler için bu kamusal sağlık sorunundan etkilenenlerle işbirliği yapmayı görev bilir.”[2] [NAA]



[1] Sarah Rose Sharp, “Artist Drops 800-Pound Heroin Spoon Outside OxyContin Manufacture’s Headquartes”, Hyperallergic (26 Haziran 2018). https://hyperallergic.com/448855/artist-drops-800-pound-heroin-spoon-outside-oxycontin-manufacturers-headquarters/ (Erişim tarihi: 28 Haziran 2018).

[2] “Protest at Purdue Pharma Headquarters Leads to Gallery Owner’s Arrest”, Artforum (25 Haziran 2018). https://www.artforum.com/news/protest-at-purdue-pharma-headquarters-leads-to-gallery-owner-s-arrest-75856 (Erişim tarihi: 28 Haziran 2018).

sanat ve suç